Lepsze niż z piekarni! Drożdżowe precle z przepisu, który ma już swoje lata

Lepsze niż z piekarni! Drożdżowe precle z przepisu, który ma już swoje lata

Dodano: 
Drożdżowe precle
Drożdżowe precle Źródło: Shutterstock / dantess
Marzysz o słonej przekąsce bez masy zbędnych dodatków? Domowe precle drożdżowe smakują obłędnie i stanowią zdrowszą alternatywę dla sklepowych przegryzek. Wypróbuj ten stary przepis.

Drożdżowe precle to jedna z przekąsek, którym trudno się oprzeć. Puszyste, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz ciasto zachwyca lekkością i delikatnym smakiem, który podbijają aromatyczne dodatki.

Jak zrobić drożdżowe precle?

Ciasto drożdżowe na precle przygotowuję z mąki pszennej typ 500, ale dobrze sprawdzi się również inna mąka pszenna, mąka pszenna z dodatkiem mąki krupczatki oraz mąka orkiszowa i mąka pszenna pełnoziarnista. Do mąki dodaję m.in. roztopione masło, letnie mleko oraz rozczyn ze świeżych drożdży. Smak ciasta drożdżowego na precle możesz podbić, dodając nie tylko sól, ale także m.in. słodką, ostrą lub wędzoną paprykę i suszone zioła.

Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Następnie dzielę na małe porcje, z których robię wałeczki i formuję precle. Precle pozostawiam w ciepłym miejscu, żeby lekko się napuszyły, a następnie smaruję z wierzchu masłem z dodatkiem natki pietruszki i przeciśniętego przez praskę czosnku (opcjonalnie innych ziół np. bazylii, tymianku, majeranku) i wstawiam do piekarnika. Wierzch precli możesz też posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać np. solą, kminkiem, sezamem, nasionami czarnuszki.

Przepis: Drożdżowe precle

Nikt nie oprze się tej apetycznej przekąsce.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
71 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuDrożdże rozkrusz i utrzyj z cukrem. Dodaj letnie mleko oraz 3 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  2. Wyrobienie ciasta drożdżowegoMąkę pszenną przesiej razem z solą do dużej miski. Dodaj wystudzone masło, całe jajko oraz rozczyn. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite ciasto.
  3. Wyrastanie ciastaPrzykryj ciasto drożdżowe folią spożywczą lub ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Formowanie precli i drugie wyrastaniePodziel wyrośnięte ciasto na małe porcje (kulki wielkości mandarynki), zrób wałeczki i uformuj precle. Przykryj precle ściereczką i poczekaj, aż ciasto się napuszy.
  5. Przygotowanie do pieczeniaPosmaruj wierzch precli roztopionym masłem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku (opcjonalnie) i posiekanej natki pietruszki. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Gotowe precle wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. Wskazówka: tę drożdżową przekąskę możesz również usmażyć na oleju lub smalcu. Ciasto z powyższego przepisu nadaje się również na wytrawne bułki, bajgle i rogaliki.

Jak podawać drożdżowe precle?

Drożdżowe precle doskonale smakują na ciepło oraz na zimno. Podaję je jako samodzielną przekąskę, a także zamiast pieczywa, z dodatkiem m.in.:

  • pasty rybnej,
  • pasty jajecznej,
  • wiejskiego twarożku,
  • serka śmietankowego i wędzonego łososia,
  • zielonej sałaty i wędzonego pstrąga,
  • szynki i żółtego sera,
  • domowego smalcu,
  • hummusu i innych wegańskich past kanapkowych,
  • sałatki jarzynowej, sałatki z jajkiem i tuńczykiem, sałatki z grillowanym kurczakiem.

Czytaj też:
Zrób dziecinnie proste roladki z ciasta francuskiego. Chrupiące, złociste i z obłędnym farszem
Czytaj też:
Szybkie bułeczki twarogowe wychodzą idealnie mięciutkie. Słodki przysmak na śniadanie i na deser