Zaskakuje połączeniem składników i doskonałym smakiem. Tę pożywną sałatkę robię w 15 minut

Zaskakuje połączeniem składników i doskonałym smakiem. Tę pożywną sałatkę robię w 15 minut

Dodano: 
Sałatka z kalafiora
Sałatka z kalafiora Źródło: Shutterstock / Iuliia Kochenkova
Sałatkami trudno się znudzić. Za każdym razem można bowiem zmieniać ich smak, by otrzymać nieco inną potrawę. Ostatnio wymyśliłam ciekawą sałatkę z kalafiora, która pozytywnie zaskoczyła mnie smakiem. Wam też z pewnością posmakuje.

Kalafior doskonale smakuje podany ugotowany do obiadu. Jednak można na jego bazie przygotować też smaczną sałatkę. Zwykle łączyłam go z pomidorem. Ostatnio jednak zestawiłam to warzywo z zupełnie innymi dodatkami. Muszę przyznać, że sałatka była smaczna, oryginalna i sycąca. Z pewnością jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu.

Jak przygotować kalafior do sałatki?

Do sałatki najlepszy będzie kalafior świeży. Należy go oczyścić i podzielić na małe różyczki. Teraz trzeba je będzie obgotować, wrzucając kawałki kalafiora na gotujący się wrzątek. Warzywo należy ugotować al dente, czyli na półmiękko. Wtedy jest bowiem najzdrowsze i najsmaczniejsze. Można też wykorzystać kalafior mrożony, tylko trzeba gotować go co najwyżej 3 minuty.

Jak zrobić sałatkę z kalafiora, ogórka i jajek?

Przygotowanie tej sałatki nie zajmie wam dużo czasu. Trzeba tylko na początku nastawić jajka do gotowania i kalafior. Jajka trzeba gotować 10 minut, a różyczki kalafiora 2-5 minut, w zależności od tego czy są mrożone czy świeże.

Przepis: Sałatka z kalafiora

Pożywna sałatka z kalafiora, ogórka i jajka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • 3 jajka
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka nastaw do gotowania. Gotuj je 10 minut, licząc od momentu, aż zagotuje się woda. Ugotowane na twardo jajka wystudź, obierz, pokrój w dużą kostkę. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj je 4-5 minut. Odcedź, wystudź.
  2. Łączenie składnikówRóżyczki kalafiora, kawałki ogórka i jajka umieść w salaterce. Całość polej sosem z majonezu i jogurtu naturalnego. Wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wskazówka: Kalafior po odcedzeniu można przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Dzięki temu pozostanie bardziej chrupiący, bo szybko zostanie zatrzymany proces gotowania.

Inne dodatki do sałatki z kalafiora

Sałatkę z kalafiora można przygotować z nieco innych składników. Ogórek wystarczy zastąpić pokrojonym pomidorem czy rzodkiewką. Do sałatki można też dodać pokrojoną szynkę gotowaną, a także starty na dużych oczkach ser żółty. Będzie jeszcze bardziej pożywna.

Czytaj też:
Ta szybka sałatka makaronowa z szynką jest idealna na kolację. Składniki każdy ma w domu
Czytaj też:
Dwa składniki z puszki mieszam z kilkoma dodatkami i robię pyszną sałatkę. Można się nią najeść