Ta eskpresowa sałatka powstaje z trzech tanich puszek. Wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie

Ta eskpresowa sałatka powstaje z trzech tanich puszek. Wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie

Dodano: 
Sałatka z fasoli
Sałatka z fasoli Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Ta sałatka to pomysł na szybkie i sycące danie, którego zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil. Pracy niewiele, a efekt zachwyca.

To sałatka z trzech rodzajów fasolki w puszce: fasolki białej, fasolki czerwonej oraz fasolki szparagowej (jest też często dostępna w słoikach). To tego dorzucamy kilka prostych dodatków i sałatka gotowa.

Jak zrobić sałatkę z fasolki?

To jeden z tych przepisów, w których nie trzeba wiele tłumaczyć, bo ta sałatka praktycznie robi się sama. Smaku warzywom dodaje prosty dressing z oliwy, octu, miodu i cebulki, a pokrojony w plasterki seler naciowy sprawia, że sałatka przyjemnie chrupie. Do tego garść świeżości, czyli natka pietruszki i sałatka gotowa!

Przepis: Sałatka z fasoli

Pożywna sałatka z trzech rodzajów fasoli.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
253 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasolki szparagowej
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebulę drobno posiekaj, wymieszaj olej, ocet, wodę, sól i pieprz, dodaj do cebuli dobrze wymieszaj. Seler pokrój na kawałki. Fasolki odsącz z zalew.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj fasolki, seler, dodaj cebulę z dressingiem oraz posiekaną natkę pietruszki.

Sałatkę można zajadać od razu, ale warto ją odstawić na 30-40 minut, aby smaki się dobrze przegryzły. Po tym czasie wystarczy jeszcze raz zamieszać wszystko i genialna sałatka jest wtedy najlepsza do jedzenia.

Sałatkę można jeść samodzielnie, można ją też zaserwować z chrupiącymi grzankami czy dobrym pieczywem. Taka sałatka idealnie pasuje na sycącą kolację, ale może być również dodatkiem do obiadu. Świetnie smakuje w towarzystwie panierowanych kotletów wieprzowych lub drobiowych albo pieczonych mięs.

Inne pomysły na sałatkę z fasolki

Przepis na sałatkę z fasolki z puszki można modyfikować na wiele sposobów. Jeśli np. lubisz cięższe sosy do sałatek, dodaj zamiast lekkiego dressingu z oleju i octu jabłkowego, 3-4 łyżki majonezu wymieszanego z cebulą.

Do sałatki można dorzucić również inne warzywa, w tym warzywa z puszki. Może to być kukurydza z puszki, może być cieciorka albo groszek konserwowy. Do sałatki z fasoli świetnie pasuje świeżo posiekany koperek.

Dobrze w takim zestawie sałatek wyglądać i smakować będzie owoc granatu: wystarczy dorzucić do przepisu sporą garść czerwonych, soczystych pestek. Gotową sałatkę można podać posypaną chrupiącymi płatkami migdałów albo prażonymi orzechami włoskimi.

Czytaj też:
Przepis na domowy paprykarz mam od kucharza ze Szczecina. Nie ma lepszej pasty rybnej na kanapki
Czytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana to mistrzostwo świata. Jej sekretem jest genialny, chrupiący dodatek