Piekę wieczorem, a rano wrzucam do śniadaniówek. Domowe muffiny to idealna przekąska do szkoły

Piekę wieczorem, a rano wrzucam do śniadaniówek. Domowe muffiny to idealna przekąska do szkoły

Dodano: 
Muffiny z jabłkami
Muffiny z jabłkami Źródło: Shutterstock / Galiyah Assan
Zaczęła się szkoła, a tym samym i dylematy, co spakować dzieciom do śniadaniówek. Zwykle są to kanapki, ale niektórym niejadkom trzeba bardziej dogadzać, by nie osłabły w szkolnych murach. Dobrą propozycją są te domowe muffiny.

Muffiny często nazywane są babeczkami, ale jednak trochę się od siebie różnią. Ciasto na muffiny robi się bowiem bardzo szybko, mieszając oddzielnie składniki suche i mokre, a potem łącząc je w całość. Nic nie trzeba ubijać, tak jak to ma miejsce w przypadku puszystych babeczek. Muffiny odznaczają się wilgotnością, którą ja dodatkowo zwiększam dodatkiem owoców.

Czym zastąpić mąkę w muffinach?

Podstawowym składnikiem muffinów jest zwykle mąka pszenna. Jeśli jednak chcecie uniknąć tego składnika, bez problemu możecie go zastąpić innym. Dzięki temu muffiny będą jeszcze bardziej wartościowe.

Bardzo często rezygnujemy z użycia mąki pszennej ze względu na to, że zawiera gluten. Wtedy doskonałą alternatywą będą np.: mąka migdałowa, kokosowa, ryżowa czy jaglana. By muffiny miały wyższą wartość odżywczą, mąkę pszenną można zastąpić np. owsianą. Nie trzeba jej nawet kupować, tylko wystarczy zmielić płatki owsiane.

Jak zrobić zdrowe, wilgotne muffiny?

Z myślą o śniadaniu do szkoły często wieczorem piekę szybkie muffiny. Ostatnio przygotowałam je z mąki migdałowej i wzbogaciłam kawałkami jabłek. Ciastka wyszły miękkie, wilgotne i pełne smaku. Nawet po wystygnięciu smakowały doskonale i długo zachowały świeżość.

Przepis: Muffiny z jabłkami

Wilgotne, bezglutenowe muffiny z dodatkiem jabłek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępnePiekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Przygotuj formę na muffinki i wyłóż ją papilotkami. Jabłko umyj, obierz, pokrój w kostkę, skrop je sokiem z cytryny.
  2. Łączenie składnikówW misce wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem i olejem. Połącz suche i mokre składniki, delikatnie mieszając tylko do połączenia. Dodaj jabłko, wymieszaj.
  3. PieczenieCiastem napełnij foremki do 3/4 wysokości. Muffiny piecz 20-25 minut, aż z wierzchu będą rumiane, a w środku dopieczone.

Wskazówka: Przed wstawieniem do piekarnika muffiny możecie posypać np. pestkami słonecznika.

Czym jeszcze można wzbogacić muffiny?

Jeśli chcecie przygotować smaczne i zdrowe muffiny, możecie dodać do nich także inne owoce. O tej porze roku dobrze sprawdzą się np.: gruszki, borówki, śliwki. Do ciasta można też wsypać suszone owoce, trochę startej, gorzkiej czekolady, spłatkowanych migdałów albo wiórków kokosowych. Smak tych prostych ciastek podbije też szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru lub wanilii.

Czytaj też:
Dwa składniki, dwie minuty i blender. Tak robię pyszną i zdrową pastę na kanapki
Czytaj też:
Wieczorem zalewam, rano mieszam i jem. To śniadanie z płatków owsianych jest zdrowe i robi się samo