Minipapryczki, kremowy farsz i kilka dodatków – niby nic, a smak zachwyca i trudno oprzeć się kolejnym dokładkom. Bardzo często na naszym stole goszczą faszerowane papryczki, których smak zmieniam w zależności od pory roku, dodając do nadzienia różne dodatki, np. rozgrzewające, pikantne przyprawy lub świeże zioła prosto z ogrodu.
Jak zrobić papryczki nadziewane ricottą?
Przygotowanie przepysznej przekąski, przystawki oraz dodatku np. do dań z grilla jest proste i szybkie. Mój przepis w wersji podstawowej uwzględnia wypełnienie przekrojonych na pół, miniaturowych papryk serkiem ricotta. Ułożone na talerzu warzywa polewam oliwą z oliwek oraz skrapiam octem balsamicznym. Dla smaku posypuję przekąskę m.in. suszonymi pomidorami w płatkach. Talerz pełen chrupiących warzyw z kremowym nadzieniem dekoruję listkami bazylii. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji dodatków do nadzienia oraz inspiracje na farsz z innych rodzajów sera.
Przepis: Papryczki nadziewane ricottą
Chrupiące warzywo z aksamitnym farszem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 379 w każdej porcji
Składniki
- 8 małych papryczek
- 300 g sera ricotta
Dodatkowo:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
- listki bazylii do dekoracji
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- WykonaniePapryczki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne oraz białe błonki. Wypełnij połówki papryczek serkiem ricotta.
- PrzyprawianieUłóż faszerowane papryczki na talerzu, polej oliwą, skrop octem balsamicznym oraz oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i płatkami suszonych pomidorów. Udekoruj przekąskę listkami bazylii.
Papryczki nadziewane ricottą podaję od razu po przygotowaniu.
Opcjonalne dodatki i inne wersje nadzienia do minipapryczek
Smak przekąski możesz modyfikować, dodając do sera ricotta, który ma delikatny smak wyraziste dodatki np.:
- świeże i suszone zioła – oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia, bazylia, szczypiorek, cebulka dymka, koperek, natka pietruszki, lubczyk, czosnek niedźwiedzi,
- przeciśnięty przez praskę świeży czosnek, czosnek granulowany, czosnek pieczony,
- pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili,
- drobno posiekaną cebulę,
- startą na tarce rzodkiewkę lub czarną rzodkiew,
- pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory w zalewie z oliwy,
- kapary.
Inne sery, które nadają się na farsz to np.:
- ser mascarpone,
- serek śmietankowy,
- ser kozi,
- ser owczy,
- ser fromage,
- ser z jogurtu naturalnego,
- mielony twaróg,
- pokruszony ser gorgonzola,
- ser typu cottage cheese.
Czytaj też:
Surówkę z pomidorów robię od lat, ale ta bratowej to mistrzostwo świata. Dwa dodatki robią różnicęCzytaj też:
Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemu