Genialną, sycącą pastę kanapkową robię z bobu. Przepis jest prosty i szybki

Genialną, sycącą pastę kanapkową robię z bobu. Przepis jest prosty i szybki

Dodano: 
Pasta kanapkowa z bobu
Pasta kanapkowa z bobu Źródło: Shutterstock / Beata Chrominska
Szukasz pomysłu na to, co zrobić z bobu? Łap mój pomysł na pastę kanapkową. Sekretem są proste dodatki.

Pasta kanapkowa z bobu to pyszne, kremowe smarowidło do kanapek i grzanek. Idealny pomysł na wykorzystanie bobu bez konieczności obierania (wiem, że nie każdy lubi jeść bób ze skórką, a w paście i tak skórki zostaną zmiksowane). Smak bobu podkręcają dodatki: dobra oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki oraz czosnek.

Jak zrobić pastę kanapkową z bobu?

Przygotowanie pasty jest szybkie i proste. W pierwszej kolejności należy ugotować bób do miękkości. Czas gotowania bobu będzie różny dl młodego i starszego. Można przyjąć, że to 8-15 minut. Ugotowany, odcedzony bób wystarczy już tylko zmiksować z resztą składników. Ja lubię gładkie pasty, dlatego miksuję wszystko razem, ale można też zmiksować składniki bez pietruszki i dodać do pasty posiekaną drobno natkę. Można też część ziaren obrać, posiekać i dodać do pasty lub po prostu: nie blendować ich dokładnie.

Rada: do pasty z bobu doskonale pasuje także koperek, można do dodać zamiast pietruszki lub wykorzystać jedno i drugie. Koperek polecam posiekać drobniutko i dodać już do gotowej pasty.

Przepis: Pasta kanapkowa z bobu

Pyszna i sycąca pasta.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
329 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g bobu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie bobuUgotuj do miękkości bób w osolonej wodzie.
  2. Robienie pastyZmiksuj bób z pozostałymi składnikami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej oliwy albo dolać wody.

Do czego podawać pastę kanapkową z bobu?

Pasta kanapkowa oprócz tego, że jest idealnym dodatkiem do pieczywa, grzanek i tostów, może być też wykorzystana jako pyszny składnik przekąsek. Można ją serwować na krakersach, ale też łódeczkach z liści cykorii czy na kawałkach chrupiącej papryki.

Pasta może być też oryginalnym dodatkiem do naleśników, tortilli i wrapów – zawiń ją w placki z innymi pysznościami, np. świeżymi warzywami, kremowym serkiem, kawałkami łososia albo kurczaka.

Czytaj też:
Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób, jemy to danie na potęgę. Dorzucam tylko dwa dodatki
Czytaj też:
Dosyp łyżeczkę do bobu i zapomnij o wzdęciach. Ten genialny patent podpatrzyłam u kolegi