Ekspresowa surówka marchewkowa z soczystym owocem. To mój hit na poprawę humoru w zimowe dni

Ekspresowa surówka marchewkowa z soczystym owocem. To mój hit na poprawę humoru w zimowe dni

Dodano: 
Surówka marchewkowa z pomarańczą
Surówka marchewkowa z pomarańczą Źródło: Shutterstock / kochabamba
Świeża marchewka, soczysta pomarańcza i chrupiące orzeszki – trzy składniki wystarczą, by zrobić rewelacyjny dodatek do obiadu. Dopełnieniem jest lekki, słodko-kwaśny sos. Zapraszam po przepis na nietypową, ale bardzo smaczną surówkę.

Ekspresowa w przygotowaniu i tania surówka marchewkowa z pomarańczą idealnie pasuje do dań mięsnych, rybnych oraz wegetariańskich i wegańskich. Przygotowana w sezonie jesienno-zimowym, cieszy oko intensywnym, słonecznym kolorem i dodaje energii do działania.

Dlaczego warto przygotować prostą surówkę marchewkową z pomarańczą?

Słoneczna surówka marchewkowa z pomarańczą jest pełna ważnych witamin m.in. witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Stanowi również bogate źródło potasu i błonnika pokarmowego.

Szybka i łatwa w przygotowaniu surówka obiadowa (i nie tylko) nie wymaga zakupu drogich składników. Robię surówkę marchewkową przez cały rok, ale w sezonie jesienno-zimowym moja rodzina cieszy się nie tylko jej wyjątkowym smakiem, ale także intensywnym kolorem, który pomaga pokonać związane z brakiem słońca zmęczenie i zniechęcenie.

Jak zrobić surówkę marchewkową z pomarańczą?

Surówka marchewkowa z pomarańczą jest gotowa ekspresowo. Zawiera jedynie dobre dla zdrowia składniki i nie wymaga niemal żadnego wysiłku. Robiąc sałatkę z marchewki, ścieram warzywo na tarce o dużych oczkach oraz filetuję soczystą pomarańczę, łączę składniki i polewam sosem. Przepis jest bardzo, bardzo prosty, a smak słonecznej surówki wyjątkowy.

Przepis: Surówka marchewkowa z pomarańczą

Soczysta surówka smakuje genialnie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
217 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie marchewki
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/3 szklanki orzeszków pinii

Na sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMarchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę obierz i usuń białe błony. Ostrym nożem oddziel miąższ pomarańczy (usuń okrywające go błonki), usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
  2. Przygotowanie sosuW niewielkiej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę i miód. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Łączenie składnikówWymieszaj marchewkę z pokrojonym miąższem pomarańczy i polej sosem.

Jak podawać surówkę marchewkową z pomarańczą?

Przed podaniem lekko schładzam surówkę, a następnie ponownie mieszam i posypuję prażonymi orzeszkami pinii oraz dekoruję świeżymi ziołami np. listkami majeranku.

Surówka marchewkowa z pomarańczą to nie tylko pyszny i zdrowy dodatek do różnych dań, ale także sycąca przekąska, po którą sięgamy pomiędzy posiłkami. Połączenie marchewki i pomarańczy skutecznie redukuje nagłą ochotę na coś słodkiego oraz zapewnia długie uczucie sytości.

Opcjonalne dodatki do surówki marchewkowej z pomarańczą

Smak surówki czasami wzbogacam, dodając m.in. rodzynki, posiekane morele suszone, suszoną żurawinę oraz słodkie jabłko. Doskonale smakuje również surówka z marchewki i mandarynek oraz czerwonego grejpfruta. Rzadko spożywane w Polsce orzechy pinii możesz zastąpić kilkoma innymi produktami, np. nasionami słonecznika, pestkami dyni, siemieniem lnianym, prażonymi orzechami włoskimi i ziarnem sezamu.

Do jakich potraw podawać surówkę marchewkową z pomarańczą?

Surówka marchewkowa z pomarańczą świetnie pasuje do tradycyjnych dań kuchni polskiej oraz np. potraw kuchni azjatyckiej.

Podaję ją do m.in.:

  • pieczonego, smażonego i duszonego kurczaka, indyka oraz wieprzowiny,
  • dań z delikatnymi w smaku rybami (łosoś, tuńczyk, halibut, dorsz),
  • sadzonych jajek,
  • risotto i kaszotto,
  • jarskich kotletów z kaszy gryczanej, grochu oraz soczewicy,
  • smażonego makaronu z warzywami.

Czytaj też:
Ta 10-minutowa surówka będzie idealna do świątecznego obiadu. Zrobisz ją z 3 tanich warzyw
Czytaj też:
Kroję tanie warzywo i robię na Wigilię genialny przysmak. Każdy pyta, co to za ryba