To sałatka z trzech rodzajów fasolki w puszce: fasolki białej, fasolki czerwonej oraz fasolki szparagowej (jest też często dostępna w słoikach). To tego dorzucamy kilka prostych dodatków i sałatka gotowa.
Jak zrobić sałatkę z fasolki?
To jeden z tych przepisów, w których nie trzeba wiele tłumaczyć, bo ta sałatka praktycznie robi się sama. Smaku warzywom dodaje prosty dressing z oliwy, octu, miodu i cebulki, a pokrojony w plasterki seler naciowy sprawia, że sałatka przyjemnie chrupie. Do tego garść świeżości, czyli natka pietruszki i sałatka gotowa!
Przepis: Sałatka z fasoli
Pożywna sałatka z trzech rodzajów fasoli.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 253 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka fasolki szparagowej
- 2 kawałki selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebulę drobno posiekaj, wymieszaj olej, ocet, wodę, sól i pieprz, dodaj do cebuli dobrze wymieszaj. Seler pokrój na kawałki. Fasolki odsącz z zalew.
- Robienie sałatkiWymieszaj fasolki, seler, dodaj cebulę z dressingiem oraz posiekaną natkę pietruszki.
Sałatkę można zajadać od razu, ale warto ją odstawić na 30-40 minut, aby smaki się dobrze przegryzły. Po tym czasie wystarczy jeszcze raz zamieszać wszystko i genialna sałatka jest wtedy najlepsza do jedzenia.
Sałatkę można jeść samodzielnie, można ją też zaserwować z chrupiącymi grzankami czy dobrym pieczywem. Taka sałatka idealnie pasuje na sycącą kolację, ale może być również dodatkiem do obiadu. Świetnie smakuje w towarzystwie panierowanych kotletów wieprzowych lub drobiowych albo pieczonych mięs.
Inne pomysły na sałatkę z fasolki
Przepis na sałatkę z fasolki z puszki można modyfikować na wiele sposobów. Jeśli np. lubisz cięższe sosy do sałatek, dodaj zamiast lekkiego dressingu z oleju i octu jabłkowego, 3-4 łyżki majonezu wymieszanego z cebulą.
Do sałatki można dorzucić również inne warzywa, w tym warzywa z puszki. Może to być kukurydza z puszki, może być cieciorka albo groszek konserwowy. Do sałatki z fasoli świetnie pasuje świeżo posiekany koperek.
Dobrze w takim zestawie sałatek wyglądać i smakować będzie owoc granatu: wystarczy dorzucić do przepisu sporą garść czerwonych, soczystych pestek. Gotową sałatkę można podać posypaną chrupiącymi płatkami migdałów albo prażonymi orzechami włoskimi.
Czytaj też:
Przepis na domowy paprykarz mam od kucharza ze Szczecina. Nie ma lepszej pasty rybnej na kanapkiCzytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana to mistrzostwo świata. Jej sekretem jest genialny, chrupiący dodatek