Te wytrawne babeczki doskonale smakują dzięki 2 dodatkom. Są idealne na przekąskę i śniadanie

Te wytrawne babeczki doskonale smakują dzięki 2 dodatkom. Są idealne na przekąskę i śniadanie

Dodano: 
Wytrawne babeczki ze szpinakiem
Wytrawne babeczki ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Babeczki w wytrawnej wersji są niczym kanapki, tylko o wiele smaczniejsze. Można je zjeść na śniadanie lub przekąskę. Często też zabieram je do pracy, bo są idealne na wypadek głodu. A ich przygotowanie nie jest skomplikowane.

Wytrawne babeczki można kupić w niektórych piekarniach i sklepach. Są smaczne, ale dość drogie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Nie zajmie to dużo czasu, a do środka babeczek będziecie mogli wrzucić ulubione składniki. Będą naturalne i doprawione dokładnie tak, jak lubicie. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Jakie dodatki pasują do wytrawnych babeczek?

Wytrawne babeczki możecie przygotować z różnymi dodatkami. Ciasto możecie wymieszać z warzywami, np. z pokrojoną w kostkę papryką, startą i odciśniętą marchewką czy cukinią, a także z suszonymi pomidorami albo kukurydzą z puszki. Dla zwiększenia pożywności tej przekąski możecie też dorzucić do niej sery np.: starty cheddar, pokrojoną w kostkę mozzarellę czy ser kozi albo wędliny np.: pokrojoną w kostkę szynkę czy podsmażony boczek. Dobrym dodatkiem będą również orzechy, a także pestki dyni i słonecznika.

Jak zrobić wytrawne babeczki z fetą i szpinakiem?

By przygotować wytrawne babeczki wystarczy wymieszać suche i mokre składniki ciasta, a potem połączyć je z dodatkami. Ser feta wystarczy pokroić w kostkę. Szpinak warto wcześniej poddusić, by stracił elastyczność i nabrał smaku.

Przepis: Wytrawne babeczki z fetą i szpinakiem

Wytrawne babeczki z dodatkiem sera feta i podduszonego szpinaku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera feta
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szpinakuSzpinak opłucz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż uwolni aromat. Wrzuć szpinak i smaż, aż zwiędnie. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odlej nadmiar płynu, szpinak wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce połącz jajka, mleko i olej. Potem połącz mokre składniki z suchymi, mieszając krótko łyżką. Dodaj podduszony szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i starty ser żółty. Wymieszaj.
  3. Pieczenie babeczekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem i oprósz mąką. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 20–25 minut, aż babeczki będą złociste.

Jak podać wytrawne babeczki?

Wytrawne babeczki są idealne na śniadanie lub przekąskę. Można je podać na ciepło lub zimno, same lub z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym czy hummusem. Dobrze też sprawdzą się na kolację. Tu warto do nich zaserwować lekką sałatkę np. z rukoli, pomidorów i oliwek. Można je także zjeść w towarzystwie zupy-krem, zamiast grzanek czy groszku ptysiowego. Świetnie też nadają się do lunchboxa.

Czytaj też:
To najlepsze muffiny z serem i szynką. Robię je zamiast kanapek na śniadanie, lunch i kolację
Czytaj też:
Te dietetyczne babeczki to u mnie hit! Dodaję do nich tani, ale niezwykle zdrowy składnik