Panierowany brokuł to jedno z moich ostatnich odkryć. Różyczki brokułu po obtoczeniu w mące pszennej, jajku oraz bułce tartej z przyprawami zaskakują wyrazistym smakiem i nie mają charakterystycznego dla roślin kapustowatych zapachu. W moim tomu to prawdziwy rarytas. Wszyscy go uwielbiają.
Jak zrobić brokuły w panierce?
Przygotowanie chrupiącej, aromatycznej przekąski jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy podzielić brokuły na różyczki, obtoczyć w panierce i usmażyć na głębokim tłuszczu, we frytkownicy (tradycyjnej lub beztłuszczowej) bądź ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i upiec (temperatura 190 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Wskazówka: zgodnie z poniższym przepisem możesz przygotować też różyczki kalafiora i brukselkę.
Przepis: Brokuł w panierce
Pyszne i obłędnie chrupiące.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 16 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 411 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie brokuły
Na panierkę:
- 3 średnie jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 500 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie brokułówBrokuły podziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą lub w misce wypełnionej wodą z sodą oczyszczoną, odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Wskazówka: polecam przygotować brokuły wcześniej, żeby całkiem wyschły przed smażeniem, bo inaczej tłuszcz będzie mocno pryskał.
- Przygotowanie panierkiJajka wbij do miski. Dodaj tymianek oraz sól i pieprz (dodaję 1/3 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego). Wymieszaj składniki. Mąkę pszenną oraz bułkę tartą wsyp do miseczek.
- PanierowanieZanurzaj różyczki brokułu w mące, roztrzepanym jajku i obtaczaj w bułce tartej.
- SmażenieW rondlu z grubym dnem rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to sprawdź temperaturę tłuszczu za pomocą kawałeczka pieczywa. Wrzuć chleb lub bułkę na olej i jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić, to tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Smaż brokuły małymi partiami na złoty kolor. Gotowe brokuły w panierce odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać brokuły w panierce?
Brokuły w panierce najlepiej smakują podawane na ciepło z dodatkiem różnych sosów i dipów. Serwuję je m.in. sosami: serowym, czosnkowym, ziołowym, ostrym sosem Sriracha, guacamole, meksykańską salsą i sosem chrzanowym. Wyśmienicie smakują również z majonezem, ketchupem i sosem tysiąca wysp.
Panierowane brokuły to nie tylko przekąska, ale także smaczny dodatek m.in. do dań z ryżem, warzywami i kurczakiem, jajek sadzonych, drobiowych roladek z różnym nadzieniem, pieczonych ziemniaków, frytek oraz burgerów.
Inne wersje panierki do smażonych brokułów
Panierowane brokuły przygotowuję nie tylko w panierce z bułki tartej, ale także zmielonych płatków kukurydzianych pełnoziarnistych, bułki tartej i płatków w proporcji 1:1 oraz w japońskiej bułce tartej panko. Żeby przekąska się nie znudziła, dosmaczam panierkę różnymi dodatkami np.:
- wędzoną, słodką i ostrą papryką,
- startym na tarce o małych oczkach parmezanem,
- czosnkiem granulowanym lub czosnkiem kolorowym,
- ziołami prowansalskimi, ziołami sycylijskimi i ziołami kuchni polskiej,
- oregano, bazylią i zmielonymi pomidorami suszonymi w płatkach,
- pieprzem ziołowym,
- suszoną cebulą,
- płatkami chili,
- zmielonymi na pył orzechami włoskimi/migdałami.
Do panierowania brokułów nadają się również gotowe panierki o różnych smakach.
Czytaj też:
Uwielbiane warzywo zalewam kremowym sosem i posypuję boczkiem. Tej zapiekance trudno się oprzećCzytaj też:
Weź trzy jajka i zdrowe warzywo. To wystarczy, aby zrobić genialne śniadanie