Twaróg łączę z 3 dodatkami i robię z niego wyborną przekąskę. To hit moich sylwestrowych imprez

Twaróg łączę z 3 dodatkami i robię z niego wyborną przekąskę. To hit moich sylwestrowych imprez

Dodano: 
Kulki na paluszkach na przekąskę
Kulki na paluszkach na przekąskę Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Ta przekąska wygląda, jak z najlepszej restauracji, a jest mojego autorstwa. Przygotowuję ją z prostych składników i zajmuje mi to nie więcej niż pół godziny. Wszystkich przyciąga ciekawa forma, a jak spróbują, zaraz wracają po następną.

Czasami wpadnie się na doskonały pomysł, który wszystkich zachwyci. Tak było kilka lat temu, gdy pierwszy raz przygotowałam te twarogowe kule na sylwestrową przekąskę. Oczarowały moich gości wyglądem i smakiem, a zrobiłam je w zasadzie z pięciu składników. Od tej pory robię je na Sylwestra, ale też na różne inne okazje.

Z jakiego twarogu zrobić twarogowe kule?

Twarogowe kule najlepiej zrobić z klasycznego twarogu sprzedawanego w formie klinka lub kostki. Powinien być aksamitny i dać się rozetrzeć na gładką masę. Jeśli twaróg jest zbyt gęsty i sypki, można do niego dodać 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu zamieni się w bardziej plastyczną masę.

Jak zrobić twarogowe kule na przekąskę?

Twarogowe kule na przekąskę robi się nie dłużej niż pół godziny. Wystarczy rozrobić twaróg, posiekać dodatki, wymieszać je z twarogiem i uformować z całości apetyczne, nieduże kule. Po ułożeniu na talerzu czy półmisku wystarczy wbić w nie np. słone paluszki, które doskonale posłużą do chwytania przekąski.

Przepis: Twarogowe kule na paluszkach

Twarogowe kule z dodatkiem suszonej żurawiny, natki pietruszki i siekanych orzechów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól, pieprz
  • słone paluszki

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówSuszoną żurawinę drobno posiekaj. Orzechy włoskie przebierz, dość grubo posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Przygotowanie twaroguTwaróg umieść w misce, rozdrobnij go widelcem. Dodaj do niego 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu, a w razie potrzeby o łyżkę więcej. Rozmieszaj gęstą, ale kleistą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
  3. Formowanie przekąskiPorcje masy nabieraj w dłonie i formuj z niej nieduże kulki. Ułóż je na półmisku, dobrze schłodź. Przed podaniem w każdą kulę wbij paluszek, który będzie służył do trzymania przekąski.

Wskazówka: Do masy twarogowej można też dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Twarogowe kule – kilka wskazówek

Twarogowe kule mogą wyglądać i smakować nieco inaczej. Wszystko zależy od użytych dodatków.

  • Jako dodatek do twarogowych kul doskonale sprawdzą się też: posiekany szczypiorek, koperek lub świeże zioła, drobno pokrojone suszone pomidory, oliwki, kapary, rodzynki, suszone śliwki, migdały w płatkach.
  • Uformowane kule można dodatkowo obtoczyć np. w posiekanej zieleninie, orzechach czy w sezamie.
  • Zamiast paluszków, w twarogowe kule można wbić grissini albo trójkąty tortilli. Kule można też podać w małych, karbowanych foremkach na babeczki.

Czytaj też:
Moja ekspresowa sylwestrowa przekąska. Weź salami, mozzarellę i w 10 minut zrób hit przyjęcia
Czytaj też:
Tę przekąskę z ciasta francuskiego zrobię na Sylwestra. Jest prosta i zawsze wszystkim smakuje