Jeśli tak, jak ja lubicie odkrywać nowe smaki, przetestujcie tę wytrawną tartę. Nie tylko pięknie się prezentuje na stole, ale też doskonale smakuje. Łączy bowiem w sobie chrupiące ciasto i kremowy farsz, a w nim zielone różyczki brokułu i liście szpinaku, a także pomarańczowe kawałki łososia. Taką tartę można podać na przekąskę, przystawkę lub kolację. Najlepiej smakuje podana na ciepło.
Na jakim cieście upiec wytrawną tartę?
Wytrawną tartę można upiec na cieście francuskim lub kruchym. Jedno i drugie zawiera sporo tłuszczu i po upieczeniu potrafi wyjść chrupiące. Ciasto kruche jest jednak nieco bardziej sztywne i ładnie trzyma formę po pokrojeniu. Dlatego, gdy tylko mam nieco więcej czasu, zarabiam ciasto kruche. Po francuskie sięgam w awaryjnych sytuacjach, bo wystarczy je tylko podpiec.
Jak zrobić tartę z łososiem, brokułem i szpinakiem?
Przygotowanie tej wytrawnej tarty zaczynam od zarobienia kruchego ciasta. Po schłodzeniu i rozwałkowaniu, wykładam nim dno i boki formy i piekę na złoty kolor. Potem układam na nim kawałki świeżego łososia, zblanszowane różyczki brokułu i podduszone liście szpinaku. Po zalaniu masą jajeczno-śmietanową całość wstawiam do piekarnika i cierpliwie czekam ok. 30 minut.
Przepis: Tarta z łososiem
Wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem łososia, brokułu i szpinaku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
Na farsz:
- 200 g świeżego fileta z łososia lub pstrąga łososiowego bez skóry
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 mały brokuł
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera feta lub tartego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSchłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach. Dodaj jajko, sól i wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wylep nim dno i boki formy na tartę. Ciasto ponakłuwaj, piecz ok. 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie składników farszuSzpinak opłucz, podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem, aż zmięknie. Brokuł podziel na różyczki, wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 minuty, odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Łososia opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę.
- Pieczenie tartyNa podpieczony spód wyłóż łososia, szpinak i różyczki brokułu. Z jajek, śmietanki, posiekanego czosnku i przypraw rozmieszaj jednolitą masę. Wylej ją na farsz, posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż masa się zetnie i ładnie zrumieni.
Czy można upiec tartę z wędzonym łososiem?
Jeśli nie macie świeżego łososia, możecie sięgnąć po łososia wędzonego. Musicie jednak liczyć się z tym, że ryba może zrobić się zbyt sucha po upieczeniu. Jest też duża szansa, że jej kawałki staną się dość słone. Zwłaszcza gdy sięgniecie po łososia wędzonego na gorąco. Bez problemu jednak świeżego łososia możecie zastąpić pstrągiem łososiowym. Oczyśćcie go tylko z ości i skóry przed pokrojeniem na kawałki.
Czytaj też:
Pięć składników zamieniam w prawdziwą ucztę. Tę zapiekankę podaję na obiad lub kolacjęCzytaj też:
To najprostsze, wytrawne naleśniki, jakie możesz zrobić. Doskonale sycą, sprawdzą się na kolację