Nie uwierzysz, jak prosty trik zmienia wytrawne pankejki w zdrowe i sycące danie. Idealne na każdą porę dnia

Nie uwierzysz, jak prosty trik zmienia wytrawne pankejki w zdrowe i sycące danie. Idealne na każdą porę dnia

Dodano: 
Wytrawny pankejk
Wytrawny pankejk Źródło: Shutterstock / BarthFotografie
Puszyste pankejki to nie tylko pomysł na słodki posiłek. Dzięki niewielkim modyfikacjom tradycyjnego przepisu robię wytrawne pancakes o wysokich wartościach odżywczych.

Amerykańskie pankejki to placki z mąki pszennej, które zwykle podawane są ze słodkimi dodatkami m.in. syropem klonowym. Nie jest to posiłek z kategorii niskokalorycznych. Inaczej jest w przypadku wytrawnych pankejków z dodatkiem m.in. otrębów pszennych i owsianych. Takie placki doskonale smakują i świetnie sprawdzają się jako zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Jak zrobić wytrawne pankejki?

Ciasto na wytrawne pankejki nie jest trudne do przygotowania. Wystarczy wymieszać mokre i suche składniki oraz usmażyć placki. Robię to bez tłuszczu, ponieważ do ciasta dodaję masło i smażę placki na patelni z nieprzywierającą powłoką. Jeżeli nie masz takiej patelni, to polecam użyć do smażenia odrobiny masła klarowanego lub oleju.

Ciasto robię ze zmielonych na pył płatków owsianych górskich i otrębów. Suche składniki ciasta są bogate w błonnik pokarmowy, związki naturalnie obniżające poziom cholesterolu, witaminy i minerały. Smak wytrawnych placków wzbogacam nasionami lnu, które również są bogate w cenne związki odżywcze m.in. kwasy tłuszczowe.

Smaczne placki to jednak nie wszystko. Podaję je z dwoma pysznymi dodatkami, dzięki którym są jeszcze bardziej sycące. W połączeniu z szynką i ciągnącym się serem mozzarella smakują fenomenalnie. Nie podaję dokładnej ilości szynki i sera, ponieważ najlepiej dopasować ją do własnych potrzeb. Ja dodaję po 1-2 cienkie plastry sera i po 1 plasterku szynki.

Przepis: Wytrawne pankejki

Z poniższych proporcji usmażysz puszyste w środku i chrupiące z wierzchu placuszki na 4 porcje pożywnego posiłku – 12-14 dużych placków.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
419 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki nasion lnu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • szynka
  • ser mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZmielone na pył płatki owsiane, otręby pszenne i owsiane oraz nasiona lnu wsyp do miski. Dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli i wymieszaj. Masło roztop w rondelku na gazie i pozostaw do ostygnięcia. Jajka wbij do pustej miski. Dodaj mleko oraz ostudzone masło. Za pomocą rózgi kuchennej lub miksera mieszaj składniki, aż się połączą.
  2. Łączenie mokrych i suchych składnikówDo miski z mokrymi składnikami dodawaj stopniowo suche składniki i mieszaj rózgą lub miksuj, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw naczynie na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto odpoczęło.
  3. Smażenie i nakładanie dodatkówRozgrzej suchą patelnię. Smaż pankejki małymi partiami (po 2-3 placki na raz). Gdy spód placków się zrumieni, przewróć je delikatnie na drugą stronę. Po odwróceniu placka nałóż na usmażoną stronę ser oraz szynkę i smaż, aż spód będzie rumiany.

Wytrawne pankejki podaję od razu po przygotowaniu, bo najlepiej smakują gorące. Serwuję to danie ze świeżymi warzywami oraz zimnymi sosami.

Opcjonalne dodatki do ciasta na wytrawne pankejki

Do ciasta na wytrawne pankejki możesz również dodać inne rodzaje otrębów, całe lub lekko rozdrobnione płatki owsiane górskie, inne rodzaje płatków pełnoziarnistych, a także różne zioła i przyprawy. Wyśmienicie smakują wytrawne pankejki z ziołową nutą bazylii i oregano, ostrą papryką oraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.

Czytaj też:
Te grzanki z serem i szynką robię w każdy weekend. Prosty trik sprawia, że smakują nieziemsko
Czytaj też:
Ta herbatka likwiduje wzdęcia i poprawia trawienie. Sekret tkwi w taniej przyprawie, którą masz w kuchni