Lubię mieć w lodówce ciasto francuskie, bo szybko i łatwo można z niego przygotować coś smacznego. Mogą to być małe i duże przekąski, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Na bazie tego ciasta można też przygotować tartę czy zapiekankę. Ostatnio porcje tego ciasta nadziałam prostym, wytrawnym farszem i już wiem, że wrócę do tej przekąski jeszcze nie raz.
Jak przygotować farsz szpinakowy?
Farsz szpinakowy można przygotować z różnych form szpinaku. Można bowiem sięgnąć po świeży szpinak, który przez cały rok można bez problemu kupić w popularnych sieciach sklepów. Równie dobrze sprawdzi się szpinak mrożony w postaci liści czy rozdrobnionej. Mrożony szpinak trzeba wcześniej rozmrozić na patelni i odparować z niego nadmiar płynu. Świeży wystarczy umieścić na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć i chwilę podgrzać, by stracił jędrność. Po odparowaniu płynu do szpinaku warto dodać trochę masła i czosnku, całość chwilę poddusić i doprawić solą i pieprzem.
Jak zrobić wytrawne ciastka ze szpinakowym farszem?
Przygotowanie wytrawnych ciastek z ciasta francuskiego zajmie wam dosłownie chwilę. Gdy przygotujecie szpinakowy farsz, wystarczy nakładać jego porcje na kwadraty ciasta, zlepić brzegi i całość upiec. Wierzchnią część ciasta można ponacinać, dzięki czemu po upieczeniu ciastka będą miały apetyczny wygląd.
Przepis: Wytrawne ciastka ze szpinakowym farszem
Ciastka z ciasta francuskiego i szpinaku idealne na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g twarogu
- sól, pieprz
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuZamrożony szpinak umieść na patelni. Podlej go odrobiną wody, przykryj, podgrzewaj na małym ogniu, by się rozmroził. Wtedy usuń pokrywkę, zwiększ nieco ogień i odparuj ze szpinaku nadmiar płynu. Dodaj masło i posiekany czosnek, całość chwilę przesmaż, dopraw do smaku. Wystudzony szpinak wymieszaj z twarogiem.
- Formowanie i pieczenie ciastekCiasto francuskie rozwiń i pokrój na 10 kwadratów. Na połowie każdego wykonaj kilka nacięć. Na nienaciętą część ciasta nałóż farsz, brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ciasto złóż na pół, zlep brzegi. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem, piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Inne pomysły na wytrawny farsz do ciasta francuskiego
Do przygotowania wytrawnych ciastek z ciasta francuskiego można też użyć zupełnie innego farszu. Dobrze sprawdzi się np. farsz z pieczarek podduszonych z cebulą czy z doprawionego na ostro twarogu. Smaczny farsz przygotujecie też z podduszonych warzyw, np. papryki, cukinii, a także z żółtego sera i szynki.
Czytaj też:
To najprostszy przepis na ciasto francuskie z pieczarkami. Przygotowanie grzybów zajmuje kilka chwilCzytaj też:
Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem przygotujesz w 10 minut. Patent na szybką, ciepłą kolację