Biorę pieczarki i ciasto francuskie. 30 minut później mam przekąskę idealną

Biorę pieczarki i ciasto francuskie. 30 minut później mam przekąskę idealną

Dodano: 
Ciasto francuskie z pieczarkami
Ciasto francuskie z pieczarkami Źródło: Shutterstock / alicja neumiler
Pieczarki w cieście francuskim to szybki i tani pomysł na chrupiącą, wytrawną przekąskę, która w ekspresowym tempie znika z talerzyków. Polecam mój niezawodny przepis.

Ciasto francuskie to produkt, który zawsze mam w lodówce. Wykorzystuję je nie tylko do deserów, ale także wytrawnych przekąsek i dań głównych. Chrupiące ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem z pieczarek to szybka i prosta w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnych pasztecików z grzybami.

Co zrobić z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie ma delikatny smak, więc doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi farszami np. z marmolady, świeżych owoców, białego sera, kremu czekoladowego, mięsa mielonego, duszonych warzyw, kapusty oraz grzybów. Świetnie smakuje również bez nadzienia np. pokrojone na paski, posmarowane jajkiem i posypane makiem, nasionami czarnuszki, sezamem lub gruboziarnistą solą.

Gotowe ciasto francuskie, którego nawet nie trzeba wałkować, pozwala na ekspresowe przygotowanie przekąsek w wielu fantazyjnych kształtach np. trójkątów, sakiewek, poduszeczek, wiatraczków, gniazdek i ślimaczków oraz dań głównych np. zapiekanek i tart.

Pieczarki w cieście francuskim to jedna z wielu przekąsek, które moja rodzina mogłaby jeść codziennie. Chrupiące ślimaczki podaję jako przegryzkę z dodatkiem aromatycznych sosów, a także jako dodatek do czerwonego barszczu.

Jak przygotować pieczarki w cieście francuskim?

Żeby przygotować chrupiącą, aromatyczną przekąskę, wystarczy krótko podsmażyć składniki farszu, rozsmarować je na cieście francuskim, przykryć drugim płatem ciasta (opcjonalnie), posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić na 20 minut do piekarnika. Wskazówka: na farsz nadają się nie tylko świeże pieczarki, ale także już zasmażone pieczarki ze słoika, grzyby leśne i boczniaki.

Poniższy przepis uwzględnia pokrojenie rolady z pieczarkowym farszem przed pieczeniem, ale możesz również upiec ją w całości (przed wstawieniem do piekarnika nakłuj wierzch rolady w kilku miejscach) i pokroić po ostygnięciu.

Przepis: Pieczarki w cieście francuskim

Patent na szybką i pyszną przegryzkę lub ciepłą kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie farszuPieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż lekko się przyrumienią. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw farsz oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. WykonanieRozwiń płat ciasta francuskiego, rozsmaruj farsz i przykryj go drugim ciastem, zlepiając brzegi. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego lub krótszego boku (wedle uznania) i pokrój na 2 cm plastry.
  3. Przygotowanie do pieczeniaUłóż przekąskę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
  4. PieczeniePiecz pieczarki w cieście francuskim przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Pieczarki w cieście francuskim podaję na ciepło oraz na zimno.

Czytaj też:
Prosty sposób na pyszną przekąskę z piekarnika. Wystarczy ciasto francuskie i dwa dodatki
Czytaj też:
Z ciasta francuskiego i prostego farszu robię wytrawne ciastka. Są dobre na przekąskę i do pracy