Ta sałatka ziemniaczana to mistrzostwo świata. Jej sekretem jest genialny, chrupiący dodatek

Ta sałatka ziemniaczana to mistrzostwo świata. Jej sekretem jest genialny, chrupiący dodatek

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatka ziemniaczana z boczkiem Źródło: Shutterstock / irina2511
To niby zwykła sałatka ziemniaczana, ale dodatek chrupiących chipsów z boczku lub szynki zmienia wszystko. Sałatkę robi się łatwo i szybko, a patent na chrupiący boczek możesz wykorzystać też przy innych daniach.

Ta sałatka ziemniaczana to prosta sałatka z dodatkiem jajek, świeżej pietruszki, z majonezem i jogurtem. Sekretny składnik to chrupiący boczek, a dokładnie włoska pancetta upieczona na chrupko. Zrobienie takiego dodatku jest łatwe, ale warto znać sprytny patent, który ja podpatrzyłam u znajomego kucharza Leszka Wodnickiego, finalistę MasterChefa, który w Szczecinie prowadzi własną szkołę gotowania. On takie chipsy robił z szynki dojrzewającej i dodawał do wielu dań, nie tylko sałatek, ale też gnocchi czy do wykończenia zup.

Jak zrobić chrupiące chipsy z boczku lub szynki?

Do zrobienia chipsów potrzeba jest wędlina w cieniutkich plasterkach. Leszek Wodnicki robił swoje chipsy z długo dojrzewającej szynki, ale można je też zrobić z włoskiego boczku i taką wersję proponujemy do sałatki ziemniaczanej.

Cały patent polega na tym, aby przez kilkanaście minut piec chipsy przyciśnięte drugą blachą do pieczenia. Dzięki temu wychodzą idealnie płaskie. Potem wystarczy je jeszcze dopiec kilka minut. Takie chipsy łatwo potem pokroić na drobno i posypywać dania. Chipsy w całości mogą być świetną ozdobą dań.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z boczkiem?

Sałatka jest bardzo prosta do wykonania, bo tak naprawdę wystarczy pokroić i wymieszać składniki. Nic więcej nie potrzeba, aby cieszyć się tym pysznym i sycącym daniem.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Pyszna i sycąca sałatka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
282 w każdej porcji

Składniki

  • 5 gotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 g pancetty w plasterkach
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej drobno pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie chipsów z boczkuPlastry boczku ułóż na blasze z papierem do pieczenia, połóż na nich drugi arkusz i dociśnij drugą blaszką. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmij blaszkę z góry i dosusz chipsy.
  2. Robienie sałatkiZiemniaki i jajka pokrój, wymieszaj z jogurtem, majonezem, dodaj pietruszkę, pokrojone drobno chipsy z boczku, dopraw solą i pieprzem.

Nasz przepis to sałatka z dodatkiem natki pietruszki, ale możesz tu dodać dowolne zioła. Sprawdzi się także koperek albo drobno posiekany szczypiorek. Jeśli masz świeże zioła typu oregano czy tymianek, również będą dobrze smakowały w tej sałatce. Można także wykorzystać suszone oregano. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sałatki cebulę i pokrojone drobno pikle z ogrodów. Smak sałatki zaostrzy także dodatek musztardy.

Czytaj też:
Gotuję jajka i robię z nich pożywną sałatkę. Trudno o pyszniejszą i zdrowszą przekąskę
Czytaj też:
Do wędzonej makreli wystarczy dodać pyszny składnik. Ekspresowa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanie