Ta 10-minutowa surówka będzie idealna do świątecznego obiadu. Zrobisz ją z 3 tanich warzyw

Ta 10-minutowa surówka będzie idealna do świątecznego obiadu. Zrobisz ją z 3 tanich warzyw

Dodano: 
Surówka do obiadu
Surówka do obiadu Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna
Świąteczny obiad zasługuje na wyjątkowy dodatek. A jest nim ta prosta surówka, którą robi się 10 minut. Jej podstawowymi składnikami są dobrze znane produkty, które łączy się z zaskakującym dodatkiem. Całość wygląda apetycznie i smakuje doskonale.

Surówka to warzywny dodatek do obiadu, który podnosi jego smak i wartość odżywczą. Z tego powodu nie powinniśmy rezygnować z jej przyrządzenia, w już zupełnie nie wyobrażam sobie bez surówki świątecznego obiadu. By jednak nie była ona utrapieniem dla osoby przyrządzającej, dobrze by była prosta i szybka do zrobienia. I taka jest właśnie moja 10-minutowa surówka, którą zajada się cała rodzina.

Czym można wzbogacić surówkę z kapusty i marchewki?

Surówka z kapusty i marchewki to w zasadzie klasyczna surówka Colesław. Można do niej dodać cebulę, która nada całości wyrazu. Cebulę można zastąpić szczypiorkiem albo porem, które również mają wyrazisty smak. Do surówki z kapusty i marchewki można też jednak dodać np. pokrojoną paprykę, świeży ogórek czy odsączoną kukurydzę. Z każdym z tych produktów powstanie smaczny dodatek do obiadu.

Jak zrobić surówkę z kapusty, marchewki i ogórka?

Przygotowanie surówki z kapusty, marchewki i ogórka jest niezwykle proste i szybkie. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by taką surówkę przygotować nawet w tygodniu. Jednak ten dodatek wygląda na tyle elegancko i apetycznie, że świetnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole.

Przepis: Surówka ze świeżym ogórkiem

Surówka z białej kapusty, marchewki i ogórka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich lub dużych oczkach. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i cukrem. Skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek, wymieszaj.

Z jakim sosem podać surówkę z kapusty i marchewki?

Klasyczną surówkę Colesław podaje się z sosem majonezowym. Można uczynić go nieco lżejszym, mieszając majonez z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Jednak surówka z kapusty i marchewki równie dobrze będzie smakować doprawiona sokiem z cytryny i wymieszana z oliwą z oliwek. Składniki te doskonale podkreślą jej smak, ale nie zamienią całości w bezkształtną, białą masę. Poszczególne składniki surówki będą bowiem dobrze widoczne, co sprawi, że ten dodatek do obiadu będzie wyglądał niezwykle apetycznie.

Czytaj też:
Ta szybka surówka z czerwonej kapusty jest idealna do obiadu. Sekretem jest wyrazisty sos
Czytaj też:
Surówkę z marchewki robię inaczej niż wszyscy. Dodaję do niej 2 aromatyczne składniki