Ciasto francuskie to produkt, który zawsze mam w lodówce. Wykorzystuję je nie tylko do deserów, ale także wytrawnych przekąsek i dań głównych. Chrupiące ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem z pieczarek to szybka i prosta w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnych pasztecików z grzybami.
Co zrobić z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie ma delikatny smak, więc doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi farszami np. z marmolady, świeżych owoców, białego sera, kremu czekoladowego, mięsa mielonego, duszonych warzyw, kapusty oraz grzybów. Świetnie smakuje również bez nadzienia np. pokrojone na paski, posmarowane jajkiem i posypane makiem, nasionami czarnuszki, sezamem lub gruboziarnistą solą.
Gotowe ciasto francuskie, którego nawet nie trzeba wałkować, pozwala na ekspresowe przygotowanie przekąsek w wielu fantazyjnych kształtach np. trójkątów, sakiewek, poduszeczek, wiatraczków, gniazdek i ślimaczków oraz dań głównych np. zapiekanek i tart.
Pieczarki w cieście francuskim to jedna z wielu przekąsek, które moja rodzina mogłaby jeść codziennie. Chrupiące ślimaczki podaję jako przegryzkę z dodatkiem aromatycznych sosów, a także jako dodatek do czerwonego barszczu.
Jak przygotować pieczarki w cieście francuskim?
Żeby przygotować chrupiącą, aromatyczną przekąskę, wystarczy krótko podsmażyć składniki farszu, rozsmarować je na cieście francuskim, przykryć drugim płatem ciasta (opcjonalnie), posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić na 20 minut do piekarnika. Wskazówka: na farsz nadają się nie tylko świeże pieczarki, ale także już zasmażone pieczarki ze słoika, grzyby leśne i boczniaki.
Poniższy przepis uwzględnia pokrojenie rolady z pieczarkowym farszem przed pieczeniem, ale możesz również upiec ją w całości (przed wstawieniem do piekarnika nakłuj wierzch rolady w kilku miejscach) i pokroić po ostygnięciu.
Przepis: Pieczarki w cieście francuskim
Patent na szybką i pyszną przegryzkę lub ciepłą kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 411 w każdej porcji
Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Uszykowanie farszuPieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż lekko się przyrumienią. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw farsz oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieRozwiń płat ciasta francuskiego, rozsmaruj farsz i przykryj go drugim ciastem, zlepiając brzegi. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego lub krótszego boku (wedle uznania) i pokrój na 2 cm plastry.
- Przygotowanie do pieczeniaUłóż przekąskę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
- PieczeniePiecz pieczarki w cieście francuskim przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Pieczarki w cieście francuskim podaję na ciepło oraz na zimno.
Czytaj też:
Prosty sposób na pyszną przekąskę z piekarnika. Wystarczy ciasto francuskie i dwa dodatkiCzytaj też:
Z ciasta francuskiego i prostego farszu robię wytrawne ciastka. Są dobre na przekąskę i do pracy