Suszone śliwki są nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw. W moim przepisie występują w roli głównej w towarzystwie aromatycznego boczku. Warto wspomnieć, że suszone śliwki są świetnym źródło błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego, reguluje perystaltykę jelit i pomaga w zapobieganiu zaparciom. Dostarczają także wielu witamin i minerałów. Niestety są dość kaloryczne. W 100 gramach tego suszonego owocu jest około 240-270 kcal. Zamiast śliwek możesz użyć też suszonych moreli bez pestek.
Jak zrobić suszone śliwki na boczku?
To chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania bożonarodzeniowych dań. Mnie wystarczy 15 minut, aby dom wypełnił niesamowity aromat. Bazą tej przekąski są suszone śliwki i boczek. Zwinięte w efektowne ruloniki doskonale sprawdzą się podczas świątecznych biesiad i karnawałowych przyjęć.
Wskazówka: śliwki możesz nadziać odrobiną sera pleśniowego lub orzechów włoskich, co nada im wyjątkowego smaku.
Przepis: Suszone śliwki na boczku
Efektowna świąteczna przekąska o wyjątkowym aromacie. Dodatek miodu gwarantuje słodki posmak. Pieczenie przekąski trwa około 8-10 minut.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 7 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 138 w każdej porcji
Składniki
- 20 suszonych śliwek
- 10 plastrów boczku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJeśli suszone śliwki mają pestki, usuń je delikatnie. Pokrój plastry boczku na pół, aby uzyskać odpowiednią długość do zawijania. Każdy plaster posyp odrobiną papryki.
- Przygotowanie roladekUłóż po dwie śliwki na każdym przygotowanym plasterku. Owoce owiń ściśle boczkiem, a następnie wbij wykałaczkę, by rolada się nie rozpadła. Każdą śliwkową roladę posmaruj miodem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- PieczenieUłóż zawinięte śliwki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w takiej odległości, aby się nie stykały. Rozgrzej piekarnik do 220 C i piecz około 8-10 minut.
Co warto wiedzieć o boczku?
Swoje walory smakowe zawdzięcza procesowi wędzeni, który nadaje mu charakterystyczny dymny aromat i głęboki smak, który wzbogaca różne dania. Boczek wędzony ma wszechstronne zastosowanie. Może być bazą smakową do zup, sosów, dań mięsnych i warzywnych, a także jako dodatek do jajecznicy, sałatek czy kanapek.
Porada: możesz użyć boczku wędzonego, surowego lub gotowanego, zależnie od preferencji.
Suszone śliwki w bożonarodzeniowym menu
Śliwki, podobnie jak inne suszone owoce, symbolizują dobrobyt, zdrowie i urodzaj. Są obecne nie tylko na wigilijnym stole, ale także w wielu świątecznych potrawach. Występują głównie w roli dodatku do mięs, pierogów, ciast i oczywiście kompotu z suszu. Suszone śliwki pozostają nieodłącznym elementem polskiej tradycji bożonarodzeniowej, wnosząc do świątecznego stołu smak wspomnień i rodzinnego ciepła.
Czytaj też:
Świąteczne roladki robię w 10 minut. To najszybsza i najprostsza przekąska na Boże NarodzenieCzytaj też:
Wigilijny kompot z suszu robię bez moczenia. Poznaj przepis na wyjątkowy świąteczny smak