Pasta kanapkowa z bobu to pyszne, kremowe smarowidło do kanapek i grzanek. Idealny pomysł na wykorzystanie bobu bez konieczności obierania (wiem, że nie każdy lubi jeść bób ze skórką, a w paście i tak skórki zostaną zmiksowane). Smak bobu podkręcają dodatki: dobra oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki oraz czosnek.
Jak zrobić pastę kanapkową z bobu?
Przygotowanie pasty jest szybkie i proste. W pierwszej kolejności należy ugotować bób do miękkości. Czas gotowania bobu będzie różny dl młodego i starszego. Można przyjąć, że to 8-15 minut. Ugotowany, odcedzony bób wystarczy już tylko zmiksować z resztą składników. Ja lubię gładkie pasty, dlatego miksuję wszystko razem, ale można też zmiksować składniki bez pietruszki i dodać do pasty posiekaną drobno natkę. Można też część ziaren obrać, posiekać i dodać do pasty lub po prostu: nie blendować ich dokładnie.
Rada: do pasty z bobu doskonale pasuje także koperek, można do dodać zamiast pietruszki lub wykorzystać jedno i drugie. Koperek polecam posiekać drobniutko i dodać już do gotowej pasty.
Przepis: Pasta kanapkowa z bobu
Pyszna i sycąca pasta.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 329 w każdej porcji
Składniki
- 400 g bobu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie bobuUgotuj do miękkości bób w osolonej wodzie.
- Robienie pastyZmiksuj bób z pozostałymi składnikami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej oliwy albo dolać wody.
Do czego podawać pastę kanapkową z bobu?
Pasta kanapkowa oprócz tego, że jest idealnym dodatkiem do pieczywa, grzanek i tostów, może być też wykorzystana jako pyszny składnik przekąsek. Można ją serwować na krakersach, ale też łódeczkach z liści cykorii czy na kawałkach chrupiącej papryki.
Pasta może być też oryginalnym dodatkiem do naleśników, tortilli i wrapów – zawiń ją w placki z innymi pysznościami, np. świeżymi warzywami, kremowym serkiem, kawałkami łososia albo kurczaka.
Czytaj też:
Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób, jemy to danie na potęgę. Dorzucam tylko dwa dodatkiCzytaj też:
Dosyp łyżeczkę do bobu i zapomnij o wzdęciach. Ten genialny patent podpatrzyłam u kolegi