Pasty kanapkowe są wdzięczne do przygotowania i smaczne. Moja ulubiona pasta to ta z tuńczyka i jajek. Nie wymaga ani długiego czasu przygotowania, ani wielu składników. Wystarczy puszka dobrego tuńczyka i dwa jajka na twardo. Aby pasta była mniej kaloryczna, możesz zastąpić część majonezu jogurtem naturalnym lub całkowicie z zrezygnować z majonezu na rzecz jogurtu.
Jak zrobić pastę z tuńczyka i jajek?
Podstawą pasty z tuńczyka i jajek jest oczywiście ryba. Jeśli zależy Ci na lżejszej wersji, wybierz tuńczyka w sosie własnym zamiast w oleju. Będzie mniej tłusty, a pasta nadal będzie pyszna. Jeśli jednak chcesz, aby pasta była bardziej kremowa, tuńczyk w oleju nada jej lepszą konsystencję. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możesz ją rozrzedzić odrobiną wody po tuńczyku lub dodać więcej majonezu, aż uzyskasz preferowaną konsystencję.
Przepis: Pasta z tuńczyka i jajek
Szybki przepis na pyszną pastę kanapkową.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 354 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- 5 pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówOtwórz puszkę tuńczyka, odcedź nadmiar płynu (sosu własnego lub oleju). Jajka ugotuj na twardo, umieszczając je w osolonym wrzątku na ok. 8-10 minut. Po ostudzeniu obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jeśli używasz szczypiorku, pokroić go na drobno.
- Mieszanie składnikówW misce rozdrobnij tuńczyka widelcem, a potem dodaj pokrojone jajka. Całość zgnieć jeszcze raz widelcem, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dodaj drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek, a następnie majonez i wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz kremową pastę. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
- SerwowaniePastę możesz podawać na świeżym pieczywie, tostach lub krakersach. Udekoruj ją przed podaniem pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.
Jak podawać pastę z tuńczyka i jajek?
Pasta smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu, ale możesz ją przechowywać w lodówce do 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wskazówka: zamiast drobno siekać składniki, możesz je zblendować. Pasta będzie miała jeszcze bardziej kremową konsystencję.
Jaki chleb wybrać do pasty z tuńczyka i jajek?
Pasta z tuńczyka i jajek pasuje do różnych rodzajów chleba. Chleb razowy, który ma wyrazisty smak i delikatną teksturę, świetnie skontrastuje się z gładką pastą. Ponadto jest bardziej sycący i pełnowartościowy. Z kolei chleb pszenny na zakwasie o lekko kwaskowatym smaku jest idealny do tego typu rybnych past. Dla osób, które szukają pieczywa bogatego w błonnik i zdrowe tłuszcze, idealny będzie chleb z dodatkiem nasion (np. słonecznika, dyni czy sezamu), który będzie świetnie współgrał z pastą. Sprawdzi się także chleb ciabatta, a nawet tostowy.
Porada: jeśli chcesz uzyskać chrupiącą teksturę chleba, warto go lekko podpiec w tosterze lub na patelni.
Czytaj też:
Awokado z tuńczykiem to zdrowa przekąska. Przepis na pyszne danie w 10 minutCzytaj też:
Do tuńczyka z puszki wystarczy dołożyć dwa tanie składniki. To ekspresowa pasta kanapkowa