Wytrawne babeczki można kupić w niektórych piekarniach i sklepach. Są smaczne, ale dość drogie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Nie zajmie to dużo czasu, a do środka babeczek będziecie mogli wrzucić ulubione składniki. Będą naturalne i doprawione dokładnie tak, jak lubicie. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Jakie dodatki pasują do wytrawnych babeczek?
Wytrawne babeczki możecie przygotować z różnymi dodatkami. Ciasto możecie wymieszać z warzywami, np. z pokrojoną w kostkę papryką, startą i odciśniętą marchewką czy cukinią, a także z suszonymi pomidorami albo kukurydzą z puszki. Dla zwiększenia pożywności tej przekąski możecie też dorzucić do niej sery np.: starty cheddar, pokrojoną w kostkę mozzarellę czy ser kozi albo wędliny np.: pokrojoną w kostkę szynkę czy podsmażony boczek. Dobrym dodatkiem będą również orzechy, a także pestki dyni i słonecznika.
Jak zrobić wytrawne babeczki z fetą i szpinakiem?
By przygotować wytrawne babeczki wystarczy wymieszać suche i mokre składniki ciasta, a potem połączyć je z dodatkami. Ser feta wystarczy pokroić w kostkę. Szpinak warto wcześniej poddusić, by stracił elastyczność i nabrał smaku.
Przepis: Wytrawne babeczki z fetą i szpinakiem
Wytrawne babeczki z dodatkiem sera feta i podduszonego szpinaku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera feta
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuSzpinak opłucz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż uwolni aromat. Wrzuć szpinak i smaż, aż zwiędnie. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odlej nadmiar płynu, szpinak wystudź.
- Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce połącz jajka, mleko i olej. Potem połącz mokre składniki z suchymi, mieszając krótko łyżką. Dodaj podduszony szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i starty ser żółty. Wymieszaj.
- Pieczenie babeczekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem i oprósz mąką. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 20–25 minut, aż babeczki będą złociste.
Jak podać wytrawne babeczki?
Wytrawne babeczki są idealne na śniadanie lub przekąskę. Można je podać na ciepło lub zimno, same lub z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym czy hummusem. Dobrze też sprawdzą się na kolację. Tu warto do nich zaserwować lekką sałatkę np. z rukoli, pomidorów i oliwek. Można je także zjeść w towarzystwie zupy-krem, zamiast grzanek czy groszku ptysiowego. Świetnie też nadają się do lunchboxa.
Czytaj też:
To najlepsze muffiny z serem i szynką. Robię je zamiast kanapek na śniadanie, lunch i kolacjęCzytaj też:
Te dietetyczne babeczki to u mnie hit! Dodaję do nich tani, ale niezwykle zdrowy składnik