Chrupiące paluszki z mozzarelli robię ekspresowo. 3 proste kroki do genialnej przekąski

Chrupiące paluszki z mozzarelli robię ekspresowo. 3 proste kroki do genialnej przekąski

Dodano: 
Paluszki z mozzarelli
Paluszki z mozzarelli Źródło: Shutterstock / Friendly Studios
Delikatny w smaku ser mozzarella to jeden z kulinarnych skarbów Włoch, który można podawać na ciepło i na zimno. Poznaj mój przepis na chrupiące paluszki z mozzarelli. To zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów mrożonych.

Paluszki z mozzarelli to włosko-amerykańska przystawka i pyszna przekąska m.in. na domową imprezę. Połączenie sera z chrupiącą, doprawioną ziołami panierką, zachwyca smakiem i konsystencją. Od delektowania się smakiem tych domowych paluszków z mozzarelli dzielą cię jedynie trzy proste kroki. Do dzieła.

Jak zrobić paluszki z mozzarelli?

Wszystko, co musisz zrobić, to pokroić ser mozzarella, obtoczyć go w panierce i poddać obróbce termicznej. Pyszną przekąskę możesz przygotować w wersji tradycyjnej, smażąc ser na głębokim tłuszczu oraz w wersji odchudzonej, czyli w piekarniku.

Do przygotowania chrupiących paluszków możesz użyć zarówno sera mozzarella w zalewie, jak i twardszej mozzarelli w kostce. Doskonale smakują również panierowane, małe kulki sera mozzarella, podawane jako koreczki z dodatkiem pomidorków koktajlowych, zielonego ogórka, papryki lub innych warzyw.

Na panierkę najlepiej nadaje się domowa bułka tarta z pszennych bułek lub innego pieczywa pszennego. W bułce tartej ze sklepu często znajdują się resztki słodkich bułek np. chałki, co sprawia, że panierka szybko się przypala. Smak panierki możesz modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy np. ostrą lub słodką paprykę, paprykę wędzoną, tymianek i rozmaryn.

Wskazówka: pokrojony ser mozzarella możesz wcześniej zamarynować w ziołach i przyprawach np. mieszance czosnku i drobno posiekanej papryczki chili.

W przepisie nie podaję dokładnej ilości oleju do smażenia, bo zależy ona od pojemności frytkownicy lub średnicy innego naczynia do smażenia. Smażę paluszki z mozzarelli w garnku z grubym dnem o średnicy 20 cm, zużywając 500 ml oleju.

Przepis: Paluszki z mozzarelli

Zgodnie z tym prostym przepisem możesz usmażyć również paluszki z sera żółtego (np. goudy, salami, morskiego).

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
412 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g sera mozzarella
  • olej do smażenia

Na panierkę:

  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. KrojenieSer w kostce pokrój w grube słupki (jak frytki. Jeśli wykorzystujesz mozzarellę w kulce, to przed pokrojeniem, odsącz ją z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotowanie panierkiBułkę tartą przesyp do miski oraz wymieszaj z bazylią i oregano. Do drugiej miski lub na głęboki talerz wbij jajka, roztrzep rózgą kuchenną i dopraw solą (2 szczypty) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Porada: jajka możesz również doprawić innymi przyprawami i ziołami. Mąkę pszenną przesyp do kolejnej miski lub na talerz.
  3. PanierowanieObtocz pokrojony ser kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej.
  4. SmażenieWe frytkownicy, garnku z grubym dnem lub na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż paluszki z mozzarelli małymi partiami na złoty kolor.

Usmażoną przekąskę odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać paluszki z mozzarelli?

Paluszki z mozzarelli podawaj gorące z ulubionymi sosami np. sosem czosnkowym, jogurtowo-ziołowym, ketchupem lub sosem salsa. Moim zdaniem świetnie smakują też z żurawiną. Paluszki te są samodzielną przekąską oraz wyśmienitym dodatkiem do domowych wersji popularnych dań typu fast food np. tortilli z kurczakiem i burgerów.

Jak zrobić paluszki z mozzarelli w piekarniku?

Obtoczone w panierce paluszki z mozzarelli ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i upiecz na złoty kolor. Temperatura pieczenia powinna wynosić 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), a czas 10 minut. Po upływie 5 minut pieczenia przewróć przekąskę na drugą stronę, żeby panierka równomiernie się przyrumieniła. Paluszki z mozzarelli możesz również upiec we frytkownicy beztłuszczowej.

Inne wersje panierki do paluszków z mozzarelli

Panierkę do paluszków z mozzarelli możesz przygotować nie tylko z tradycyjnej bułki tartej, ale także z panko – japońskiej bułki tartej, pokruszonych na malutkie kawałki płatków kukurydzianych oraz płatków kukurydzianych zmieszanych z bułką tartą. Paluszki takie wyśmienicie smakują również smażone w gęstym cieście naleśnikowym, doprawionym czosnkiem, oregano, tymiankiem i rozmarynem.

Czytaj też:
Zamiast kopytek robię z ziemniaków chrupiące krokiety. Schodzą u mnie, jak świeże bułeczki
Czytaj też:
Paszteciki z ciasta francuskiego to przekąska na medal. Sekretem jest mięso i jeden pyszny dodatek