Sałatka warstwowa najładniej wgląda w szklanej misce, a przy odrobinie wprawy można ją zaserwować niczym wytrawny tort (patrz na zdjęcie). To sałatka, którą robi się szybko, a mieszanie składników to już zadanie każdego gościa, który nakłada sobie pyszne warstwy na talerz.
Jak zrobić warstwową sałatkę z pieczarkami?
Nasza sałatka to proste składniki: gotowane ziemniaki i marchewki, gotowane jajka, majonez oraz marynowane pieczarki i szczypiorek. Cały patent polega na tym, aby zetrzeć składniki (lub drobno pokroić) i ułożyć warstwami. Przy czym warto pamiętać, że majonez miesza się ugotowanymi białkami jaj.
Rada: jeśli układasz sałatkę w formie tortu i chcesz ją podać bez miski, możesz ją wyłożyć delikatnie z miski niczym z foremki i wówczas warstwę majonezu ze szczypiorkiem i pieczarkami położyć dopiero na tym etapie. Brzegi sałatki można wtedy dodatkowo udekorować majonezem.
Na przyjęcia można także robić minisałatki warstwowe i układać mniejsze porcje „na raz” w szklankach lub słoiczkach. Wówczas każdy może wymieszać warstwy sałatki bezpośrednio w naczyniu.
Przepis: Sałatka warstwowa z pieczarkami
Pyszna sałatka na przyjęcia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 566 w każdej porcji
Składniki
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 5 ugotowanych jajek
- 2 ugotowane marchewki
- 6 łyżek majonezu
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBiałka zetrzyj na tarce, żółtka osobno rozdrobnij. Białka wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach, podobnie marchewkę. Szczypior posiekaj, pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
- Tworzenie sałatkiW misce układaj warstwy: ziemniaki, białka z majonezem, pokruszone żółtka, znowu ziemniaki, dalej marchewkę, białka z majonezem i żółtka. Na wierzch połóż warstwę białek z majonezem, posyp szczypiorkiem i udekoruj pieczarkami.
Inne pomysły na sałatkę warstwową
Warstwy sałatki można komponować w dowolny sposób, dokładając do niej ulubione składniki. Mogą to być np. warzywa z puszki (kukurydza, groszek lub fasolka), ale też inne gotowane warzywa, takie jak buraki, seler czy pietruszka. Do takiej sałatki, zamiast pieczarek można dodać także inne marynowane grzyby (leśne) lub wykorzystać pikle z ogórków, pikle z cebuli czy np. marynowaną w occie czerwoną paprykę. Sałatka ładnie wygląda udekorowana zieleniną. Nie musi to być szczypiorek. Efektownie będzie wyglądać grubo posiekany koperek albo ułożone na sałatce liście rukoli czy szpinaku baby
Czytaj też:
Obtaczam karpia w prostej mieszance i kładę na tłuszcz. Tak usmażona ryba jest pyszna i chrupiącaCzytaj też:
Do pierogów z ziemniakami dodaję zapomniany przysmak. Znikają z talerzy błyskawicznie