Kalafior to warzywo niezwykłe. To, co zjadamy, to kwiat wyróżniający się dużą chrupkością i białym kolorem. Można go jeść na surowo, jednak zwykle go gotujemy, pieczemy lub smażymy. Ja do tej pory zwykle go gotowałam i podawałam ze zrumienioną na maśle tartą bułką. Od kiedy jednak u koleżanki spróbowałam kalafiora smażonego, polubiłam tę wersję. Jest idealna na przekąskę.
Jak przygotować kalafior do smażenia?
Kalafior smaży się w postaci różyczek, więc najpierw trzeba go umyć, usunąć liście i głąb i podzielić na małe różyczki. Dobrze, by miały podobną wielkość, bo dzięki temu będą się równomiernie smażyły. Można je też obgotować, czyli wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty, aż nieco zmiękną. Przed smażeniem kalafior należy osuszyć, by tłuszcz nie pryskał. Ja jednak zwykle pomijam obgotowywanie kalafiora, bo lubimy, gdy jest chrupiący.
Jak zrobić aromatyczny, smażony kalafior?
Przygotowanie smażonego kalafiora jest naprawdę proste. Na patelni rozgrzewam sporą ilość oleju i kładę na nim osuszone różyczki. Przysmażam je lekko z każdej strony i wyciągam na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dopiero teraz doprawiam warzywo i podaję je z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smakuje wyśmienicie!
Przepis: Smażony kalafior
Smażone, aromatyczne różyczki kalafiora na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży kalafior
- olej do smażenia
- skórka starta z 1 cytryny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- świeże zioła, np. natka pietruszki, kolendra
Na sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i smażenieKalafior oczyść, podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i smaż różyczki ok. 10 minut, co jakiś czas je obracając. Kalafior zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- PodawanieRóżyczki kalafiora skrop cytryną, posyp skórką z cytryny i posiekanymi ziołami. Podawaj z sosem czosnkowym przygotowanym z podanych składników.
Smażony kalafior – kilka wskazówek
Smażony kalafior doskonale smakuje podany na ciepło lub zimno z aromatyczną posypką i z czosnkowym sosem. Oto kilka wskazówek, dotyczących jego przygotowania.
- Kalafior można też usmażyć w panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki lub w cieście naleśnikowym. Niestety będzie wtedy bardziej kaloryczny.
- Kalafior, zamiast smażyć, można upiec. Wystarczy 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Sos czosnkowy można wzbogacić odrobiną pasty tahini lub oliwą z oliwek.
Czytaj też:
Połącz gotowane ziemniaki z prostymi dodatkami. To najprostsza sałatka pod słońcemCzytaj też:
Nie wyobrażam sobie wieczoru bez tych papryczek. Z kremowym nadzieniem to moja kolacja numer 1