Po tę lekką sałatkę będą sięgać wszyscy. W święta takie przekąski zjada się z przyjemnością

Po tę lekką sałatkę będą sięgać wszyscy. W święta takie przekąski zjada się z przyjemnością

Dodano: 
Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Święta wielkanocne to w zasadzie dwudniowa uczta, która zaczyna się uroczystym śniadaniem. Przy takiej dawce jedzenia, mamy coraz mniejszą ochotę na sycące potrawy, a szukamy czegoś lekkiego. Ta sałatka pasuje więc idealnie.

Wielkanocne potrawy to przede wszystkim mięsa i ciasta. Jemy więc pożywnie i dość kalorycznie. By odpocząć od sycących potraw, warto sięgać po lżejsze przekąski. Tu doskonale sprawdzą się sałatki, których podstawą będą warzywa. Ja do ich przygotowania chętnie wykorzystuję sałatę lodową, która jest soczysta, chrupiąca i mało kaloryczna.

Jakie sałaty pasują do lekkiej sałatki?

Do lekkiej sałatki dobrze jest wykorzystać warzywa, które mają wyjątkowo mało kalorii. Dlatego ja sięgam po sałatę lodową. Jednak oprócz niej doskonale też sprawdzą się tu inne sałaty. Możecie wykorzystać np. sałatę rzymską, która również jest delikatna i chrupiąca czy sałatę rukolę albo cykorię o wyrazistym smaku. Trochę mniej nadaje się tu sałata masłowa, która w zetknięciu z sosem dość szybko traci jędrność.

Jak zrobić lekką sałatkę z jajkiem?

Do przygotowania lekkie sałatki wykorzystuję nie tylko sałatę, ale też inne niskokaloryczne warzywa. To świeży ogórek i rzodkiewki, które kojarzą się z wiosną i doskonale pasują na święta. Całość dopełniam typowo świątecznym akcentem, a więc ugotowanym na twardo jajkiem. Posypana nim sałatka wygląda apetycznie.

Przepis: Lekka sałatka z jajkiem

Sałata lodowa z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem na lekką przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 sałata lodowa
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w dużą kostkę. Sałatę oczyść, podziel na pojedyncze liście, porwij na kawałki. Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój w plasterki. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w plasterki.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny i cukru przygotuj sos. Polej nim sałatkę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Sałatkę posyp pokrojonymi jajkami.

Inna wersja lekkiej sałatki z jajkiem

Do przygotowania lekkiej sałatki z jajkiem da się też wykorzystać inne składniki. Miejsce ogórka i rzodkiewek może zająć np. pomidor i szczypiorek. Dobrze grają ze sobą i świetnie komponują się z jajkiem i sałatą. Można do nich zastosować ten sam sos musztardowy.

Czytaj też:
Zawsze robi furorę na święta. Bratowa zdradziła mi przepis na tę 3-składnikową sałatkę
Czytaj też:
To najbardziej efektowna sałatka na rodzinne spotkania. Zrobię ją w tym roku na Wielkanoc