Wartościowa kasza i cenne warzywo. Z tego połączenia może wyjść tylko coś superzdrowego

Wartościowa kasza i cenne warzywo. Z tego połączenia może wyjść tylko coś superzdrowego

Dodano: 
Pęczak z buraczkami
Pęczak z buraczkami Źródło: Shutterstock / marcin jucha
Ta potrawa to doskonała odmiana od mięsnych dań. Robię ją z samych wartościowych składników, więc nie ma siły, by nie wyszła na zdrowie. Do jej przygotowania wykorzystuję tanie i popularne produkty, a całość zachwyca smakiem.

Oto potrawa, która każdemu wyjdzie na zdrowie. Jest lekkostrawna, a jednocześnie pożywna, prosta, lecz pełna smaku. Do jej przygotowania wystarczą dwa tanie składniki i kilka prostych dodatków. Kaszę z burakami możecie zjeść na obiad, kolację czy przekąskę. Możecie ją też podać do obiadu.

Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Kasza pęczak to jedna z najzdrowszych kasz. To dlatego, że robi się ją z całych ziaren jęczmienia. Są one jedynie oczyszczane z łuski, nie poddawane rozdrabianiu ani polerowaniu. Dzięki temu ziarno zachowuje wysoką wartość odżywczą.

  • Kasza pęczak to doskonałe źródło błonnika, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit, pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniża cholesterol.
  • Kasza ta ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest idealna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
  • Jest bogata w witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, skórę i przemianę materii.
  • Dostarcza też magnezu, cynku, fosforu i potasu. Składniki te są niezbędne dla zdrowia serca i kości, zwiększają też odporność.

Kaszę tę można wykorzystać w sałatkach, zupach, jako dodatek do dań obiadowych lub bazę do zdrowych dań jednogarnkowych.

Jak zrobić kaszę pęczak z burakami?

Przygotowanie tej potrawy sprowadza się do ugotowania kaszy i buraków, a potem podsmażeniu ich na oleju z cebulką. Buraki można oczywiście upiec, dzięki czemu będą miały jeszcze wyższą wartość odżywczą.

Przepis: Kasza pęczak z burakami

Zdrowa, jarska potrawa z kaszy pęczak i gotowanych buraków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 średnie buraki
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyKaszę opłucz, umieść w garnku, zalej podwójną objętością wody. Zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj ok. 20-25 minut, aż pęczak będzie miękki. Garnek z kaszą zestaw z ognia i pozostaw na kilka minut pod przykryciem.
  2. Przygotowanie burakówBuraki dokładnie umyj, gotuj 40-50 minut, aż będą miękkie. Możesz też każdego zawinąć oddzielnie w kawałek folii aluminiowej i piec ok. godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu buraki obierz, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach.
  3. Wykańczanie potrawyCebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodaj buraki, ocet i kmin rzymski, smaż 2 minuty. Dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj, podgrzej, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.

Inna wersja kaszy z burakami

Podobną potrawę możecie też przygotować zastępując pęczak kaszą gryczaną. Kasza ta szybciej się gotuje, bo potrzebuje tylko ok. 15 minut, więc smaczne i zdrowe danie z jej dodatkiem możecie przygotować znacznie szybciej.

Czytaj też:
Kasza gryczana mojej mamy smakuje obłędnie. Aż trudno uwierzyć, że to zasługa prostego dodatku
Czytaj też:
Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbować