Połącz gotowane ziemniaki z prostymi dodatkami. To najprostsza sałatka pod słońcem

Połącz gotowane ziemniaki z prostymi dodatkami. To najprostsza sałatka pod słońcem

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Tę sałatkę robię w zasadzie z jednego składnika. Są to gotowane ziemniaki. Dorzucam do nich tylko kilka prostych dodatków, które wzbogacają smak i zwiększają soczystość. Taką sałatkę można zjeść na przekąskę lub kolację, a nawet... podać ją do obiadowego mięsa.

Młode ziemniaki mają doskonały smak i konsystencję. Warto wykorzystać je nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też do ciekawszych potraw. Jedną z nich prezentuję wam dzisiaj. To niezwykle prosta sałatka, którą robi się szybko i za grosze. Jest idealna na przekąskę, bo całkiem dobrze syci.

Jak przygotować ziemniaki do sałatki?

Ziemniaki przeznaczone do sałatki trzeba najpierw ugotować. Jeśli mają cienką skórkę, wcześniej wystarczy je tylko dokładnie wyszorować i opłukać. Jeśli zaś ich skórka nie jest już delikatna, warto je obrać. Małe ziemniaki najlepiej ugotować w całości, większe można przekroić na pół, by szybciej się ugotowały. Ziemniaki wrzuca się na osolony wrzątek i gotuje, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Po odcedzeniu trzeba je wystudzić i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.

Jak zrobić ekspresową sałatkę ziemniaczaną?

Zaletą tej sałatki ziemniaczanej jest mała pracochłonność i niska cena. Robi się ją bowiem z ziemniaków, które wystarczy wymieszać z prostym sosem i aromatycznym dodatkiem. Sos robię z majonezu i musztardy ziarnistej. Na koniec całość doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ta sałatka mimo zawiesistego sosu nie jest zbyt kaloryczna. A ponieważ gotowane ziemniaki jedzone na zimno nie tuczą, można ją uznać nawet za danie dietetyczne. Jeśli jednak dla kogoś sos jest zbyt ciężki, majonez może wymienić na oliwę z oliwek.

Przepis: Najprostsza sałatka ziemniaczana

Ekspresowa sałatka z młodych ziemniaków

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
155 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki majonezu
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj i opłucz lub obierz i opłucz. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedź je, wystudź. Większe pokrój w dużą kostkę.
  2. Łączenie składnikówDo ziemniaków dodaj musztardę i majonez, całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Co można dodać do sałatki ziemniaczanej?

Moja sałatka ziemniaczana jest niezwykle prosta, bo składa się w zasadzie z samych ziemniaków. Jeśli jednak chcecie wzbogacić jej smak i wartość odżywczą, możecie dorzucić do niej różne dodatki. Dobrze będą pasować m.in.: ugotowane na twardo jajka, tuńczyk z puszki, podsmażony, wędzony boczek, oliwki, cebula czy ogórki małosolne.

Czytaj też:
Babka ziemniaczana mojej mamy to hit. Jeden składnik robi całą robotę. Teraz piekę ją co tydzień
Czytaj też:
Te proste placki ziemniaczane budzą wielkie emocje. Albo pokochasz, albo znienawidzisz