Paluszki z mozzarelli to włosko-amerykańska przystawka i pyszna przekąska m.in. na domową imprezę. Połączenie sera z chrupiącą, doprawioną ziołami panierką, zachwyca smakiem i konsystencją. Od delektowania się smakiem tych domowych paluszków z mozzarelli dzielą cię jedynie trzy proste kroki. Do dzieła.
Jak zrobić paluszki z mozzarelli?
Wszystko, co musisz zrobić, to pokroić ser mozzarella, obtoczyć go w panierce i poddać obróbce termicznej. Pyszną przekąskę możesz przygotować w wersji tradycyjnej, smażąc ser na głębokim tłuszczu oraz w wersji odchudzonej, czyli w piekarniku.
Do przygotowania chrupiących paluszków możesz użyć zarówno sera mozzarella w zalewie, jak i twardszej mozzarelli w kostce. Doskonale smakują również panierowane, małe kulki sera mozzarella, podawane jako koreczki z dodatkiem pomidorków koktajlowych, zielonego ogórka, papryki lub innych warzyw.
Na panierkę najlepiej nadaje się domowa bułka tarta z pszennych bułek lub innego pieczywa pszennego. W bułce tartej ze sklepu często znajdują się resztki słodkich bułek np. chałki, co sprawia, że panierka szybko się przypala. Smak panierki możesz modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy np. ostrą lub słodką paprykę, paprykę wędzoną, tymianek i rozmaryn.
Wskazówka: pokrojony ser mozzarella możesz wcześniej zamarynować w ziołach i przyprawach np. mieszance czosnku i drobno posiekanej papryczki chili.
W przepisie nie podaję dokładnej ilości oleju do smażenia, bo zależy ona od pojemności frytkownicy lub średnicy innego naczynia do smażenia. Smażę paluszki z mozzarelli w garnku z grubym dnem o średnicy 20 cm, zużywając 500 ml oleju.
Przepis: Paluszki z mozzarelli
Zgodnie z tym prostym przepisem możesz usmażyć również paluszki z sera żółtego (np. goudy, salami, morskiego).
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 412 w każdej porcji
Składniki
- 300 g sera mozzarella
- olej do smażenia
Na panierkę:
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- KrojenieSer w kostce pokrój w grube słupki (jak frytki. Jeśli wykorzystujesz mozzarellę w kulce, to przed pokrojeniem, odsącz ją z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotowanie panierkiBułkę tartą przesyp do miski oraz wymieszaj z bazylią i oregano. Do drugiej miski lub na głęboki talerz wbij jajka, roztrzep rózgą kuchenną i dopraw solą (2 szczypty) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Porada: jajka możesz również doprawić innymi przyprawami i ziołami. Mąkę pszenną przesyp do kolejnej miski lub na talerz.
- PanierowanieObtocz pokrojony ser kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej.
- SmażenieWe frytkownicy, garnku z grubym dnem lub na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż paluszki z mozzarelli małymi partiami na złoty kolor.
Usmażoną przekąskę odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać paluszki z mozzarelli?
Paluszki z mozzarelli podawaj gorące z ulubionymi sosami np. sosem czosnkowym, jogurtowo-ziołowym, ketchupem lub sosem salsa. Moim zdaniem świetnie smakują też z żurawiną. Paluszki te są samodzielną przekąską oraz wyśmienitym dodatkiem do domowych wersji popularnych dań typu fast food np. tortilli z kurczakiem i burgerów.
Jak zrobić paluszki z mozzarelli w piekarniku?
Obtoczone w panierce paluszki z mozzarelli ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i upiecz na złoty kolor. Temperatura pieczenia powinna wynosić 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), a czas 10 minut. Po upływie 5 minut pieczenia przewróć przekąskę na drugą stronę, żeby panierka równomiernie się przyrumieniła. Paluszki z mozzarelli możesz również upiec we frytkownicy beztłuszczowej.
Inne wersje panierki do paluszków z mozzarelli
Panierkę do paluszków z mozzarelli możesz przygotować nie tylko z tradycyjnej bułki tartej, ale także z panko – japońskiej bułki tartej, pokruszonych na malutkie kawałki płatków kukurydzianych oraz płatków kukurydzianych zmieszanych z bułką tartą. Paluszki takie wyśmienicie smakują również smażone w gęstym cieście naleśnikowym, doprawionym czosnkiem, oregano, tymiankiem i rozmarynem.
Czytaj też:
Zamiast kopytek robię z ziemniaków chrupiące krokiety. Schodzą u mnie, jak świeże bułeczkiCzytaj też:
Paszteciki z ciasta francuskiego to przekąska na medal. Sekretem jest mięso i jeden pyszny dodatek