Gdy nie mam pomysłu na obiad, sięgam po makaron. Spaghetti z pieczarkami w kremowym sosie to niebo w gębie

Gdy nie mam pomysłu na obiad, sięgam po makaron. Spaghetti z pieczarkami w kremowym sosie to niebo w gębie

Dodano: 
Spaghetti z pieczarkami
Spaghetti z pieczarkami Źródło: Shutterstock / JJava Designs
Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł: jest szybko, smacznie, a możliwości wiele. Spaghetti z pieczarkami to jedna z nich.

Ten przepis na makaron do obiadu to patent, do którego lubię wracać. Proste i szybkie przepisy są tym, co często ratują w zabiegany dzień i zawsze wtedy, kiedy nie mam pomysłu na obiad. Spaghetti z pieczarkami robi się dziecinnie łatwo, a taki obiad smakuje wszystkim.

Jak zrobić spaghetti z pieczarkami?

To danie z typu tych, że kiedy gotujesz makaron, w tym samym czasie robisz sos i dzięki temu cały obiad powstaje ekspresowo. W przepisie jest to spaghetti, ale może to być dowolny rodzaj makaronu, jaki lubisz albo po prostu: jaki akurat masz pod ręką.

Kremowy sos pieczarkowy to najprostszy sos na bazie grzybów i śmietany. Ważne jest, aby najpierw przesmażyć cebulę i pieczarki, a dopiero potem dodać śmietanę. Bardzo polecam na koniec dodać do sosu odrobinę wody z gotowania makaronu. To trik, który stosują kucharze, aby nadać sosom odpowiednią, aksamitną konsystencję. Ja uwielbiam natkę pietruszki, więc nigdy jej w tego typu daniach nie żałuję, ale oczywiście możesz jej ilość dostosować do własnych upodobań.

Przepis: Spaghetti z pieczarkami

Pomysł na makaron z grzybowym sosem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
819 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 400 g pieczarek
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPieczarki i cebulę pokrój. Pietruszkę posiekaj. Makaron wstaw do gotowania w osolonej wodzie.
  2. Robienie daniaNa rozgrzaną oliwę wrzuć cebulkę, smaż, aż się zeszkli. Dodaj masło, smaż chwilkę i dorzuć pokrojone pieczarki. Duś pieczarki, a następnie dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z sosem, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Na koniec dodaj natkę pietruszki.

Gotowe danie możesz dodatkowo posypać tartym parmezanem.

Inne pomysły na makaron z pieczarkami

Makaron na obiad w takiej wersji można urozmaicać także innymi dodatkami. Przed gotowaniem zrób przegląd lodówki, bo może akurat masz produkty, które wołają, aby zużyć je jak najszybciej. Do makaronu z pieczarkami możesz dorzucić np. liście szpinaku, wkroić sałatę rzymską czy seler naciowy, możesz dodać różyczki brokułów.

Jeśli zrobisz za dużo makaronu z pieczarkami, kolejnego dnia możesz zamienić go w pyszną i prostą zapiekankę: wymieszaj tarty, żółty ser z odrobiną śmietany, przykryj tą mieszanką makaron i zapiekaj całość w piekarniku, aż ser się rozpuści i nabierze apetycznego, złotego koloru.

Czytaj też:
Uda z kurczaka w tej wersji smakują obłędnie. Natrzyj przyprawami i wstaw do piekarnika
Czytaj też:
Prosta zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu zaskoczy smakiem. Zrób ją w 45 minut i zachwyć wszystkich