Pasta z twarogu i zdrowego dodatku idealna do pieczywa. 10 minut roboty i wszyscy zajadają

Pasta z twarogu i zdrowego dodatku idealna do pieczywa. 10 minut roboty i wszyscy zajadają

Dodano: 
Kanapki z pastą
Kanapki z pastą Źródło: Shutterstock / Yuliia Kononenko
Rano na moim stole często pojawia się twaróg. To dlatego, że wszyscy go lubimy i można go podać na wiele sposobów. Najchętniej zamieniam go w pastę, bo to proste, szybkie i smaczne rozwiązanie.

Pasty do pieczywa w moim domu sprawdzają się rano i wieczorem. Lubię je robić, bo to prosta sprawa, a za każdym razem smarowidło ma nieco inny smak. Cała rodzina lubi zaś jeść kanapki z pastami, bo są niepowtarzalne, soczyste i pyszne. Dziś pokażę wam, jak szybko zrobić zdrową pastę z twarogu. U mnie jest hitem.

Co dodać do pasty z twarogu?

Pastę z twarogu można zrobić na słodko lub wytrawnie. Do pierwszej warto dodać np. dżem, owoce, miód, kakao. Jeśli zaś chodzi o pasty wytrawne, tu rozmaitość jest jeszcze większa. Twaróg można bowiem wzbogacić przeróżnymi warzywami, wędzoną rybą, zieleniną, przyprawami.

Jak zrobić zdrową pastę z twarogu?

Moją zdrową pastę robię z twarogu i awokado. Twaróg wzbogaca ją w białko, wapń i fosfor. Awokado to zaś źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i soli mineralnych. I choć na pozór składniki te do siebie nie pasują, to wymieszaniu i odpowiednim doprawieniu zamieniają się w pyszne, aksamitne smarowidło.

Przepis: Pasta z twarogu i awokado

Zielona, pożywna pasta do pieczywa na bazie twarogu i awokado

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego lub chudego
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • natka pietruszki lub kolendry
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bazyTwaróg umieść w miseczce, rozgnieć dość dokładnie widelcem. Rozmieszaj ze śmietaną. Dodaj miąższ z awokado, również dokładnie rozgnieć, wymieszaj z twarogiem.
  2. Doprawianie pastyPastę wymieszaj z posiekaną zieleniną i przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw ją do smaku sokiem z limonki lub cytryny, a także solą i pieprzem.

Jak podać pastę z twarogu?

Pastę z twarogu robię zwykle z myślą o porannych lub wieczornych kanapkach. Doskonale smakuje na pieczywie pełnoziarnistym i razowym, ale można ją też podać na pieczywie jasnym czy zrumienionych tostach. Poza tym taką pastę da się wykorzystać jako farsz do warzyw, np. łódeczek z ogórka, papryki czy połówek pomidora. Doskonale będzie też pasować do krakersów czy smarowania wrapów.

Czytaj też:
Tę pastę z 3 składników robię najczęściej. Lekka, szybka i zawsze smakuje genialnie
Czytaj też:
Pyszna pasta z popularnego warzywa. Szybko się ją robi i zjada z przyjemnością