Szukasz pomysłu na sałatkę, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Chcesz przygotować coś wyjątkowego na specjalną okazję? Ta wiosenna sałatka warstwowa to strzał w dziesiątkę! Jest prosta w przygotowaniu, pełna świeżych, sezonowych składników i elegancko podana. To genialna samodzielna przystawka, przekąska, a także dodatek do zimnej płyty.
Dlaczego warto przygotować wiosenną sałatkę warstwową?
Co sprawia, że ta wiosenna sałatka warstwowa jest tak wyjątkowa? Jej sekretem jest połączenie prostych składników – gotowanych jajek, chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka, delikatnej cebulki dymki i żółtego sera – ułożonych w apetyczne warstwy. Całości dopełnia doprawiony solą, pieprzem oraz odrobiną musztardy sos majonezowy.
Skład sałatki możesz łatwo dopasować do indywidualnych potrzeb oraz stosowanej diety, dodając np. więcej warzyw (takich jak: kolorowa papryka, por, zielony groszek, kukurydza, czerwona fasola, ciecierzyca), a także wędzoną rybę, rybę z puszki, szynkę, smażonego, gotowanego lub pieczonego kurczaka. Im więcej składników i warstw, tym bardziej sycąca i efektowna będzie sałatka.
Jak zrobić wiosenną sałatkę warstwową?
Przygotowanie efektownej sałatki jest proste i szybkie. Składniki wystarczy zetrzeć na tarce/drobno pokroić i ułożyć warstwami. Kluczem do jej eleganckiego wyglądu jest wykorzystanie metalowego pierścienia (rantu) do formowania. Dzięki niemu każda porcja staje się kulinarnym dziełem sztuki. Przygotowanie małych porcji sałatki to doskonały sposób, aby podkreślić bogactwo wiosennych smaków i zaskoczyć swoich gości.
Wskazówka: sałatkę z poniższego przepisu możesz również przygotować w przezroczystej salaterce oraz w formie sałatkowego tortu. Wtedy składniki ułóż warstwami w tortownicy, a następnie mocno schłodź sałatkę w lodówce.
Przepis: Wiosenna sałatka warstwowa
Smaki przekąski są dobrze zbalansowane — lekko pikantne, ale łagodzone przez śmietanowy sos i jajka. Idealna kombinacja świeżości, chrupkości i kremowości.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 434 w każdej porcji
Składniki
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 2 duże pęczki rzodkiewki
- 1 duży zielony ogórek
- 1 duży pęczek cebulki dymki
- 200 g żółtego sera
Na sos:
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka obierz i drobno posiekaj. Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórka umyj, obierz (opcjonalnie) i pokrój w drobną kostkę. Zieloną część cebulki dymki umyj, osusz i posiekaj. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj majonez, śmietanę oraz musztardę. Dopraw sos solą i pieprzem ziołowym (opcjonalnie pieprzem czarnym lub kolorowym).
- WykonaniePrzygotuj 4 metalowe pierścienie (ranty) o średnicy około 8-10 cm. Ustaw je bezpośrednio na talerzach, na których będziesz podawać sałatkę lub na desce przykrytej folią spożywczą. Układaj składniki w pierścieniach, lekko dociskając łyżką. Na każdej warstwie rozsmaruj niewielką porcję sosu.
- ChłodzenieWstaw sałatkę na 30 minut do lodówki.
Wiosenna sałatka warstwowa najlepiej smakuje lekko schłodzona. Bezpośrednio przed podaniem delikatnie zdejmuję metalowe pierścienie i dekoruję przekąskę plasterkami rzodkiewki oraz cebulką dymką.
Czytaj też:
Jeden dodatek sprawia, że sałatka makaronowa jest bardzo aromatyczna. Nie potrzeba już przyprawCzytaj też:
Najlepsza sałatka na późną kolację. Jest lekka i pyszna