Tych placuszków zawsze muszę nasmażyć więcej, bo moja rodzina nie poprzestaje na kilku sztukach. Na szczęście to proste i szybkie danie, przy którym nie ma dużo pracy. Najczęściej serwuję je jako szybki posiłek z kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowo-jogurtowym, sałatką z pomidorów i sadzonym jajkiem.
Jak zrobić placki z kukurydzy z serem?
To danie najlepiej wychodzi ze świeżymi ziarnami kukurydzy, ponieważ mrożone są zbyt wodniste. Z powodzeniem używam też tych z puszki, przy czym dobrze je odsączam i osuszam na kuchennych ręcznikach. Dzięki temu placuszki są bardziej chrupiące. Pomaga w tym również dodatek parmezanu.
Przepis: Placki z kukurydzy z serem
Chrupiące placuszki z patelni z całych ziaren kukurydzy z parmezanem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 128 w każdej porcji
Składniki
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki lub skrobi kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 szklanki ziaren kukurydzy
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyWymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj jajko i mleko, po czym połącz w gęste ciasto. Wrzuć kukurydzę i parmezan, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- SmażenieRozgrzej olej na patelni, kładź na nią po 1/4 szklanki masy i rozpłaszczaj do grubości około centymetra. Smaż placki 3 minuty, aż będą od spodu złociste i chrupiące. Obróć i smaż jeszcze 2-3 minuty. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Placuszki z kukurydzy z piekarnika
Zamiast smażyć, można łatwo je upiec. Chłoną wtedy mniej oleju i są lżejsze. Aby jednak nie stały się gumowe, warto chłodzić je na kuchennej kratce.
Masę wykładam na lekko natłuszczony pergamin, a z wierchu spryskuję lub smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez 12-15 minut. Następnie obracam i trzymam w piecu jeszcze 10-12 minut, aż placki będą zestalone w środku i rumiane.
Co dodać do placków z kukurydzą?
Podstawowy przepis aż prosi się o to, by dołożyć do niego świeże zioła, na przykład posiekany szczypiorek czy natkę pietruszki. To jednak niejedyne składniki, z którymi danie nabierze wyjątkowego charakteru. Niektóre z nich sprawią, że placki nie będą już tak chrupać, ale na pewno zyskają na smaku.
Masę warto doprawić świeżym lub suszonym czosnkiem, sproszkowaną słodką albo ostrą papryką, kurkumą czy mieszanką curry. Inne polecane dodatki to starta marchewka czy drobno posiekana papryka. Sięgając po te składniki, warto zmniejszyć porcję kukurydzy, by placki dalej były zwarte.
Można też zmienić rodzaj sera. Inne opcje to ten żółty albo dojrzewający, jak na przykład lekko pikantny cheddar, a ponadto pleśniowy bądź biały. Pasuje tu ponadto szynka albo podsmażony boczek w kostkach.
Czytaj też:
Moje placuszki z cebuli biją na głowę krążki. Zrób teraz, znikną w chwilęCzytaj też:
Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąki