Sałatka to doskonały pomysł na zdrową przekąskę, drugie śniadanie czy lekką kolację. Świetnie też sprawdzi się jako lunch do pracy czy imprezowa przekąska. Można ją zrobić z przeróżnych składników, więc za każdym razem może smakować inaczej. Ostatnio zdecydowałam się na kilka chrupiących składników z jednym, kremowym dodatkiem. Smak sałatki pozytywnie mnie zaskoczył.
Z czego zrobić chrupiącą sałatkę?
Do przygotowania chrupiącej sałatki potrzebne będą jędrne i twardawe składniki. Jeśli chodzi o warzywa, można sięgnąć np. po paprykę, marchewkę, ogórek, rzodkiewkę, cukinię, seler naciowy, cebulę czy kukurydzę. Z owoców dobrze sprawdzą się jabłka i gruszki. Świetnymi, chrupiącymi dodatkami będą natomiast: orzechy, migdały, pestki słonecznika czy dyni.
Jak zrobić chrupiącą sałatkę z dodatkiem sera feta?
Moją chrupiącą sałatkę przygotowałam z tego, co znalazłam w domowych zapasach. Część wyjęłam z lodówki, a część znalazłam w spiżarni. Nawet się nie spodziewałam, że z tego całkiem przypadkowego połączenia wyjdzie coś smacznego. Większość składników jest niskokaloryczna, dzięki czemu taką sałatkę można zjeść nawet będąc na diecie odchudzającej.
Przepis: Chrupiąca sałatka z fetą
Lekka, chrupiąca sałatka z dodatkiem orzechów i sera feta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 słodkie jabłko
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
- 100 g sera feta
- listki bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w plasterki. Łodygi selera naciowego umyj, pokrój na małe kawałeczki. Jabłko umyj, wytrzyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w cienkie plasterki.
- Wykańczanie sałatkiDo rozdrobnionych składników dodaj grubo posiekane orzechy, wymieszaj. Sałatkę polej sosem z oliwy i soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Posyp kawałeczkami sera feta i listkami bazylii.
Czym można wzbogacić chrupiącą sałatkę?
Jeśli chcecie sprawić, by wasza chrupiąca sałatka była bardziej sycąca, możecie dodać do niej ryż. Ten neutralny w smaku składnik doskonale komponuje się z dodatkami mniej i bardziej wyrazistymi – kwaśnymi, pikantnymi i słodkimi. Ryż najlepiej wybrać długoziarnisty, bo łatwo ugotować go na sypko, a to daje gwarancję łatwego wymieszania z pozostałymi składnikami.
Czytaj też:
Ta pyszna sałatka z salami to hit na kolację. Zrobisz ją w 10 minutCzytaj też:
Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem to mistrzostwo świata. Jest lekka, a sycąca