Domowy lawasz to tania i bardzo smaczna alternatywa dla dań typu fast food oraz dostępnych w sklepach gotowych placków. Nie zawierają zbędnych dodatków m.in. konserwantów, a proste nadzienie sprawia, że są bardzo sycące i obłędnie smaczne. Delikatne ciasto z dodatkiem kiełbasy i sera świetnie sprawdza się jako wytrawna, ciepła przekąska, danie na kolację oraz dodatek do sałatek.
Co to jest lawasz?
Lawasz to rodzaj pieczywa przygotowywany m.in. w Gruzji. Płaskie chlebki o neutralnym smaku zostały wpisane na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Tradycyjnie lawasz piecze się w opalanych drewnem, glinianych piecach, zwanych tonirami. Ciasto jest rozwałkowywane na bardzo cienkie płaty, a następnie przylepiane do rozgrzanych ścianek pieca.
Jak zrobić lawasz z kiełbasą i serem?
Domowy lawasz robię na mocno rozgrzanej patelni (można również upiec placki na kamieniu do pizzy w piekarniku oraz w plenerze, na rozgrzanych w ognisku kamieniach). Tradycyjny lawasz nie ma nadzienia. Ja pomiędzy dwa cienkie jak opłatek placki ciasta wkładam cieniutkie plasterki kiełbasy (idealnie sprawdzi się sucha kiełbasa krakowska, żywiecka lub inna wędlina np. szynka) oraz drobno starty ser żółty (np. gouda, cheddar, parmezan). Brzegi placków smaruję odrobiną wody i sklejam, żeby nadzienie nie wypadło podczas przewracania placków na drugą stronę. Tak przygotowany lawasz trafia na mocno rozgrzaną, żeliwną patelnię (możesz również użyć patelni grillowej lub skorzystać z grilla kontaktowego).
Wskazówka: możesz zrezygnować z dodawania nadzienia i usmażyć cienkie placki, a następnie przełożyć je dodatkami i lekko podgrzać na suchej patelni. Placki bez dodatków możesz przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, owinięte w papier, przez kilka dni, a także zamrozić.
Przepis: Lawasz z kiełbasą i serem
Te cienkie placki smakują obłędnie, a zrobisz je szybko za niewielkie pieniądze.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Gruzińska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 389 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 260 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 200 g kiełbasy
- 200 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej razem z solą do miski (możesz również użyć mąki pełnoziarnistej). Wodę lekko podgrzej. Kiełbasę pokrój na cieniutkie plasterki, a ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Przygotowanie ciastaDodaj do przesianej mąki oliwę z oliwek i stopniowo wlewaj wodę, mieszając składniki dłonią lub łyżką. Wyrób jednolite, elastyczne ciasto i odstaw je na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
- Formowanie i nadziewaniePodziel ciasto na 16 porcji i z każdej uformuj kulkę. Rozwałkuj kulki z ciasta na cieniutkie placki. Na jednym placku ułóż kilka plasterków kiełbasy i posyp wędlinę serem. Brzeg placka zwilż wodą, nałóż drugi placek i zlep, żeby nadzienie nie wypadło.
- SmażenieSmaż placki na mocno rozgrzanej, suchej patelni po 2 minuty z każdej strony.
Domowy lawasz z kiełbasą i serem podaję na ciepło. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego oraz sosu Ajwar.
Czytaj też:
Placki z twarogiem i truskawkami znikają w minutę. Idealny przepis na leniwe wieczory i porankiCzytaj też:
Te dwa warzywa to duet idealny. Placki wychodzą tak pyszne, że będziesz robić je non stop