Roladki z szynki i serka to bardzo sycąca oraz prosta w przygotowaniu przekąska. Wystarczy nałożyć na plastry szynki porcję kremowego serka, zrolować i gotowe! Imprezowe roladki podaję z serkiem jogurtowym, który robię 2 dni wcześniej – przygotowanie domowego nadzienia do roladek również nie jest czasochłonne i pracochłonne, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Jak zrobić roladki z szynki i serka domowej roboty?
Serek z jogurtu robię tuż przed Sylwestrem. Mieszam składniki, przekładam na wyłożone gazą sitko, zawijam, wstawiam do lodówki i od czasu do czasu odciskam serwatkę. Po 48 godzinach mam gotowy delikatny, kremowy serek, idealny do roladek.
Smak serka z jogurtu naturalnego możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego np. zioła prowansalskie, natkę pietruszki, koperek, bazylię, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony czosnek niedźwiedzi, kminek, słodką lub ostrą paprykę, grubo zmielony pieprz i czarnuszkę. Możesz również zastąpić domowy serek jogurtowy ulubionym serkiem kanapkowym lub serkiem fromage (400 g). Na roladki nada się większość szynek. Ja wybieram wieprzową lub drobiową szynkę konserwową. Kremowy serek możesz również owinąć cienkimi plasterkami boczku.
Przepis: Roladki z szynki i serka
Ekspresowa przekąska na domową imprezę sylwestrową lub karnawałową.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 155 w każdej porcji
Składniki
- 16 plasterków szynki konserwowej
Na serek jogurtowy:
- 800 g jogurtu greckiego
- 2/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie serkaJogurt grecki przełóż do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Razem z solą możesz również dodać zioła i przyprawy do smaku. Porada: próbując jogurt, możesz mieć wrażenie, że jest mało słony, ale po odciśnięciu z serwatki smak serka stanie się bardziej wyrazisty. Posolony jogurt przełóż na złożoną na cztery części gazę. Chwyć rogi gazy i zrób sakiewkę. Za pomocą gumki recepturki lub sznurka kuchennego zamknij sakiewkę, lekko odciśnij serwatkę i połóż na sitku. Sitko ustaw na misce i wstaw do lodówki. Odciskaj serek kilka razy dziennie.
- Wykonanie roladekRozłóż plasterki szynki na desce. Wzdłuż jednego brzegu wędliny równomiernie rozłóż nadzienie, a następnie zwiń roladkę.
Porada: odciśniętą serwatkę możesz wypić, wykorzystać podczas marynowania mięsa lub dodać do kwaskowatej zupy np. żurku.
Jak podawać roladki z szynki i serka?
Roladki z szynki i serka układam na kamiennej paterze, drewnianej desce lub eleganckim półmisku. Dekoruję przekąskę mieszanką sałat lub świeżymi ziołami. Jeżeli chcesz ułatwić rodzinie i gościom cieszenie się smakiem sylwestrowych roladek z dala od zastawionego smakołykami stołu, to polecam ułożyć je na liściach sałaty rzymskiej lub lodowej, które posłużą za talerzyki i jednocześnie będą smacznym dodatkiem do prostej przekąski.
Opcjonalne dodatki do roladek z szynki i serka
Sylwestrowe roladki możesz również serwować z nadzieniem z serka i pokrojonych w cienkie paseczki warzyw np. kolorowej papryki, zielonego ogórka, selera naciowego, cebulki dymki lub pokrojonej w piórka cebuli czerwonej oraz świeżych ziół np. bazylii. Świetnie jako dodatki sprawdzą się również warzywa ze słoika m.in. papryka i ogórki kiszone (osuszone papierowym ręcznikiem z zalewy).
Czytaj też:
Te proste roladki są pyszne i efektowne. Robię je 10 minut z kilku składnikówCzytaj też:
Ta ekspresowa sałatka z 4 składników smakuje jak milion dolarów. Robię ją w 15 minut