Wiele serów można jeść na zimno lub ciepło. W tej drugiej wersji są bardzo kuszące, bo upłynniają się i apetycznie ciągną. A podane z dodatkami smakują wyśmienicie. Jednym z takich serów, który można podać na ciepło jest camembert czyli ser z porostem białej pleśni. Dziś ciekawy sposób na jego przyrządzenie, który sprawdzi się nawet na domówce.
Które sery można przygotować na ciepło?
Na ciepło doskonale smakuje wiele serów. Niektóre z nich używa się głównie do posypywania potraw przed zapieczeniem, co chroni przed wysychaniem i zapewnia przyjemny efekt ciągnącego sera. W tej roli świetnie sprawdzają się: mozzarella, gruyere czy cheddar.
Jednak liczne sery można piec, grillować lub smażyć i podać je jako pożywne danie. Tu doskonale nadają się sery: camembert, brie, halloumi, oscypek, feta i sery żółte. Camembert i sery żółte można smażyć w panierce, dzięki czemu zyskują chrupiącą skórkę. Halloumi i oscypek świetnie nadają się do grillowania. Fetę można piec w folii aluminiowej z warzywami.
Jak zrobić camembert pieczony w chlebie?
Camembert pieczony w chlebie to doskonały pomysł na podanie tego sera. Dlaczego? Bo jednocześnie podgrzewa się ser, który się upłynnia, a także pieczywo, które staje się przyjemnie chrupiące. A połączenie obu jest gwarancją niepowtarzalnych wrażeń smakowych. Przygotowanie tej przekąski sprowadza się do odkrojenia części chleba, umieszczenia na nim sera i zapieczenia całości.
Przepis: Camembert pieczony w chlebie
Ser camembert zapiekany na ponacinanym chlebie
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży, okrągły chleb na zakwasie
- 1 ser Camembert
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie chlebaZ chleba odkrój górną część, wydrąż ze środka część miękiszu. Chleb ponacinaj, jakby w kromki, by potem łatwo je było odrywać.
- Przygotowanie seraZ sera usuń opakowanie i umieść go w wydrążonym chlebie. Wierzch sera natnij w kratkę i wciśnij w nią plasterki czosnku i listki ziół. Ser skrop oliwą, możesz oprószyć solą i pieprzem.
- PieczeniePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Ser umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut, aż ser stanie się miękki i zacznie się topić, a chleb będzie lekko chrupiący.
Jak podać camembert pieczony w chlebie?
Camembert pieczony w chlebie najlepiej podać od razu po wyjęciu z piekarnika. Wtedy ser będzie odpowiednio ciągnący, a chleb chrupiący. Chleb przed zapieczeniem w nim sera warto ponacinać, dzięki czemu potem łatwo będzie odrywać jego kawałki i maczać je w serze. I właśnie taki sposób jedzenia tej potrawy jest najlepszy. Oczywiście można też nabierać ser nożem i smarować nim pieczywo. Do przekąski świetnie też pasują winogrona, suszone owoce, oliwki, świeże warzywa i orzechy. Warto postawić je w pobliżu sera w chlebie, by każdy mógł po nie sięgać i zagryzać nimi przekąskę.
Czytaj też:
Nie ma szybszej eleganckiej przekąski. Z moim patentem w Sylwestra nie musisz stać przy garachCzytaj też:
Na moich domówkach królują te roladki. Nadzienie sprawia, że świetnie wyglądają i smakują