Zawsze mijałam to warzywo w sklepie. Spróbowałam u koleżanki, teraz jem je dla smaku i zdrowej wątroby

Zawsze mijałam to warzywo w sklepie. Spróbowałam u koleżanki, teraz jem je dla smaku i zdrowej wątroby

Dodano: 
Karczochy zapiekane z farszem
Karczochy zapiekane z farszem Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio pyszną przekąską. Było to mało znane mi warzywo zapiekane z prostym farszem. Smak pozytywnie mnie zaskoczył, a dowiedziałam się, że świetnie wpływa na wątrobę. Czas poznać je bliżej.

Warzywo to wiele razy widziałam na sklepowych półkach, jednak nigdy nie skusiłam się, by je kupić. Gdy go spróbowałam i dowiedziałam się o jego leczniczych właściwościach, z pewnością włączę je do domowego menu. Wprowadzi ciekawy smak, urozmaicenie i porcję zdrowia do naszej diety. Poznajcie bliżej karczochy.

Kilka słów o właściwościach karczochu

Karczoch (ład. Cynara scolymus) to warzywo z rodziny astrowatych, bliski krewny ostu. Pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Największymi jego producentami są Włochy, Hiszpania, Francja i Egipt. W Polsce karczochy można kupić od października do maja.

Jadalną częścią karczocha są nierozwinięte kwiatostany, a przede wszystkim ich najdelikatniejsza część, czyli serce. Warzywo to jada się po obróbce termicznej. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, porównywalny do szparagów z nutą orzecha włoskiego. Karczochy można też kupić marynowane. Są wtedy wyraziste, kwaskowe.

Warzywo to zawiera cynarynę, która pobudza wydzielanie żółci, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia metabolizm tłuszczów. Dzięki temu wspomaga działanie wątroby i trawienie. Reguluje też poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla diabetyków. Poza tym stanowi dobre źródło błonnika, witamin C i K oraz soli mineralnych.

Jak zrobić pyszną przekąskę z karczochów?

Przekąska, którą poczęstowała mnie koleżanka, wyglądała przepięknie, jak kwiat. Był to nadziewany i zapiekany karczoch. Całość smakowała ciekawie, bo miękkawe warzywo doskonale komponowało się z aromatycznym farszem zawierającym tartą bułkę, czosnek i natkę pietruszki. Do tego koleżanka podała dip jogurtowo-czosnkowy, który doskonale pasował do tej lekkiej przekąski.

Przepis: Zapiekane karczochy

Karczochy zapiekane z aromatycznym farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 4 świeże karczochy średniej wielkości
  • sok z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oregano
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie karczochówKarczochy opłucz, odkrój górne 2-3 cm liści i końcówki łodyg. Rozchyl delikatnie liście, aby przygotować miejsce na farsz. Wnętrze oczyść z włókien, używając łyżeczki. Karczochy włóż do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. NadziewanieW misce wymieszaj bułkę tartą, ser, posiekany czosnek, natkę, oregano, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy. Masa powinna być wilgotna, ale sypka. Farsz ostrożnie włóż między liście karczochów i do środka.
  3. PieczenieKarczochy ustaw w naczyniu żaroodpornym. Skrop je resztą oliwy i wlej bulion na dno naczynia. Przykryj folią aluminiową i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby wierzch się lekko zrumienił.

Co można przygotować z karczochów?

Karczochy można gotować, faszerować i zapiekać, a także grillować, dusić i marynować. Zapiekane z farszem można podać na przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych albo rybnych. Ugotowane lub grillowane dodaje się do sałatek, podobnie zresztą marynowane. Te ostatnie urozmaicą też smak makaronów i pizzy.

Czytaj też:
Wystarczy szczypta, a rosół skuteczniej leczy przeziębienie. I jest apetycznie złocisty
Czytaj też:
Polacy jedzą je za rzadko, a ja dodaję nawet do gofrów. Obniżają ciśnienie i dbają o jelita