Ciasto francuskie jest doskonałym produktem awaryjnym. Gdy masz ochotę na przekąskę słodką czy wytrawną, możesz ją z niego przygotować. Wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednie składniki. To ciasto samo w sobie jest na tyle smaczne, że zwykle wystarczą 2-3 dodatki, by stworzyć coś apetycznego i pełnego smaku. Dziś zapraszam na wytrawne ślimaczki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska czy kolacja.
Jak przygotować ciasto francuskie do pieczenia?
Gotowe ciasto francuskie występuje w dwóch wersjach: mrożonej i chłodzonej. Pierwszą przed użyciem trzeba rozmrozić. Można to zrobić przekładając ciasto odpowiednio wcześniej do lodówki lub pozostawiając je na 30-60 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy nieco ocieplić, by zrobiło się elastyczne. To ułatwi formowanie z niego wyrobów. Nie można jednak ogrzać go zbyt mocno, bo wtedy zrobi się lepiące. Wystarczy 15 minut spędzonych w temperaturze pokojowej.
Jak zrobić ślimaczki z szynką i serem?
Ślimaczki z szynką i serem to przekąska smaczna i łatwa do przygotowania. Ciasto wystarczy tylko rozwinąć, ułożyć na nim plastry sera i szynki, a potem znów zrolować. Powstały rulon kroi się w grubsze plastry, układa na blasze przekrojem do góry i wstawia do piekarnika. Po 15-20 minutach pieczenia przekąska jest gotowa.
Przepis: Ślimaczki z serem i szynką
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 150 g sera żółtego w plasterkach
- 200 g szynki gotowanej lub dojrzewającej w plasterkach
- 1 jajko
- gruba sól do posypania
Sposób przygotowania
- Formowanie ślimaczkówCiasto francuskie rozwiń. Ułóż na nim plastry sera, tak by dachówkowo na siebie zachodziły. W podobny sposób przykryj je plastrami szynki. Zwiń całość w dość ścisły rulon, zaczynając rolowanie od dłuższego boku. Powstały rulon pokrój w plastry o szerokości 2-3 cm.
- Pieczenie ślimaczkówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ślimaczki przekrojem do góry, zachowując między nimi 2-3 cm odstępy. Ślimaczki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp solą. Piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Zamiast szynki na cieście francuskim można ułożyć cienkie plasterki boczku.
Czym można wzbogacić ślimaczki z szynką i serem?
Jeśli chcecie, by ślimaczki z serem i szynką miały pełniejszy smak, możecie dodać do nich jeszcze inne składniki. Dobrym pomysłem jest posmarowanie ciasta passatą, która nada przekąsce kwaskowego smaku. Do tych składników doskonale będą też pasowały pieczarki. Przed wyłożeniem na warstwę sera i przykryciem ich szynką, grzyby należy podsmażyć, poddusić i wystudzić.
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 3 proste składniki. To ostatnio nasza ulubiona kolacjaCzytaj też:
Ta wytrawna tarta to prawdziwe niebo w gębie. Każdy będzie prosił o dodatkową porcję