Gdy nie mam czasu na gotowanie, robię tę turecką sałatkę. Znika ze stołu w kilka minut

Gdy nie mam czasu na gotowanie, robię tę turecką sałatkę. Znika ze stołu w kilka minut

Dodano: 
Turecka sałatka z kaszy bulgur
Turecka sałatka z kaszy bulgur Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Gdy brakuje mi czasu na stanie w kuchni, zawsze ratuje mnie ten przepis. Sycącą sałatkę z kaszy lubię tak bardzo, że mogę jeść ją na obiad, kolację, a nawet śniadanie. Smakuje też każdemu, kogo nią poczęstuję.

Byłam kiedyś na warsztatach z kuchni tureckiej i tę potrawę robiliśmy jako pierwszą. W pamięci utkwił mi przede wszystkim jej smak. Choć znałam już wszystkie składniki, to mocno pomidorowe, paprykowo-ziołowe danie było czymś całkiem nowym. Sałatkę robi się w kwadrans ze zdrowszej alternatywy kuskusu, czyli kaszy bulgur.

Jak zrobić sałatkę kisir z kaszy bulgur?

Bazą tego dania jest bardzo drobny bulgur, choć smaczna potrawa powstanie też z tego grubszego, a nawet z kuskusu. Gdy sięgam po inną kaszę niż turecki kisirlik, bardzo dokładnie sprawdzam sposób przygotowania na opakowaniu. Każdy produkt potrzebuje innego dodatku wody, by ziarna miały najlepszą strukturę.

W oryginalnym przepisie na kisir używa się rodzimej papryki w proszku i paście, a także melasy z soku z granatów. Jeśli nie mam jej w domu ani też zamiennika w postaci sosu balsamicznego, używam 1-2 łyżek octu balsamicznego. Obok albo zamiast natki pietruszki do sałatki często dokładam listki mięty.

Przepis: Turecka sałatka kisir z kaszy bulgur

Oryginalna sałatka z bulguru z pomidorem, ziołami i sosem paprykowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
298 w każdej porcji

Składniki

Na sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pasty paprykowej łagodnej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki melasy z granatu albo sosu balsamicznego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2-1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili (opcjonalnie)

Na sałatkę:

  • 2 szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 4 pomidory
  • 8 liści sałaty

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kaszyZalej kaszę wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut, aż wchłonie całą wodę. Połącz wszystkie składniki sosu, wylej go na kaszę i całość dokładnie wymieszaj, wyrabiając masę dłońmi.
  2. Mieszanie sałatkiPokrój pomidory w kostkę i dodaj do kaszy wraz z natką i szczypiorkiem. Wymieszaj i podawaj sałatkę na liściach sałaty.

Jaką sałatkę można zrobić z kaszą bulgur?

Niezwykle popularnym daniem jest libańska sałatka tabbouleh. Przygotowuje się ją z bulguru z dużą ilością natki pietruszki, miętą, pomidorami i cebulą, natomiast sos to mieszanka oliwy i soku z cytryny. Do kaszy pasują też jednak inne śródziemnomorskie produkty, takie jak na przykład ser feta, ciecierzyca, pieczona papryka, oliwki, kapary. Do sałatki można dodać tuńczyka z puszki albo kurczaka.

Ja najbardziej lubię łączyć bulgur z warzywami z piekarnika albo grilla. Piekę kawałki papryki, plastry cukinii i bakłażana oraz połówki cebuli, a później kroję i mieszam z ziarnami namoczonymi w bulionie. Inną kombinacją, do której często wracam, jest kasza z pieczonymi burakami i marchewkami, serem kozim oraz rozmarynem.

Czytaj też:
Ta sałatka doskonale dba o moją linię. Przepis na egzotyczną ale prostą tabbouleh mam od koleżanki
Czytaj też:
Zrobiłem ten turecki przysmak raz i od razu się w nim zakochałem. Spróbuj koniecznie