Jeśli lubicie chrupiące przekąski, nie musicie sięgać po drogie i niezdrowe chipsy. Domowym sposobem możecie bowiem przygotować smaczne kąski. Ja w tym celu sięgam po popularne warzywo, jakim jest cebula. To właśnie z niej robię pyszne krążki smażone w cieście. Ta przekąska ma ciekawy smak i przyjemnie chrupie. Pasuje na różne okazje i schodzi, jak przysłowiowa woda. Dlatego od razu przygotujcie jej większą ilość.
Z jakiej cebuli zrobić przekąskę?
W sklepach można kupić trzy rodzaje cebuli: żółtą, czerwoną i białą. Pierwsza, najbardziej pospolita, charakteryzuje się dość ostrym smakiem, czerwona jest ozdobna i nieco łagodniejsza, biała ma dość łagodny smak. Do smażenia w krążkach najlepiej nadaje się cebula żółta, która nie tylko ma wyrazisty smak, ale też nie jest tak bardzo soczysta, jak cebula biała. Cebulę czerwoną lepiej zostawmy sobie do sałatek i surówek.
Jak zrobić chrupiące krążki cebuli?
Przygotowanie krążków cebuli smażonych w cieście to dość proste zadanie. Warzywo należy tylko pokroić w grubsze plastry i porozdzielać je na krążki. Potem należy przygotować dość gęste ciasto naleśnikowe. Teraz pozostaje już tylko zanurzać krążki w cieście i usmaż je na oleju.
Przepis: Smażone krążki cebuli
Chrupiące krążki cebuli smażone w cieście
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże cebule
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka wody gazowanej
- sól, pieprz
- ostra, mielona papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cebuliObierz cebulę i pokrój ją w plastry o grubości 0,5-1 cm. Rozdziel warstwy, tworząc pojedyncze krążki.
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodaj wodę gazowaną oraz jajka i rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto naleśnikowe.
- Smażenie cebuliNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Krążki cebuli zanurzaj w cieście, a potem kładź na gorący olej. Smaż je 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać chrupiące krążki cebuli?
Krążki cebuli smażone w cieście doskonale smakują podane np.: z pikantnym ketchupem, sosem czosnkowym, majonezowym lub BBQ. Można je też wykorzystać jako dodatek do burgerów czy steków. Jeśli zaś chcecie wzmocnić ich smak, zaraz po usmażeniu posypcie je startym parmezanem.
Czytaj też:
Z ciasta francuskiego i słodkiego składnika robię chrupiącą przekąskę. Znika z talerzy w 5 minutCzytaj też:
Soczyste gruszki piekę z gorgonzolą. Ta mistrzowska przekąska zawsze zaskakuje gości