Naturalne wędliny są ostatnio w cenie. Wystarczy sprawdzić, ile w sklepie kosztuje szynka czy baleron bez zbędnych dodatków. Tymczasem taką wędlinę możecie przygotować minimalnym nakładem czasu i pracy. Oto prosty przepis na schab gotowany, który wymaga tylko 15 minut waszej uwagi, a wychodzi pyszny i soczysty. Możecie go kroić na kanapki lub podać w Święta na półmisku wędlin.
Jak przygotować schab do gotowania?
Myślicie, że schab przeznaczony do gotowania trzeba dwa dni wcześniej zamarynować? Nic bardziej mylnego. Kawałek mięsa można co najwyżej oczyścić z błon, a z pewnością opłukać. Tajemnicą jego smaku nie jest marynata, ale odpowiednio doprawiony płyn, w którym będziemy gotować mięso. By schab wyszedł aromatyczny i pełen smaku do wody można wsypać przyprawy np.: listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, owoce jałowca czy kolendrę. Warto też pamiętać o soli i cukrze. Dla polepszenia smaku i kruchości mięsa, do wody dobrze jest też dodać trochę musztardy, octu winnego, a nawet majonezu.
Jak zrobić domowy schab na kanapki?
Schab to delikatne mięso, które często wychodzi suche i niezbyt smaczne. Tak jednak się dzieje, gdy mięso jest zbyt długo pieczone lub gotowane. My będziemy je gotować łącznie 15 minut, więc nie ma szans na wysuszenie. Opłukane mięso wystarczy włożyć do zimnej, doprawionej wody, zagotować i trzymać na małym ogniu przez 5 minut. Potem mięso należy pozostawić w wodzie do wystygnięcia i ten sam proces powtórzyć jeszcze dwa razy. Po ostatecznym wystudzeniu mięso można kroić w cienkie plasterki i kłaść na kanapki.
Przepis: Schab 3-krotnie gotowany
Domowa wędlina na kanapki otrzymana metodą 3-krotnego gotowania
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie płynuDo garnka wlej ok. 1,5 l wody. Dodaj do niej pozostałe składniki, w tym rozgniecione ząbki czosnku, całość wymieszaj. Schab opłucz, włóż do zalewy.
- Gotowanie schabuCałość zagotuj i podgrzewaj na niedużym ogniu przez 5 minut. Garnek z mięsem zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie całość znów zagotuj, podgrzewaj przez 5 minut, odstaw do wystygnięcia. Znajdujące się w płynie mięso trzeci raz zagotuj, podgrzewaj przez 5 minut i ponownie wystudź.
- Schładzanie schabuZimne mięso wyjmij z zalewy, dokładnie osącz, osusz i włóż na kilka godzin do lodówki, by się dobrze schłodziło. Podawaj krojone w cienkie plasterki.
Jakie inne mięsa można przygotować podobnie, jak schab?
Schab to niejedyne mięso, które można przygotować metodą 3-krotnego, krótkiego gotowania. Na podobnej zasadzie możecie też przyrządzić karkówkę, szynkę czy polędwiczkę wieprzową.
Czytaj też:
Nie kupuj wędlin na Wielkanoc. Ta soczysta rolada z indyka przebija wszystko. Musisz ją zrobićCzytaj też:
To najprostszy przepis na jajka faszerowane. Sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc