Z ciasta na pizzę robię przepyszne ślimaczki. Dodaję tylko kilka prostych składników

Z ciasta na pizzę robię przepyszne ślimaczki. Dodaję tylko kilka prostych składników

Dodano: 
Ślimaczki na przekąskę
Ślimaczki na przekąskę Źródło: Shutterstock / Ellsy S
Ciasto na pizzę to proste ciasto drożdżowe, które można wykorzystać także w inny sposób. Ja robię z niego przekąskowe ślimaczki. Ich przygotowanie jest łatwe, a wszystkim smakują. Moje dzieci wolą je nawet od pizzy.

Jeśli lubicie pizzę, ta przekąska z pewnością przypadnie wam do gustu. Robi się ją bowiem na cieście do pizzy. Możecie do jej przygotowania użyć gotowego, niepodpiekanego spodu lub własnoręcznie zagnieść takie ciasto. Jest proste w przygotowaniu i robi się je szybko z prostych składników.

Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

By przygotować ciasto na pizzę, wystarczy sięgnąć po proste składniki. Są to: mąka, drożdże, oliwa, sól i woda. Warto też dodać nieco cukru, by przyspieszyć fermentację i wyrastanie ciasta. Składniki w odpowiednich proporcjach należy umieścić w misce i zmiksować mieszadłami hakowymi lub wyrobić ręcznie. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne i niezbyt twarde. Po odstawieniu do wyrośnięcia można przystąpić do formowania ślimaczków.

Jak zrobić drożdżowe ślimaczki na przekąskę?

Gdy już macie gotowe ciasto drożdżowe, rozwałkujcie je na prostokątny placek. Teraz wystarczy go posypać startym serem, a także ziołami i kawałkami suszonych pomidorów. Po zrolowaniu powstałą roladę kroi się w plastry o szerokości 1,5-2 cm, układa na blasze i odstawia do wyrośnięcia. Gdy ciasto zrobi się pulchne, ślimaczki można wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor.

Przepis: Przekąskowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki z serem i suszonymi pomidorami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. ¾ szklanki ciepłej wody
  • 150 g startej mozzarelli
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę, oliwę, drożdże, cukier i sól wymieszaj w misce. Dodawaj po trochu letnią wodę i mieszaj składniki, aż do wstępnego połączenia. Potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Formowanie ślimaczkówCiasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posyp go startym serem, posiekanymi pomidorami oraz ziołami. Ciasto zroluj wzdłuż dłuższego boku, a potem pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5 cm.
  3. Pieczenie przekąskiPowstałe ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Gdy ślimaczki zrobią się pulchne, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz je 15-20 minut.

Tymi dodatkami też można nadziać ślimaczki

Jeśli nie przepadacie za suszonymi pomidorami, możecie sięgnąć po zupełnie inne dodatki. Na płacie ciasta posypanym startym serem możecie położyć też: posiekane oliwki, kapary, plasterki szynki czy boczku. Dobrze również sprawdzą się posiekane pieczarki, kukurydza, cebula czy papryka.

Czytaj też:
Ta ziemniaczana przekąska to u mnie hit. Patent na nią podpatrzyłam u znajomego kucharza
Czytaj też:
Biorę proste składniki i w 5 minut mam pyszną sałatkę z tuńczykiem. Idealna lekka i zdrowa przekąska