Ta przekąska robi się sama, a smakuje, że palce lizać. Sprawdzi się na kolację i domówkę

Ta przekąska robi się sama, a smakuje, że palce lizać. Sprawdzi się na kolację i domówkę

Dodano: 
Camembert pieczony w chlebie
Camembert pieczony w chlebie Źródło: Shutterstock / DronG
Jeśli lubicie ser na ciepło, ta przekąska z pewnością przypadnie wam do gustu. Możecie podać ją na domówce lub jako danie kolacyjne. Prezentuje się niezwykle apetycznie i jest bardzo smaczna.

Wiele serów można jeść na zimno lub ciepło. W tej drugiej wersji są bardzo kuszące, bo upłynniają się i apetycznie ciągną. A podane z dodatkami smakują wyśmienicie. Jednym z takich serów, który można podać na ciepło jest camembert czyli ser z porostem białej pleśni. Dziś ciekawy sposób na jego przyrządzenie, który sprawdzi się nawet na domówce.

Które sery można przygotować na ciepło?

Na ciepło doskonale smakuje wiele serów. Niektóre z nich używa się głównie do posypywania potraw przed zapieczeniem, co chroni przed wysychaniem i zapewnia przyjemny efekt ciągnącego sera. W tej roli świetnie sprawdzają się: mozzarella, gruyere czy cheddar.

Jednak liczne sery można piec, grillować lub smażyć i podać je jako pożywne danie. Tu doskonale nadają się sery: camembert, brie, halloumi, oscypek, feta i sery żółte. Camembert i sery żółte można smażyć w panierce, dzięki czemu zyskują chrupiącą skórkę. Halloumi i oscypek świetnie nadają się do grillowania. Fetę można piec w folii aluminiowej z warzywami.

Jak zrobić camembert pieczony w chlebie?

Camembert pieczony w chlebie to doskonały pomysł na podanie tego sera. Dlaczego? Bo jednocześnie podgrzewa się ser, który się upłynnia, a także pieczywo, które staje się przyjemnie chrupiące. A połączenie obu jest gwarancją niepowtarzalnych wrażeń smakowych. Przygotowanie tej przekąski sprowadza się do odkrojenia części chleba, umieszczenia na nim sera i zapieczenia całości.

Przepis: Camembert pieczony w chlebie

Ser camembert zapiekany na ponacinanym chlebie

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży, okrągły chleb na zakwasie
  • 1 ser Camembert
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie chlebaZ chleba odkrój górną część, wydrąż ze środka część miękiszu. Chleb ponacinaj, jakby w kromki, by potem łatwo je było odrywać.
  2. Przygotowanie seraZ sera usuń opakowanie i umieść go w wydrążonym chlebie. Wierzch sera natnij w kratkę i wciśnij w nią plasterki czosnku i listki ziół. Ser skrop oliwą, możesz oprószyć solą i pieprzem.
  3. PieczeniePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Ser umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut, aż ser stanie się miękki i zacznie się topić, a chleb będzie lekko chrupiący.

Jak podać camembert pieczony w chlebie?

Camembert pieczony w chlebie najlepiej podać od razu po wyjęciu z piekarnika. Wtedy ser będzie odpowiednio ciągnący, a chleb chrupiący. Chleb przed zapieczeniem w nim sera warto ponacinać, dzięki czemu potem łatwo będzie odrywać jego kawałki i maczać je w serze. I właśnie taki sposób jedzenia tej potrawy jest najlepszy. Oczywiście można też nabierać ser nożem i smarować nim pieczywo. Do przekąski świetnie też pasują winogrona, suszone owoce, oliwki, świeże warzywa i orzechy. Warto postawić je w pobliżu sera w chlebie, by każdy mógł po nie sięgać i zagryzać nimi przekąskę.

Czytaj też:
Nie ma szybszej eleganckiej przekąski. Z moim patentem w Sylwestra nie musisz stać przy garach
Czytaj też:
Na moich domówkach królują te roladki. Nadzienie sprawia, że świetnie wyglądają i smakują