Te śledzie robi się łatwo i szybko, a wyglądają bardzo efektownie. Podasz je na Wigilię i Święta

Te śledzie robi się łatwo i szybko, a wyglądają bardzo efektownie. Podasz je na Wigilię i Święta

Dodano: 
Śledź w przyprawach
Śledź w przyprawach Źródło: Shutterstock / BearFotos
Śledzie można podać na wigilijny i świąteczny stół. Świetnie bowiem sprawdzają się w roli przystawki czy przekąski. A można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem niezwykle aromatyczna wersja śledzi z cebulą.

Śledzie z cebulą to klasyczna potrawa z tej ryby. Mało przy niej pracy, a smakuje idealnie. Cebula bowiem doskonale przełamuje słoność filetów śledziowych, a olej łagodzi smak całości. Jeśli jednak nieco znudziła wam się ta wersja śledzi, możecie ją w prosty sposób odmienić. Wystarczy dodać trochę aromatycznych przypraw.

Jakie przyprawy pasują do śledzi?

Do śledzi dodaje się zwykle pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Jednak można też sięgnąć po inne przyprawy. Dobrze będą pasować: nasiona kolendry, papryka wędzona i pikantna, imbir, a także goździki i anyż. Łącząc je w różne kompozycje można nadać przekąsce bardziej korzenny czy pikantny smak.

Jak zrobić aromatyczne śledzie z cebulą?

By przygotować aromatyczne śledzie z cebulą i przyprawami, najpierw należy wymoczyć śledzie. Można je moczyć w zimnej wodzie lub w mleku. Ta druga opcja sprawi, że śledzie szybciej się odsolą i będą miały aksamitny, delikatny smak. Osączone i osuszone śledzie trzeba pokroić na kawałki, posypać posiekaną cebulą i wybranymi przyprawami. Najlepiej nastawić je w słoiku i zalać całość olejem. Przed podaniem powinny postać bowiem kilka godzin w lodówce.

Przepis: Aromatyczne śledzie z cebulą

Solone filety śledziowe z dodatkiem cebuli, ostrej papryki i przypraw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 8 solonych filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • nasiona kolendry
  • kilka goździków
  • pieprz w ziarnach
  • ok. 300 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilety śledziowe opłucz, namocz, by usunąć z nich nadmiar soli. Śledzie osącz, osusz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Papryczkę umyj, oczyść, drobno posiekaj. Do moździerza włóż nasiona kolendry, goździki i pieprz. Rozgnieć je na proszek.
  2. Łączenie składnikówŚledzie układaj w słoiku, przekładając je cebulą i przesypując papryczką oraz mieszanką przypraw. Całość zalej olejem np. lnianym, słonecznikowym. Śledzie wstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.

Jak przygotować cebulę do śledzi?

Cebulę do śledzi można dodać surową lub sparzoną. Ta druga wersja jest łagodniejsza w smaku i lżejsza dla żołądka. Jeśli więc chcecie sparzyć cebulę, obierzcie ją i pokrójcie w kostkę, a potem umieśćcie na sicie. Teraz należy ją przelać obficie wrzątkiem, osączyć i wystudzić. Dla przyspieszenia studzenia, warzywo można też przelać dodatkowo zimną wodą.

Czytaj też:
Do świątecznej sałatki śledziowej dodaj dwa zaskakujące składniki. Ten ekspresowy przepis to u mnie hit
Czytaj też:
Śledzie w tym wyrazistym sosie są dobre na Wigilię i świąteczną przystawkę. Zrobisz je raz-dwa