Czy w kwadrans można wyczarować pastę, która smakuje jak milion dolarów? Tak! Klasyczna wersja tej pasty zawiera cztery podstawowe składniki: cheddar, smażony boczek, majonez oraz szczypiorek. Dodatkowo, dla tekstury i chrupkości, dodaje się migdały. To połączenie tworzy przekąskę, która jest jednocześnie kremowa, słona, lekko pikantna i chrupiąca. To u mnie must have na sylwestrowym przyjęciu.
Wskazówka: jeśli chcesz dodać więcej warzyw, możesz spróbować dodać do pasty drobno pokrojoną paprykę lub zielony ogórek, aby dodać świeżości i chrupkości. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, dodaj trochę papryczek jalapeño lub sriracha.
Jak przygotować pastę z cheddara, smażonego boczku, szczypioru i migdałów?
Jednym ze składników tej pasty jest ser cheddar. Używaj dobrego, dojrzałego cheddara, który nada paście wyrazisty smak. Możesz także dodać odrobinę ostrego cheddara, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. Możesz również dodać inny rodzaj sera, np. goudę lub wędzony, aby nadać paście bardziej intensywny smak. Polecam eksperymentować, łącząc kilka rodzajów sera, aby stworzyć unikalną wersję. W moim przepisie boczek trzeba usmażyć, jednak jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz użyć gotowego boczku, np. wędzonego
Porada: by migdały były jeszcze smaczniejsze, podpraż je lekko na suchej patelni przed dodaniem do pasty. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne, a chrupiąca tekstura jeszcze bardziej wyrazista. Jeśli nie lubisz migdałów, możesz je zamienić na orzechy włoskie.
Przepis: Pasta z cheddara, smażonego boczku, szczypioru i migdałów
Efektowna pasta, którą można przygotować z wyprzedzeniem. Dzięki temu smaki dobrze się przegryzą, a pasta będzie jeszcze smaczniejsza.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 252 w każdej porcji
Składniki
- 200 g sera cheddar
- 150 g smażonego boczku
- 2-3 łyżki szczypiorku
- 50 g migdałów
- 200 g kremowego serka (np. Philadelphia)
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówNa patelni smaż boczek na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Po usmażeniu przełóż go na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie pokrój na małe kawałki. Migdały podpraż lekko na suchej patelni przez kilka minut, aż zaczną pachnieć. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
- Mieszanie składnikówW dużej misce połącz kremowy serek, majonez i sok z cytryny. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj starty cheddar, usmażony boczek, posiekany szczypiorek oraz pokrojone migdały. Wymieszaj całość, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Schłodzenie pastyPastę schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Do czego podawać pastę z cheddara, smażonego boczku, szczypioru i migdałów?
Ta pasta jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dipów i przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, chleb pita, świeże warzywa (np. marchewki, ogórki, papryka) oraz tosty. Możesz również użyć jej do smarowania kanapek lub tostów.
Inne wersje pasty z cheddara, smażonego boczku, szczypioru i migdałów
Pasta znakomicie sprawdzi się także w wersji wegetariańskiej. Boczek możesz zastąpić dodatkiem suszonych pomidorów lub wędzoną papryką. Będzie to wersja dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nadal chcą cieszyć się wyrazistym smakiem tej pysznej pasty.
Czytaj też:
Elegancką sałatkę z kurczakiem podaję w pucharkach. Jest idealna na świąteczny stółCzytaj też:
Ta ekspresowa sałatka z 4 składników smakuje jak milion dolarów. Robię ją w 15 minut