Nie wyobrażam sobie wieczoru bez tych papryczek. Z kremowym nadzieniem to moja kolacja numer 1

Nie wyobrażam sobie wieczoru bez tych papryczek. Z kremowym nadzieniem to moja kolacja numer 1

Dodano: 
Papryczki nadziewane ricottą
Papryczki nadziewane ricottą Źródło: Shutterstock / Sunvic
Faszerowana papryka to nie tylko danie na ciepło, ale także chrupiąca przegryzka. Zapraszam po przepis na papryczki nadziewane kremową ricottą, które serwuję z aromatycznymi dodatkami.

Minipapryczki, kremowy farsz i kilka dodatków – niby nic, a smak zachwyca i trudno oprzeć się kolejnym dokładkom. Bardzo często na naszym stole goszczą faszerowane papryczki, których smak zmieniam w zależności od pory roku, dodając do nadzienia różne dodatki, np. rozgrzewające, pikantne przyprawy lub świeże zioła prosto z ogrodu.

Jak zrobić papryczki nadziewane ricottą?

Przygotowanie przepysznej przekąski, przystawki oraz dodatku np. do dań z grilla jest proste i szybkie. Mój przepis w wersji podstawowej uwzględnia wypełnienie przekrojonych na pół, miniaturowych papryk serkiem ricotta. Ułożone na talerzu warzywa polewam oliwą z oliwek oraz skrapiam octem balsamicznym. Dla smaku posypuję przekąskę m.in. suszonymi pomidorami w płatkach. Talerz pełen chrupiących warzyw z kremowym nadzieniem dekoruję listkami bazylii. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji dodatków do nadzienia oraz inspiracje na farsz z innych rodzajów sera.

Przepis: Papryczki nadziewane ricottą

Chrupiące warzywo z aksamitnym farszem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
379 w każdej porcji

Składniki

  • 8 małych papryczek
  • 300 g sera ricotta

Dodatkowo:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. WykonaniePapryczki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne oraz białe błonki. Wypełnij połówki papryczek serkiem ricotta.
  2. PrzyprawianieUłóż faszerowane papryczki na talerzu, polej oliwą, skrop octem balsamicznym oraz oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i płatkami suszonych pomidorów. Udekoruj przekąskę listkami bazylii.

Papryczki nadziewane ricottą podaję od razu po przygotowaniu.

Opcjonalne dodatki i inne wersje nadzienia do minipapryczek

Smak przekąski możesz modyfikować, dodając do sera ricotta, który ma delikatny smak wyraziste dodatki np.:

  • świeże i suszone zioła – oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia, bazylia, szczypiorek, cebulka dymka, koperek, natka pietruszki, lubczyk, czosnek niedźwiedzi,
  • przeciśnięty przez praskę świeży czosnek, czosnek granulowany, czosnek pieczony,
  • pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili,
  • drobno posiekaną cebulę,
  • startą na tarce rzodkiewkę lub czarną rzodkiew,
  • pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory w zalewie z oliwy,
  • kapary.

Inne sery, które nadają się na farsz to np.:

  • ser mascarpone,
  • serek śmietankowy,
  • ser kozi,
  • ser owczy,
  • ser fromage,
  • ser z jogurtu naturalnego,
  • mielony twaróg,
  • pokruszony ser gorgonzola,
  • ser typu cottage cheese.

Czytaj też:
Surówkę z pomidorów robię od lat, ale ta bratowej to mistrzostwo świata. Dwa dodatki robią różnicę
Czytaj też:
Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemu