Chrupiące paluszki z sezamem zrobisz w mniej niż pół godziny. Idealna przekąska dla każdego

Chrupiące paluszki z sezamem zrobisz w mniej niż pół godziny. Idealna przekąska dla każdego

Dodano: 
Paluszki z sezamem
Paluszki z sezamem Źródło: Shutterstock / Miljan Zivkovic
Pyszne i chrupiące paluszki z sezamem to przekąska idealna. Świetna na wieczór przy filmie, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu popołudnie z rodziną.

Paluszki z sezamem z ciasta francuskiego to przekąska pyszna, a prosta do zrobienia. Wystarczy znać prosty patent, dzięki któremu ziarenka sezamu będą idealnie trzymać się paluszków po upieczeniu. Chrupiące ciasto francuskie z sezamem to przegryzka, która sprawdzi się dosłownie na każdą okazję.

Jak zrobić paluszki z sezamem z ciasta francuskiego?

Cała sztuczka z tym przepisem na ciasto francuskie z sezamem polega na tym, aby przed posypaniem pasków ciasta, posmarować je jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka. To sprawi, że zarówno sezam, jak i kryształki soli, ładnie przylgną do paluszków. To też da efekt ładnej, błyszczącej i lekko przyrumienionej skórki.

Do przygotowania paluszków możesz wybrać dowolne, gotowe ciasto francuskie. Najlepsze jakościowo będzie to na bazie masła, jednak można też sięgnąć po tańsze, na bazie tłuszczów roślinnych. Wybór należy do ciebie.

Rada: bardzo efektowne paluszki uzyskasz, posypując ciasto czarnym sezamem lub mieszanką sezamu jasnego i ciemnego. Na tej samej zasadzie możesz przygotować paluszki z makiem albo paluszki posypane czarnuszką lub ulubionymi ziołami, np. oregano albo tymiankiem.

Przepis: Paluszki z sezamem

Chrupiąca przekąska z ciasta francuskiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
72 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki sezamu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCiasto francuskie rozłóż, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na paski. Jajko rozmąć z mlekiem.
  2. Robienie paluszkówPaski ciasta ułóż na blasze. Każdy posmaruj jajkiem, posyp sezamem i solą. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Jak podawać paluszki z sezamem?

Ciasto francuskie z sezamem w tej wersji to doskonała pochrupajka sama w sobie. Jednak możesz zaserwować paluszki z sezamem razem z dowolnymi sosami. W najprostszej wersji może to być keczup albo keczup wymieszany pół na pół z majonezem. Możesz też zrobić lżejszy sos na bazie jogurtu: dodaj wówczas do gęstego jogurtu majonez i np. przeciśnięty przez praskę czosnek czy posiekane, świeże zioła (może to być zwykły koperek). Do takich paluszków będą też pasowały cięższe, wyraziste sosy serowe. W wersji fit można paluszki maczać w hummusie.

Czytaj też:
Już nie kupuję prażonej cebulki. Robię ją sama, bo moje dzieci kochają tę chrupiącą posypkę
Czytaj też:
Odkryj najlepszą sałatkę z resztek kurczaka i pekinki! Robię ją co weekend i wszyscy się zajadają