Spróbuj, a nie wrócisz do zapiekanek. Chrupiące grzanki z mięsem i serem robię w 30 minut

Spróbuj, a nie wrócisz do zapiekanek. Chrupiące grzanki z mięsem i serem robię w 30 minut

Dodano: 
Grzanki z mięsem i serem
Grzanki z mięsem i serem Źródło: Shutterstock / Chatham172
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych zapiekanek? Połączenie pieczywa, mięsa, pomidorów i sera to prosty przepis na wyjątkowo smaczne grzanki z piekarnika. Wypróbuj go, a nie pożałujesz.

Grzanki z mięsem mielonym i serem to idealna propozycja na szybki, a jednocześnie sycący posiłek. U mnie w domu sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale także szybki obiad lub kolacja. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a są naprawdę pożywne.

Jakie pieczywo nadaje się na grzanki?

Idealnym pieczywem na grzanki są bułki pszenne np. kajzerki lub bagietki. Ich chrupiąca skórka i miękkie wnętrze świetnie komponują się z aromatycznymi dodatkami z mojego przepisu. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla pieczywa pszennego, to polecam wybrać bułki pełnoziarniste, które zawierają więcej błonnika pokarmowego.

Na grzanki możesz wykorzystać nie tylko świeże, ale także czerstwe pieczywo. Czerstwe bułki podczas pieczenia staną się miękkie w środku i odzyskają chrupkość.

Jak zrobić grzanki z mięsem mielonym i serem?

Grzanki z mięsem mielonym i serem wymagają wcześniejszej obróbki termicznej składników farszu. Podsmażenie mięsa pozwala skrócić czas pieczenia. Mięso mielone np. z szynki lub łopatki podsmażam z cebulą i czosnkiem, dodaję passatę pomidorową (opcjonalnie przecier z kartonu, pomidory w puszce lub świeże pomidory) i przez chwilę gotuję na patelni, żeby nadmiar wody odparował i powstał gęsty, aromatyczny sos. Tak przygotowany farsz wykładam na bułki i posypuję serem mozzarella (możesz także użyć innego sera np. goudy lub cheddara).

Wskazówka: do zapiekania z pieczywem możesz też wykorzystać resztki sosu do spaghetti z mięsem mielonym.

Przepis: Grzanki z mięsem mielonym i serem

Pyszna chrupiąca przekąska lub kolacja na ciepło.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
522 w każdej porcji

Składniki

  • 4 bułki kajzerki
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 120 g sera mozzarella
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBułki przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Przygotowanie farszuRozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni, a następnie wlej na patelnię passatę, dodaj oregano i wymieszaj. Gotuj sos na średnim ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw farsz do grzanek solą i pieprzem.
  3. WykonanieNa każdą połówkę bułki nałóż porcję podsmażonego mięsa z pomidorami. Posyp farsz serem mozzarella.
  4. PieczenieWstaw grzanki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez 10 minut.

Grzanki z mięsem mielonym i serem podaję od razu po przygotowaniu, z dodatkiem ketchupu lub domowego sosu czosnkowego z 4 składników.

Inne dodatki do farszu na grzanki z bułek

Smak farszu z mięsa mielonego i pomidorów możesz wzbogacić, dodając np. pokrojone oliwki, paprykę, cukinię. Świetnie smakuje również sos z pokrojonym w małą kostkę selerem naciowym oraz tartą na grubych oczkach marchewką. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy, to możesz zastąpić mięso mielone wieprzowe mięsem drobiowym. Grzanki będą mięły intensywniejszy smak, jeżeli użyjesz mielonej wołowiny.

Czytaj też:
Ten zamiennik kanapek lubią u mnie wszyscy. Idealny pomysł na szybką i sycącą kolację
Czytaj też:
Biorę pieczarki i ciasto francuskie. 30 minut później mam przekąskę idealną