Ekspresowa w przygotowaniu i tania surówka marchewkowa z pomarańczą idealnie pasuje do dań mięsnych, rybnych oraz wegetariańskich i wegańskich. Przygotowana w sezonie jesienno-zimowym, cieszy oko intensywnym, słonecznym kolorem i dodaje energii do działania.
Dlaczego warto przygotować prostą surówkę marchewkową z pomarańczą?
Słoneczna surówka marchewkowa z pomarańczą jest pełna ważnych witamin m.in. witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Stanowi również bogate źródło potasu i błonnika pokarmowego.
Szybka i łatwa w przygotowaniu surówka obiadowa (i nie tylko) nie wymaga zakupu drogich składników. Robię surówkę marchewkową przez cały rok, ale w sezonie jesienno-zimowym moja rodzina cieszy się nie tylko jej wyjątkowym smakiem, ale także intensywnym kolorem, który pomaga pokonać związane z brakiem słońca zmęczenie i zniechęcenie.
Jak zrobić surówkę marchewkową z pomarańczą?
Surówka marchewkowa z pomarańczą jest gotowa ekspresowo. Zawiera jedynie dobre dla zdrowia składniki i nie wymaga niemal żadnego wysiłku. Robiąc sałatkę z marchewki, ścieram warzywo na tarce o dużych oczkach oraz filetuję soczystą pomarańczę, łączę składniki i polewam sosem. Przepis jest bardzo, bardzo prosty, a smak słonecznej surówki wyjątkowy.
Przepis: Surówka marchewkowa z pomarańczą
Soczysta surówka smakuje genialnie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 217 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie marchewki
- 1 duża pomarańcza
- 1/3 szklanki orzeszków pinii
Na sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMarchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę obierz i usuń białe błony. Ostrym nożem oddziel miąższ pomarańczy (usuń okrywające go błonki), usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
- Przygotowanie sosuW niewielkiej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę i miód. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Łączenie składnikówWymieszaj marchewkę z pokrojonym miąższem pomarańczy i polej sosem.
Jak podawać surówkę marchewkową z pomarańczą?
Przed podaniem lekko schładzam surówkę, a następnie ponownie mieszam i posypuję prażonymi orzeszkami pinii oraz dekoruję świeżymi ziołami np. listkami majeranku.
Surówka marchewkowa z pomarańczą to nie tylko pyszny i zdrowy dodatek do różnych dań, ale także sycąca przekąska, po którą sięgamy pomiędzy posiłkami. Połączenie marchewki i pomarańczy skutecznie redukuje nagłą ochotę na coś słodkiego oraz zapewnia długie uczucie sytości.
Opcjonalne dodatki do surówki marchewkowej z pomarańczą
Smak surówki czasami wzbogacam, dodając m.in. rodzynki, posiekane morele suszone, suszoną żurawinę oraz słodkie jabłko. Doskonale smakuje również surówka z marchewki i mandarynek oraz czerwonego grejpfruta. Rzadko spożywane w Polsce orzechy pinii możesz zastąpić kilkoma innymi produktami, np. nasionami słonecznika, pestkami dyni, siemieniem lnianym, prażonymi orzechami włoskimi i ziarnem sezamu.
Do jakich potraw podawać surówkę marchewkową z pomarańczą?
Surówka marchewkowa z pomarańczą świetnie pasuje do tradycyjnych dań kuchni polskiej oraz np. potraw kuchni azjatyckiej.
Podaję ją do m.in.:
- pieczonego, smażonego i duszonego kurczaka, indyka oraz wieprzowiny,
- dań z delikatnymi w smaku rybami (łosoś, tuńczyk, halibut, dorsz),
- sadzonych jajek,
- risotto i kaszotto,
- jarskich kotletów z kaszy gryczanej, grochu oraz soczewicy,
- smażonego makaronu z warzywami.
Czytaj też:
Ta 10-minutowa surówka będzie idealna do świątecznego obiadu. Zrobisz ją z 3 tanich warzywCzytaj też:
Kroję tanie warzywo i robię na Wigilię genialny przysmak. Każdy pyta, co to za ryba