Dość gotowanego kalafiora, teraz będę go smażyć. Ta przekąska zachwyca aromatem i chrupkością

Dość gotowanego kalafiora, teraz będę go smażyć. Ta przekąska zachwyca aromatem i chrupkością

Dodano: 
Smażony kalafior
Smażony kalafior Źródło: Shutterstock / Vladislav Chusov
Właśnie trwa sezon na kalafiory. To chrupiące warzywo można teraz kupić na targu za kilka złotych i przyrządzić w ulubiony sposób. Ja od kiedy spróbowałam kalafiora smażonego, przestałam go gotować.

Kalafior to warzywo niezwykłe. To, co zjadamy, to kwiat wyróżniający się dużą chrupkością i białym kolorem. Można go jeść na surowo, jednak zwykle go gotujemy, pieczemy lub smażymy. Ja do tej pory zwykle go gotowałam i podawałam ze zrumienioną na maśle tartą bułką. Od kiedy jednak u koleżanki spróbowałam kalafiora smażonego, polubiłam tę wersję. Jest idealna na przekąskę.

Jak przygotować kalafior do smażenia?

Kalafior smaży się w postaci różyczek, więc najpierw trzeba go umyć, usunąć liście i głąb i podzielić na małe różyczki. Dobrze, by miały podobną wielkość, bo dzięki temu będą się równomiernie smażyły. Można je też obgotować, czyli wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty, aż nieco zmiękną. Przed smażeniem kalafior należy osuszyć, by tłuszcz nie pryskał. Ja jednak zwykle pomijam obgotowywanie kalafiora, bo lubimy, gdy jest chrupiący.

Jak zrobić aromatyczny, smażony kalafior?

Przygotowanie smażonego kalafiora jest naprawdę proste. Na patelni rozgrzewam sporą ilość oleju i kładę na nim osuszone różyczki. Przysmażam je lekko z każdej strony i wyciągam na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dopiero teraz doprawiam warzywo i podaję je z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smakuje wyśmienicie!

Przepis: Smażony kalafior

Smażone, aromatyczne różyczki kalafiora na przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • olej do smażenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • świeże zioła, np. natka pietruszki, kolendra

Na sos:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i smażenieKalafior oczyść, podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i smaż różyczki ok. 10 minut, co jakiś czas je obracając. Kalafior zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. PodawanieRóżyczki kalafiora skrop cytryną, posyp skórką z cytryny i posiekanymi ziołami. Podawaj z sosem czosnkowym przygotowanym z podanych składników.

Smażony kalafior – kilka wskazówek

Smażony kalafior doskonale smakuje podany na ciepło lub zimno z aromatyczną posypką i z czosnkowym sosem. Oto kilka wskazówek, dotyczących jego przygotowania.

  • Kalafior można też usmażyć w panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki lub w cieście naleśnikowym. Niestety będzie wtedy bardziej kaloryczny.
  • Kalafior, zamiast smażyć, można upiec. Wystarczy 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  • Sos czosnkowy można wzbogacić odrobiną pasty tahini lub oliwą z oliwek.

Czytaj też:
Połącz gotowane ziemniaki z prostymi dodatkami. To najprostsza sałatka pod słońcem
Czytaj też:
Nie wyobrażam sobie wieczoru bez tych papryczek. Z kremowym nadzieniem to moja kolacja numer 1