Zielone szpragi od kilku tygodni są już dostępne w sklepach. Wcześnie, ale tym bardziej mnie to cieszy. Dzięki temu eleganckiemu warzywu można o tej porze roku wprowadzić do kuchni trochę świeżości. A szparagi lubi cała moja rodzina. Zwłaszcza w postaci prostej przekąski z wędzonym boczkiem. Spróbujcie raz, a też z pewnością się nią zachwycicie.
Jak przygotować szparagi do pieczenia?
Zielone szparagi przeznaczone do pieczenia trzeba najpierw opłukać, a potem usunąć ich zdrewniałe końce. Najłatwiej zrobić to zginając końcówkę, aż do złamania szparaga. Szparag złamie się w miejscu, gdzie zaczyna się robić zdrewniały, więc łatwo da się w ten sposób usunąć twardą część warzywa. Teraz szparagi można obgotować, wrzucając je na 2 minuty na osolony wrzątek. Dzięki temu zabiegowi szybciej będą miękkie i nie wyschną mocno w czasie pieczenia.
Jak zrobić szparagi pieczone w boczku?
Przygotowanie szparagów pieczonych w boczku jest niezwykle proste. Umyte i osuszone warzywo wystarczy tylko zawinąć w plasterki wędzonego boczku i wstawić do piekarnika. Plasterki powinny być cieniutkie, by tylko dodawały smaku szparagom, a nie zwiększały zbytnio ich kaloryczności.
Przepis: Szparagi w boczku
Zielone szparagi pieczone w plasterkach wędzonego boczku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szparagówSzparagi opłucz, osusz. Z każdego odłam zdrewniałą końcówkę. Każdy szparag owiń po środku plasterkiem wędzonego boczku, tak by zwoje nachodziły na siebie.
- Owijanie i pieczenieSzparagi ułóż w naczyniu do zapiekania, przykryj i piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Szparagi w boczku inaczej
Szparagi zawinięte w boczek można też przygotować w inny sposób. Doskonale nadają się do grillowania, a także do smażenia. Grillując trzeba uważać, by warzywo się zbytnio nie spiekło. W tym celu warto je ułożyć na bocznych częściach rusztu. Jeśli chodzi o smażenie, najlepiej smażyć szparagi na patelni grillowej, bo wtedy nie będą pływały w tłuszczu wytapiającym się z boczku.
Czytaj też:
Z cieniutkich plasterków szynki i prostego farszu robię genialną przekąskę. Te roladki zachwycająCzytaj też:
Z kilku prostych składników robię chrupiącą sałatkę. Jest pyszna i nadzwyczaj zdrowa