Te paluchy serowe robię z 5 prostych składników. Wszyscy chrupią je, aż miło

Te paluchy serowe robię z 5 prostych składników. Wszyscy chrupią je, aż miło

Dodano: 
Paluchy serowe
Paluchy serowe Źródło: Shutterstock / Tserliukevich Sviatlana
Po obiedzie nie muszę długo czekać, by moje dzieci zaczęły rozglądać się za przekąską. A ponieważ nie chcę im dawać słodyczy, ani chipsów, często przyrządzam domowe przegryzki. Jedną z nich robię z prostych składników, a jest naprawdę pyszna.

W sklepach można kupić różne gotowe przekąski. Jednak nie kupuję ich zbyt często, bo po pierwsze raczej nie są zdrowe, a po drugie sporo kosztują. O wiele taniej wychodzi przygotowanie czegoś do schrupania w domowym zaciszu. A gdy już przygotuję coś sama, wiem, że zawiera tylko proste składniki. Jedną z takich przekąsek są serowe paluchy. Robi się je szybko, a smakują rodzinie i znajomym.

Jaki ser dodać do paluchów?

Ser do paluchów dodaje się, by nabrały wyrazistego smaku i wyszły wyjątkowo kruche. Najlepiej więc sprawdzą się tu sery o wyrazistym smaku. Mogą to być: parmezan, Grana Padano, Pecorino Romano czy twardy ser kozi. Jeśli lubicie smak wędzonego sera, możecie też wykorzystać oscypek.

Jak zrobić kruche, serowe paluchy?

Serowe paluchy robię z kruchego ciasta, do którego dodaję wyrazisty, starty ser. Po zagnieceniu, ciasto rozwałkowuję na dość cienki placek, smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Tak przygotowany placek kroję w paseczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę na złoty kolor.

Przepis: Paluchy serowe

Kruche paluchy z dodatkiem startego sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g startego żółtego sera
  • 50 g sezamu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kawałki zimnego masło, całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj całe jajko i żółtko, a także sól i starty na małych oczkach ser. Szybko zagnieć w miarę jednolite ciasto. Owiń je folią, wstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Pieczenie paluchówCiasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Placek posmaruj białkiem i posyp sezamem. Pokrój go w paski o szerokości ok. 1 cm. Paluchy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Do posypania paluchów można też wykorzystać mieszankę sezamu białego i czarnego, a także mak, czarnuszkę i grubą sól.

Z czym podać serowe paluchy?

Paluchy serowe można chrupać niczym słone paluszki. Jednak bardzo dobrze będą też smakowały podane z sosem, np. ketchupem, paprykowym czy z dipem. Jeśli chodzi o dip, można go przygotować np. na bazie pasty sezamowej tahini czy jogurtu greckiego. Warto je wzbogacić np. czosnkiem, ziołami i pikantnymi przyprawami.

Czytaj też:
Moje pieczywo czosnkowe jest lepsze i zdrowsze od klasycznego. To zasługa zielonego dodatku
Czytaj też:
Te najszybsze ciasteczka świata robię nie tylko do świątecznej kawy. Wystarczą dwa tanie składniki