Surówka to warzywny dodatek do obiadu, który podnosi jego smak i wartość odżywczą. Z tego powodu nie powinniśmy rezygnować z jej przyrządzenia, w już zupełnie nie wyobrażam sobie bez surówki świątecznego obiadu. By jednak nie była ona utrapieniem dla osoby przyrządzającej, dobrze by była prosta i szybka do zrobienia. I taka jest właśnie moja 10-minutowa surówka, którą zajada się cała rodzina.
Czym można wzbogacić surówkę z kapusty i marchewki?
Surówka z kapusty i marchewki to w zasadzie klasyczna surówka Colesław. Można do niej dodać cebulę, która nada całości wyrazu. Cebulę można zastąpić szczypiorkiem albo porem, które również mają wyrazisty smak. Do surówki z kapusty i marchewki można też jednak dodać np. pokrojoną paprykę, świeży ogórek czy odsączoną kukurydzę. Z każdym z tych produktów powstanie smaczny dodatek do obiadu.
Jak zrobić surówkę z kapusty, marchewki i ogórka?
Przygotowanie surówki z kapusty, marchewki i ogórka jest niezwykle proste i szybkie. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by taką surówkę przygotować nawet w tygodniu. Jednak ten dodatek wygląda na tyle elegancko i apetycznie, że świetnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole.
Przepis: Surówka ze świeżym ogórkiem
Surówka z białej kapusty, marchewki i ogórka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, cukier
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich lub dużych oczkach. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i cukrem. Skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek, wymieszaj.
Z jakim sosem podać surówkę z kapusty i marchewki?
Klasyczną surówkę Colesław podaje się z sosem majonezowym. Można uczynić go nieco lżejszym, mieszając majonez z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Jednak surówka z kapusty i marchewki równie dobrze będzie smakować doprawiona sokiem z cytryny i wymieszana z oliwą z oliwek. Składniki te doskonale podkreślą jej smak, ale nie zamienią całości w bezkształtną, białą masę. Poszczególne składniki surówki będą bowiem dobrze widoczne, co sprawi, że ten dodatek do obiadu będzie wyglądał niezwykle apetycznie.
Czytaj też:
Ta szybka surówka z czerwonej kapusty jest idealna do obiadu. Sekretem jest wyrazisty sosCzytaj też:
Surówkę z marchewki robię inaczej niż wszyscy. Dodaję do niej 2 aromatyczne składniki