W 10 minut robię pastę rybną jak u mamy. Rodzina wybiera ją zamiast wędlin

W 10 minut robię pastę rybną jak u mamy. Rodzina wybiera ją zamiast wędlin

Dodano: 
Pasta z ryby wędzonej
Pasta z ryby wędzonej Źródło: Shutterstock / vivooo
Szukasz pomysłu na smaczną pastę do chleba? Weź rybę wędzoną oraz 3 proste dodatki, a w krótką chwilę zaskoczysz rodzinę wyjątkowym smakiem zdrowej pasty kanapkowej.

Ta pasta rybna to smak mojego dzieciństwa. Przepis jest prosty i na pewno będziesz często do niego wracać. Dodatek do pieczywa jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w zdrowe tłuszcze, białko i witaminy. To świetna alternatywa dla wędlin i serów na śniadanie lub kolację, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Jaka ryba wędzona nadaje się na pastę kanapkową?

Na smarowidło nadają się zarówno ryby wędzone morskie, jak i słodkowodne. Tradycyjnie przygotowuje się je m.in. z wędzonej makreli, ale świetnie sprawdzą się również inne ryby, np. dorsz, flądra, śledź, halibut, karmazyn, węgorz, łosoś, szprot, sielawa, karp, pstrąg i sandacz. Wybór jest naprawdę duży, dzięki czemu można bez problemu dopasować rybę wędzoną do indywidualnych preferencji (m.in. pod względem zawartości tłuszczu). Ja wykorzystuję makrelę, która zawiera sporo tłuszczu (ok. 10–13 g w 100 g), ale są to głównie zdrowe kwasy omega-3.

Jak zrobić pastę z ryby wędzonej? Przepis krok po kroku

Przygotowanie pasty z wędzonej ryby jest niezwykle proste i zajmuje kilka minut. Rybę obieram ze skóry, usuwam ości i rozdrabniam mięso widelcem. Jeżeli ryba ma bardzo dużo cienkich i ostrych ości, to można ją zblendować, co sprawi, że przestaną stanowić zagrożenie podczas delektowania się smakiem kanapek.

Do ryby wędzonej dodaję 3 składniki: ugotowane na twardo jajka, cebulkę dymkę lub szczypiorek oraz odrobinę majonezu, który spaja składniki i nadaje paście kremową konsystencję. Możesz zastąpić majonez np. serkiem śmietankowym lub gęstym jogurtem oraz pominąć ten składnik i dodać nieco oliwy z oliwek, lub oleju roślinnego o neutralnym smaku. Gotową pastę kanapkową doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Nie dodaję soli, bo większość ryb wędzonych ma słony smak.

Przepis: Pasta z ryby wędzonej

To świetny dodatek do różnego rodzaju pieczywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
271 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża makrela wędzona
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • mały pęczek cebulki dymki
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rybyWędzoną rybę obierz ze skóry i usuń ości. Mięso przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  2. Przygotowanie dodatkówJajka obierz i pokrój w kostkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozgnieć widelcem. Cebulkę dymkę posiekaj. Wskazówka: inne dodatki do pasty z ryby wędzonej to np. posiekany por, posiekana cebula szalotka/cebula czerwona, pokrojony w kostkę ogórek kiszony/konserwowy, pokrojona w kostkę słodka papryka, posiekane suszone pomidory, pokruszony twaróg, posiekany koperek.
  3. WykonanieWymieszaj wędzoną rybę z jajkami, cebulką dymką i majonezem. Dopraw pastę kanapkową do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać pastę z ryby wędzonej?

Pastę z ryby wędzonej podaję ze świeżym, chrupiącym pieczywem, tostami oraz w łódeczkach z liści sałaty rzymskiej (zamiast pieczywa). Doskonale sprawdza się również jako dodatek do krakersów. Wskazówka: zdrowa pasta rybna świetnie nadaje się również do podawania w pozbawionych gniazd nasiennych pomidorach oraz w łódeczkach z kolorowej, mięsistej papryki słodkiej.

Czytaj też:
Zdrowa pasta z pieczonej papryki to hit. Wieczorem robię, a rano każdy chce ją na śniadanie
Czytaj też:
Biorę dwie puszki i blender. W 5 minut mam pastę, która smakuje jak najlepszy pasztet, a kosztuje grosze