Oto potrawa, która każdemu wyjdzie na zdrowie. Jest lekkostrawna, a jednocześnie pożywna, prosta, lecz pełna smaku. Do jej przygotowania wystarczą dwa tanie składniki i kilka prostych dodatków. Kaszę z burakami możecie zjeść na obiad, kolację czy przekąskę. Możecie ją też podać do obiadu.
Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?
Kasza pęczak to jedna z najzdrowszych kasz. To dlatego, że robi się ją z całych ziaren jęczmienia. Są one jedynie oczyszczane z łuski, nie poddawane rozdrabianiu ani polerowaniu. Dzięki temu ziarno zachowuje wysoką wartość odżywczą.
- Kasza pęczak to doskonałe źródło błonnika, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit, pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniża cholesterol.
- Kasza ta ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest idealna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
- Jest bogata w witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, skórę i przemianę materii.
- Dostarcza też magnezu, cynku, fosforu i potasu. Składniki te są niezbędne dla zdrowia serca i kości, zwiększają też odporność.
Kaszę tę można wykorzystać w sałatkach, zupach, jako dodatek do dań obiadowych lub bazę do zdrowych dań jednogarnkowych.
Jak zrobić kaszę pęczak z burakami?
Przygotowanie tej potrawy sprowadza się do ugotowania kaszy i buraków, a potem podsmażeniu ich na oleju z cebulką. Buraki można oczywiście upiec, dzięki czemu będą miały jeszcze wyższą wartość odżywczą.
Przepis: Kasza pęczak z burakami
Zdrowa, jarska potrawa z kaszy pęczak i gotowanych buraków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 średnie buraki
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- kmin rzymski
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę opłucz, umieść w garnku, zalej podwójną objętością wody. Zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj ok. 20-25 minut, aż pęczak będzie miękki. Garnek z kaszą zestaw z ognia i pozostaw na kilka minut pod przykryciem.
- Przygotowanie burakówBuraki dokładnie umyj, gotuj 40-50 minut, aż będą miękkie. Możesz też każdego zawinąć oddzielnie w kawałek folii aluminiowej i piec ok. godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu buraki obierz, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach.
- Wykańczanie potrawyCebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodaj buraki, ocet i kmin rzymski, smaż 2 minuty. Dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj, podgrzej, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Inna wersja kaszy z burakami
Podobną potrawę możecie też przygotować zastępując pęczak kaszą gryczaną. Kasza ta szybciej się gotuje, bo potrzebuje tylko ok. 15 minut, więc smaczne i zdrowe danie z jej dodatkiem możecie przygotować znacznie szybciej.
Czytaj też:
Kasza gryczana mojej mamy smakuje obłędnie. Aż trudno uwierzyć, że to zasługa prostego dodatkuCzytaj też:
Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbować