Ten przepis na makaron do obiadu to patent, do którego lubię wracać. Proste i szybkie przepisy są tym, co często ratują w zabiegany dzień i zawsze wtedy, kiedy nie mam pomysłu na obiad. Spaghetti z pieczarkami robi się dziecinnie łatwo, a taki obiad smakuje wszystkim.
Jak zrobić spaghetti z pieczarkami?
To danie z typu tych, że kiedy gotujesz makaron, w tym samym czasie robisz sos i dzięki temu cały obiad powstaje ekspresowo. W przepisie jest to spaghetti, ale może to być dowolny rodzaj makaronu, jaki lubisz albo po prostu: jaki akurat masz pod ręką.
Kremowy sos pieczarkowy to najprostszy sos na bazie grzybów i śmietany. Ważne jest, aby najpierw przesmażyć cebulę i pieczarki, a dopiero potem dodać śmietanę. Bardzo polecam na koniec dodać do sosu odrobinę wody z gotowania makaronu. To trik, który stosują kucharze, aby nadać sosom odpowiednią, aksamitną konsystencję. Ja uwielbiam natkę pietruszki, więc nigdy jej w tego typu daniach nie żałuję, ale oczywiście możesz jej ilość dostosować do własnych upodobań.
Przepis: Spaghetti z pieczarkami
Pomysł na makaron z grzybowym sosem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 819 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 400 g pieczarek
- 300 g śmietany 18%
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki i cebulę pokrój. Pietruszkę posiekaj. Makaron wstaw do gotowania w osolonej wodzie.
- Robienie daniaNa rozgrzaną oliwę wrzuć cebulkę, smaż, aż się zeszkli. Dodaj masło, smaż chwilkę i dorzuć pokrojone pieczarki. Duś pieczarki, a następnie dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z sosem, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Na koniec dodaj natkę pietruszki.
Gotowe danie możesz dodatkowo posypać tartym parmezanem.
Inne pomysły na makaron z pieczarkami
Makaron na obiad w takiej wersji można urozmaicać także innymi dodatkami. Przed gotowaniem zrób przegląd lodówki, bo może akurat masz produkty, które wołają, aby zużyć je jak najszybciej. Do makaronu z pieczarkami możesz dorzucić np. liście szpinaku, wkroić sałatę rzymską czy seler naciowy, możesz dodać różyczki brokułów.
Jeśli zrobisz za dużo makaronu z pieczarkami, kolejnego dnia możesz zamienić go w pyszną i prostą zapiekankę: wymieszaj tarty, żółty ser z odrobiną śmietany, przykryj tą mieszanką makaron i zapiekaj całość w piekarniku, aż ser się rozpuści i nabierze apetycznego, złotego koloru.
Czytaj też:
Uda z kurczaka w tej wersji smakują obłędnie. Natrzyj przyprawami i wstaw do piekarnikaCzytaj też:
Prosta zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu zaskoczy smakiem. Zrób ją w 45 minut i zachwyć wszystkich