Nie uwierzycie z czego robię pyszne i lekkie hamburgery. To doskonała odmiana od klasycznych

Nie uwierzycie z czego robię pyszne i lekkie hamburgery. To doskonała odmiana od klasycznych

Dodano: 
Hamburgery z cukinii
Hamburgery z cukinii Źródło: Shutterstock / zarzamora
Jeśli jesteście wielbicielami hamburgerów, powinniście spróbować ich w tej wersji. Jest lekka, a zarazem pożywna. Jej podstawą jest tarta cukinia, która w zestawieniu z kilkoma dodatkami smakuje zaskakująco dobrze.

Cukinia to moje ulubione warzywo lata. Sięgam po nią bardzo często i przygotowuję z niej różne przysmaki. Niektóre, tak jak te hamburgery przygotowałam testowo i test wypadł bardzo dobrze. Cała rodzina zjadła te hamburgery z ochotą i była zaskoczona, że ich bezmięsna wersja może smakować tak dobrze.

Czym wzbogacić jarskie hamburgery?

Jarskie hamburgery nie mają dodatku mięsa, jednak mimo to są pożywne. To dlatego, że masę, z której się je robi, wzbogaca się sycącymi składnikami. Ja do swoich hamburgerów dodałam quinoa, czyli komosę ryżową. Można też jednak postawić na inne składniki. Dobrze sprawdzą się inne produkty zbożowe, np.: kasza jaglana, kuskus, płatki owsiane – wiążą pozostałe składniki i wprowadzają do potrawy węglowodany złożone.

Dobrą opcją są także warzywa strączkowe, typu: ciecierzyca, soczewica, fasola – nadają sytości, bo stanowią bardzo dobre źródło białka. Świetnym pomysłem jest również dodanie do masy na jarskie hamburgery sera, np. mozzarelli, feta, parmezanu albo orzechów czy pestek.

Jak zrobić jarskie hamburgery?

Te hamburgery z założenia miały być z cukinii, jednak oprócz niej dodałam do masy też inne składniki. Miały one za zadanie zwiększyć pożywność potrawy, połączyć składniki i dodać całości smaku. I tak do startej i odciśniętej cukinii dodałam ugotowaną komosę ryżową, a także posiekaną cebulę, czosnek, jajko, starty ser i przyprawy. Po wymieszaniu powstała zwarta masa, z której uformowałam spore kotlety. Usmażyłam je na patelni i były gotowe, by przełożyć nimi bułki.

Przepis: Hamburgery z cukinii

Jarskie, pożywne hamburgery z cukinii i komosy ryżowej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 50 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia lub pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut, następnie odciśnij nadmiar wody. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Łączenie składnikówStartą cukinię wymieszaj z ugotowaną komosą, cebulą, czosnkiem, jajkiem, tartą bułką, startym serem i przyprawami. Powinna powstać zwarta masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej bułki tartej.
  3. SmażenieZ masy uformuj dość duże, płaskie kotlety. Usmaż je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub upiecz w piekarniku (ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza).

Jak podać jarskie hamburgery?

Jarskie burgery potraktowałam tak samo, jak mięsne. To znaczy, umieściłam je w bułkach do hamburgerów, które wcześniej posmarowałam sosem. Dodałam też świeże warzywa (pomidor, awokado) i kiełki. Jednak z tej samej masy można również uformować klasyczne kotlety, usmażyć je w tartej bułce niczym mielone i podać na obiad. Doskonałym ich uzupełnieniem będzie sałatka i sos jogurtowo-czosnkowy.

Czytaj też:
Ta cukinia jest tak prosta i tak smaczna, że aż trudno uwierzyć. W roli głównej dwa składniki
Czytaj też:
Tę przekąskę z cukinii robię w 10 minut. Sekretem jej smaku są przyprawy i chrupiąca posypka