Jedną z najlepszych sałatek robię na bazie kuskusu. Jest idealna na przekąskę i do pracy

Jedną z najlepszych sałatek robię na bazie kuskusu. Jest idealna na przekąskę i do pracy

Dodano: 
Sałatka z kuskusem
Sałatka z kuskusem Źródło: Shutterstock / DronG
Jeśli lubicie sałatki ze skrobiowym dodatkiem, tę z pewnością pokochacie. Robię ją z dodatkiem perłowego kuskusu, który ma delikatny, lekko orzechowy smak. Doskonale też komponuje się z różnymi dodatkami.

Skrobiowym dodatkiem do sałatek może być wiele produktów, np. ryż, ziemniaki, kasza. Ja bardzo lubię makaron, który jest wilgotny i elastyczny. Podobne właściwości ma też kuskus, któremu bliżej właśnie do makaronu, niż do kaszy. Składnik ten przyrządza się szybko i dobrze harmonizuje z różnymi dodatkami. Ja wybieram te o zdecydowanym smaku. Taka sałatka jest idealna na przekąskę, kolację czy lunch do pracy.

Co to jest perłowy kuskus?

Choć kuskus zwany jest kaszą, to tak naprawdę kaszą nie jest. Powstaje bowiem z semoliny, czyli z pszenicy twardej, tak jak większość makaronów. Ma jednak postać granulek, które wyglądają, jak kasza.

Klasyczny kuskus jest drobny, natomiast perłowy ma postać większych granulek. Po ugotowaniu przypominają one małe perły, stąd jego nazwa. Taki kuskus jest jędrny i lekko sprężysty i świetnie nadaje się do sałatek.

Jak zrobić sałatkę z perłowym kuskusem?

Przygotowanie sałatki z kuskusem należy zacząć od ugotowania kuskusu. Perłowy, w odróżnieniu od drobnego gotuje się, a nie jedynie zalewa wrzątkiem. Gdy kuskus napęcznieje, trzeba go wystudzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Do tego sos, przyprawy, trochę ziół i już można się zajadać tym pożywnym posiłkiem.

Przepis: Sałatka z kuskusem

Lekka, wyrazista sałatka z kuskusu, ciecierzycy, suszonych pomidorów i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
arabska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu perłowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów
  • 100 g sera feta
  • 50 g świeżej rukoli lub szpinaku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki oregano lub tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kuskusuW garnku zagotuj 2 szklanki wody z odrobiną soli. Dodaj kuskus, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut, aż wchłonie wodę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie dodatkówCiecierzycę odsącz. Suszone pomidory pokrój w paski, a obraną cebulę w kostkę. Rukolę opłucz, osusz. Ser feta pokrusz.
  3. Łączenie składnikówPrzygotowane dodatki dodaj do kuskusu, wymieszaj. Polej sosem z oliwy, soku z cytryny i octu, wymieszaj. Dopraw do smaku oregano, solą i pieprzem.

Inne wersje sałatki z kuskusem

Sałatka z kuskusem doskonale sprawdzi się na przekąskę, kolację lub lekki lunch. Można ją też podać do obiadu. Jeśli chcecie nieco odmienić jej smak, możecie dodać do niej kawałki grillowanego kurczaka czy ryby. Przyjemnej, chrupiącej tekstury dodadzą jej zaś pestki dyni lub orzechy włoskie. Wcześniej warto je podprażyć na suchej patelni.

Czytaj też:
Ta prosta sałatka gości u mnie nie tylko w weekendy. Jest pyszna i robi się ją ekspresowo
Czytaj też:
Tę szybką sałatkę śledziową można jeść od razu. Bez czekania i moczenia śledzi