Kiedyś denerwowałam się, gdy nikt nie chciał zjeść mięsa z zupy albo zostały kawałki mięsa z obiadu. Teraz się cieszę, bo od razu wiem, co z nich zrobię. Takie mięso zwykle ekspresowo przerabiam na farsz, którym napełniam gotowe ciasto. Także dzięki temu, że przygotowałam obiad, mam od razu przekąskę na wieczór czy następny dzień.
Jak szybko zrobić mięsny farsz?
Najszybszy, mięsny farsz robię z gotowanego lub pieczonego mięsa, które zostało z obiadu. Oczyszczam je tylko ze skóry i kości, lekko rozdrabniam i wrzucam do malaksera. Rozdrabniam tak, by zostały kawałeczki mięsa. Potem mieszam je z podsmażoną cebulką, odrobiną kwaśnej śmietany i doprawiam do smaku. Takim farszem można nadziewać pierogi, naleśniki czy ciasto francuskie.
Jak przygotować wytrawne rożki z mięsem?
Przygotowanie wytrawnych rożków jest błyskawiczne, dzięki temu, że sięgam po gotowe ciasto francuskie. Wystarczy pokroić je w kwadraty, położyć na środku trochę farszu i złożyć na pół po przekątnej. Po zlepieniu rożki wystarczy posmarować rozkłóconym jajkiem i upiec.
Przepis: Rożki z mięsem
Wytrawne rożki z ciasta francuskiego nadziewane mięsem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- ok. 250 g gotowanego lub pieczonego mięsa z obiadu
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól, pieprz
- pieprz ziołowy
- jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuMięso oczyść, lekko rozdrobnij w malakserze. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przesmaż chwilę z posiekanym czosnkiem. Dodaj do mięsa, wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku.
- Formowanie rożkówCiasto francuskie rozwiń, pokrój na 15 kwadratów. Na środku każdego połóż trochę farszu. Każdy kawałek ciasta złóż na pół po przekątnej, dokładnie zlep brzegi.
- Pieczenie przekąskiRożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Jak podać wytrawne rożki z mięsem?
Wytrawne rożki z ciasta francuskiego najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Można je też jednak podać na zimno. Dobrze smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, pomidorowym. Idealnie pasuje do nich surówka albo sałata z dodatkami. Te chrupiące rożki doskonale sprawdzą się, jako przekąska piknikowa, imprezowa, a nawet lunch do pracy.
Czytaj też:
Weź gotowe ciasto francuskie i 3 dodatki. Te szybkie, wytrawne babeczki to mistrzostwo świataCzytaj też:
Wystarczy pikantna kiełbasa i gotowe ciasto. Te różyczki są hitem każdego spotkania