Obtocz różyczki brokułu i usmaż. Prosty przepis na chrupiącą przekąskę i dodatek do różnych dań

Obtocz różyczki brokułu i usmaż. Prosty przepis na chrupiącą przekąskę i dodatek do różnych dań

Dodano: 
Brokuł w panierce
Brokuł w panierce Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Brokuł w panierce to smakowita, chrupiąca przekąska na ciepło, która zaskakuje smakiem i aromatem. Idealnie sprawdza się jako zamiennik sklepowych słonych przegryzek.

Panierowany brokuł to jedno z moich ostatnich odkryć. Różyczki brokułu po obtoczeniu w mące pszennej, jajku oraz bułce tartej z przyprawami zaskakują wyrazistym smakiem i nie mają charakterystycznego dla roślin kapustowatych zapachu. W moim tomu to prawdziwy rarytas. Wszyscy go uwielbiają.

Jak zrobić brokuły w panierce?

Przygotowanie chrupiącej, aromatycznej przekąski jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy podzielić brokuły na różyczki, obtoczyć w panierce i usmażyć na głębokim tłuszczu, we frytkownicy (tradycyjnej lub beztłuszczowej) bądź ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i upiec (temperatura 190 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Wskazówka: zgodnie z poniższym przepisem możesz przygotować też różyczki kalafiora i brukselkę.

Przepis: Brokuł w panierce

Pyszne i obłędnie chrupiące.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
16 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie brokuły

Na panierkę:

  • 3 średnie jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie brokułówBrokuły podziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą lub w misce wypełnionej wodą z sodą oczyszczoną, odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Wskazówka: polecam przygotować brokuły wcześniej, żeby całkiem wyschły przed smażeniem, bo inaczej tłuszcz będzie mocno pryskał.
  2. Przygotowanie panierkiJajka wbij do miski. Dodaj tymianek oraz sól i pieprz (dodaję 1/3 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego). Wymieszaj składniki. Mąkę pszenną oraz bułkę tartą wsyp do miseczek.
  3. PanierowanieZanurzaj różyczki brokułu w mące, roztrzepanym jajku i obtaczaj w bułce tartej.
  4. SmażenieW rondlu z grubym dnem rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to sprawdź temperaturę tłuszczu za pomocą kawałeczka pieczywa. Wrzuć chleb lub bułkę na olej i jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić, to tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Smaż brokuły małymi partiami na złoty kolor. Gotowe brokuły w panierce odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać brokuły w panierce?

Brokuły w panierce najlepiej smakują podawane na ciepło z dodatkiem różnych sosów i dipów. Serwuję je m.in. sosami: serowym, czosnkowym, ziołowym, ostrym sosem Sriracha, guacamole, meksykańską salsą i sosem chrzanowym. Wyśmienicie smakują również z majonezem, ketchupem i sosem tysiąca wysp.

Panierowane brokuły to nie tylko przekąska, ale także smaczny dodatek m.in. do dań z ryżem, warzywami i kurczakiem, jajek sadzonych, drobiowych roladek z różnym nadzieniem, pieczonych ziemniaków, frytek oraz burgerów.

Inne wersje panierki do smażonych brokułów

Panierowane brokuły przygotowuję nie tylko w panierce z bułki tartej, ale także zmielonych płatków kukurydzianych pełnoziarnistych, bułki tartej i płatków w proporcji 1:1 oraz w japońskiej bułce tartej panko. Żeby przekąska się nie znudziła, dosmaczam panierkę różnymi dodatkami np.:

  • wędzoną, słodką i ostrą papryką,
  • startym na tarce o małych oczkach parmezanem,
  • czosnkiem granulowanym lub czosnkiem kolorowym,
  • ziołami prowansalskimi, ziołami sycylijskimi i ziołami kuchni polskiej,
  • oregano, bazylią i zmielonymi pomidorami suszonymi w płatkach,
  • pieprzem ziołowym,
  • suszoną cebulą,
  • płatkami chili,
  • zmielonymi na pył orzechami włoskimi/migdałami.

Do panierowania brokułów nadają się również gotowe panierki o różnych smakach.

Czytaj też:
Uwielbiane warzywo zalewam kremowym sosem i posypuję boczkiem. Tej zapiekance trudno się oprzeć
Czytaj też:
Weź trzy jajka i zdrowe warzywo. To wystarczy, aby zrobić genialne śniadanie