Czasami wpadnie się na doskonały pomysł, który wszystkich zachwyci. Tak było kilka lat temu, gdy pierwszy raz przygotowałam te twarogowe kule na sylwestrową przekąskę. Oczarowały moich gości wyglądem i smakiem, a zrobiłam je w zasadzie z pięciu składników. Od tej pory robię je na Sylwestra, ale też na różne inne okazje.
Z jakiego twarogu zrobić twarogowe kule?
Twarogowe kule najlepiej zrobić z klasycznego twarogu sprzedawanego w formie klinka lub kostki. Powinien być aksamitny i dać się rozetrzeć na gładką masę. Jeśli twaróg jest zbyt gęsty i sypki, można do niego dodać 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu zamieni się w bardziej plastyczną masę.
Jak zrobić twarogowe kule na przekąskę?
Twarogowe kule na przekąskę robi się nie dłużej niż pół godziny. Wystarczy rozrobić twaróg, posiekać dodatki, wymieszać je z twarogiem i uformować z całości apetyczne, nieduże kule. Po ułożeniu na talerzu czy półmisku wystarczy wbić w nie np. słone paluszki, które doskonale posłużą do chwytania przekąski.
Przepis: Twarogowe kule na paluszkach
Twarogowe kule z dodatkiem suszonej żurawiny, natki pietruszki i siekanych orzechów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- sól, pieprz
- słone paluszki
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówSuszoną żurawinę drobno posiekaj. Orzechy włoskie przebierz, dość grubo posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Przygotowanie twaroguTwaróg umieść w misce, rozdrobnij go widelcem. Dodaj do niego 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu, a w razie potrzeby o łyżkę więcej. Rozmieszaj gęstą, ale kleistą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
- Formowanie przekąskiPorcje masy nabieraj w dłonie i formuj z niej nieduże kulki. Ułóż je na półmisku, dobrze schłodź. Przed podaniem w każdą kulę wbij paluszek, który będzie służył do trzymania przekąski.
Wskazówka: Do masy twarogowej można też dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Twarogowe kule – kilka wskazówek
Twarogowe kule mogą wyglądać i smakować nieco inaczej. Wszystko zależy od użytych dodatków.
- Jako dodatek do twarogowych kul doskonale sprawdzą się też: posiekany szczypiorek, koperek lub świeże zioła, drobno pokrojone suszone pomidory, oliwki, kapary, rodzynki, suszone śliwki, migdały w płatkach.
- Uformowane kule można dodatkowo obtoczyć np. w posiekanej zieleninie, orzechach czy w sezamie.
- Zamiast paluszków, w twarogowe kule można wbić grissini albo trójkąty tortilli. Kule można też podać w małych, karbowanych foremkach na babeczki.
Czytaj też:
Moja ekspresowa sylwestrowa przekąska. Weź salami, mozzarellę i w 10 minut zrób hit przyjęciaCzytaj też:
Tę przekąskę z ciasta francuskiego zrobię na Sylwestra. Jest prosta i zawsze wszystkim smakuje