Zamieniam zdrowe składniki w pastę, która uzależnia od pierwszego kęsa. Spróbuj i zrozumiesz dlaczego

Zamieniam zdrowe składniki w pastę, która uzależnia od pierwszego kęsa. Spróbuj i zrozumiesz dlaczego

Dodano: 
Pasta z ciecierzycy i dorsza
Pasta z ciecierzycy i dorsza Źródło: Shutterstock / kina8
Pasty kanapkowe to doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Zapraszam po przepis na aromatyczną, kremową oraz obłędnie pyszną pastę. Jest idealna na kolację, śniadanie i zdrową przekąskę.

Pasty rybne zazwyczaj kojarzą się z wędzoną makrelą lub tuńczykiem z puszki oraz jajkami. Mój przepis uwzględnia połączenie ciecierzycy z puszki oraz gotowanego na parze dorsza. Smak smarowidła do kanapek wzbogacam kilkoma prostymi dodatkami, które sprawiają, że zyskuje kremową konsystencję i wyjątkowy aromat.

Wartości odżywcze pasty z ciecierzycy i dorsza

Staram się przygotowywać prawidłowo zbilansowane, zdrowe posiłki, które zapewniają długie uczucie sytości. Pasta z ciecierzycy i dorsza to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych! Ciecierzyca dostarcza białka roślinnego i błonnika pokarmowego, a także jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A, C i E oraz minerałów m.in. żelaza, magnezu i potasu. Dorsz gotowany na parze dostarcza białka zwierzęcego, jest bogaty w kwasy Omega-3, witaminy z grupy B, witaminę D, potas, fosfor i selen.

Jak zrobić pastę z ciecierzycy i dorsza?

Pasta z ciecierzycy i dorsza nie wymaga wiele pracy. Przygotowuję ją z ciecierzycy w puszce oraz polędwiczki z dorsza, którą gotuję na parze (możesz również użyć dorsza wędzonego oraz dorsza w puszce lub innej ryby). Jeżeli chcesz ugotować suche ziarno ciecierzycy, to pamiętaj, żeby wcześniej je namoczyć (czas moczenia to 12 godzin).

Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ryby. Polędwiczkę rozmrażam, myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki, a następnie gotuję na parze do miękkości (czas gotowania to około 15 minut). Gotową rybę studzę.

Odkładam 2-3 łyżki ciecierzycy, a resztę umieszczam razem z dorszem w pojemniku blendera i miksuję do uzyskania konsystencji pasty (możesz zrezygnować z miksowania i jedynie rozdrobnić ciecierzycę i rybę widelcem). Łączę rozdrobnione składniki z dodatkami i doprawiam solą, pieprzem ziołowym oraz młotkowaną kolendrą. Inne, aromatyczne zioła i przyprawy do pasty z ciecierzycy i dorsza to np. oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek, koperek, natka pietruszki.

Przepis: Pasta z ciecierzycy i dorsza

Dodatek jest bogaty w białko i błonnik. A dzięki dodatkowi szczypiorku i przypraw ma świeży, aromatyczny smak.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
211 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze (240 g po odsączeniu)
  • 300 g polędwiczki z dorsza
  • 1 średnia cebula szalotka
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki młotkowanej kolendry
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie dorszaPolędwiczkę z dorsza pokrój na mniejsze kawałki oraz oprósz solą. Zagotuj wodę w garnku i umieść na nim wkład do gotowania na parze (jeżeli nie masz specjalnego wkładu, to możesz użyć gazy lub metalowego sitka). Gotuj rybę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną rybę wystudź.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówCiecierzycę odsącz na sitku z zalewy i odłóż 2-3 łyżki całych ziaren. Cebulkę szalotkę obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  3. WykonanieZblenduj ciecierzycę i dorsza. Dodaj całe ziarna ciecierzycy, posiekaną cebulkę szalotkę, szczypiorek, majonez, młotkowaną kolendrę oraz pieprz ziołowy. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą. Możesz również doprawić smarowidło sokiem z cytryny.

Pastę z ciecierzycy i dorsza podaję ze świeżym pieczywem i tostami. Kanapki dekoruję świeżymi ziołami np. listkami bazylii lub natką kolendry.

Czytaj też:
Genialną, sycącą pastę kanapkową robię z bobu. Przepis jest prosty i szybki
Czytaj też:
Pasta z twarogu i zdrowego dodatku idealna do pieczywa. 10 minut roboty i wszyscy zajadają