Wrapy to świetna baza do szybkich dań. Są inspirowane tradycyjnymi potrawami z różnych kultur, jak meksykańskie burrito czy bliskowschodni kebab. Natomiast jedna z najsłynniejszych sałatek, czyli Cezar, została stworzony w 1924 roku przez włoskiego kucharza Cesare Cardiniego w jego restauracji w Tijuanie w Meksyku. Kiedy pewnego dnia skończyły się zapasy, słynny kucharz ponoć podał gościom sałatkę przyrządzoną z tego, co akurat zostało mu w kuchni. W ten przypadkowy sposób stworzył jeden z najpopularniejszych przepisów na świecie. Gwiazdą jego prostej kombinacji był sos. To właśnie on, połączony z kurczakiem i zawinięty w tortillę tworzy mój szybki obiad. „Wrapową kuchnię” lubię nie tylko za smak. To również świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki oraz mięsa z rosołu.
Jak zrobić wrapy z kurczakiem i sosem Cezar?
Przygotowanie wrapów jest bardzo proste. Wystarczy pierś z kurczaka doprawić i wrzucić na patelnię. Mięso położyć na tortillę w towarzystwie rzymskiej sałaty i wspaniałego sosu, a całość przyprószyć tartym serem. Aby kurczak był soczysty i aromatyczny, dobrze jest go zamarynować i pozostawić na minimum 10 minut w lodówce. Jeśli chcesz, by wrapy były bardziej chrupiące, po zawinięciu podsmaż je na suchej patelni z obu stron. Podawaj je od razu, w całości lub przekrojone na pół.
Wskazówka: jeśli zależy ci na wersji light, zamiast majonezu w sosie użyj jogurtu naturalnego lub greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Taka zmiana obniży kaloryczność dania o kilkadziesiąt kcal na porcję.
Przepis: Wrapy z kurczakiem i sosem Cezar
Delikatny kurczak, chrupiąca sałata i kremowy sos zamknięte w miękkiej tortilli.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 394 w każdej porcji
Składniki
Na wrapy:
- 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
- 300 g piersi kurczaka (dwa filety)
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 50 g parmezanu
Na marynatę do kurczaka:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Na sos Cezar:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPrzygotowanie składników Sałatę umyj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pierś z kurczaka ujmyj i pokrój w grube pasy.
- Przygotowanie mięsaWymieszaj składniki marynaty: oliwę, czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Zanurz kurczaka w marynacie. Jeśli masz czas, to tak przygotowane mięso odstaw na minimum 10 minut do lodówki. Mięso podsmaż na patelni grillowej lub zwykłej na średnim ogniu przez 8–10 minut, aż będzie złociste i soczyste.
- Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj majonez, 2 łyżki startego sera, musztardę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Składanie wrapówPodgrzej tortille na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej, aby były miękkie. Nałóż na każdą porcję sałaty i kurczaka. Polej sosem Cezar i posyp resztą startego sera. Zwiń tortille w ciasne wrapy, aby składniki nie wypadały.
Co można dodać do wrapów z kurczakiem i sosem Cezar?
To danie można wzbogacić wieloma dodatkami. Znakomicie sprawdzi się ogórek, awokado, grillowana papryka czy czerwona fasola. Możesz również dodać prażone pestki słonecznika lub grzanki, aby nadać wrapom ciekawszej tekstury.
Jak zwijać wrapy z kurczakiem i sosem Cezar?
Aby wrapy były łatwe do jedzenia i się nie rozpadały, pamiętaj o dwóch prostych zasadach:
- składniki układaj bliżej środka tortilli,
- najpierw zwijaj dolną krawędź, a potem boki, tworząc ciasną roladkę.
Czytaj też:
Ten tani i szybki obiad robię z makaronu spaghetti. Moja rodzina ciągle o niego prosiCzytaj też:
Ten ekspresowy obiad robię w 20 minut. Tylko makaron i dwa składniki, które masz w kuchni